Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Životnost a výměna dřezové baterie

Měl jsem v kuchyni pákovou dřezovou baterii, vydržela asi 20 let. Pak začala protékat, zjistil jsem, že nefunguje ani závěr přívodu vody, tak jsem zavolal instalatéra a ten mi vyměnil baterii i závěry. Teď jsem zjistil, že baterie po 5.ti letech zase protéká a závěr studené vody se protáčí, takže přívod vody nejde zavřít. Chci se zeptat, jestli jsou současné baterie tak poruchové nebo mám jen smůlu ? Dá se nějak opravit to protáčení závěru ? Děkuji za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Daj sem link na pákovú batériu. Je pravda, že kartuše sú dnes tak odľahčené, tak ošudené, že skapíň…
Nuda 10.01.2022 10:18
Nuda
novaservis-titania-iris-92091-0 Mají dobře spočítanou záruku, ta moje bude mít za 14 dní přesně 5 le…
petrM 10.01.2022 11:26
petrM
Buď koupíte novou baterii nebo jenom vyměníte kartuši a několik kroužků - vše mají pěkně v katalogu…
náhodný 10.01.2022 20:06
náhodný
(ale kdo má doma momentový klíč?) Hmm například já. Ale pochybuji, že tam nastavím 12Nm... 130Nm kl… poslední
jezekhifi 17.01.2022 10:22
jezekhifi

Daj sem link na pákovú batériu.

Je pravda, že kartuše sú dnes tak odľahčené, tak ošudené, že skapíňajú. (Oproti komunistickým zn.: Armaturka Myjava, tie kartuše vydržia bez údržby večne, 50 rokov minimálne).

Keramické plochy, puzdrá, by sa mali sami zabrusovať, zarovnávať, len to chce pákou kvedlovať, miešať teplú a studenú vodu, aby sa keramika nezlepila, zazarástla vodným šutrom. (Detto dnes platí aj pri čerpadlách ÚK v kotloch, nemajú zapuzdrované bronzové ložiská, ale hriadeľ je uložená v keramických puzdrách, tiež sa nesmú vypínať kotle zo siete 230V, lebo riadiaca jednotka kotla každých 24 hodín pretočí rotor vodného čerpadla).

Kartuše batérie, trecie plochy sa dajú mazať po rozobratí batérie silikónovou prípadne teflonovou stuženou vazelínou. Je potravinársky neutrálna, vodostála, nerozpustná. Prebytok napatlanej vazelíny tlaková voda vyhodí von do dresu, do vane.

Kartuš sa nesmie silne, na fest, ako vola na most pevniacim krúžkom na doraz dotiahnuť, lebo silon môže pod tlakom prdnúť, dokonca praskne svojvoľne aj po čase. Potom tečie, netesní. Zase nesmie byť nedotiahnutá. Chce to cit.

Buď koupíte novou baterii nebo jenom vyměníte kartuši a několik kroužků - vše mají pěkně v katalogu, nebo vám poradí emailem nebo telefonicky.

Při utahování matice katruše - s citem. U vašeho typu je to zřejmě nástrčkový klíč č. 27 nebo vhodným stavitelným klíčem, který se vejde do mezery mezi tělesem baterie a maticí a neorve závity, ale s citem. Ani málo, ani moc. Prý s momentem asi 10 až 12 Nm. (ale kdo má doma momentový klíč?) Při demontáži je prý dobré si jako pomůcku udělat na tělese i na matici fixovkou značku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru