Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Baterie pro Mac Allister

Ahoj lidi, prosím o poradu. Baterie pro Mac šroubovák nejde nabít, neustále svítí zelená, jako že je nabito. Na akumulátorech je připojen člen,
má na sobě TRM 15. Nevím, jestli to není nějaká pojistka (prasklá), nepodařilo se mně to najít. Víte někdo, co to je, a jestli to může blokovat nabíjení? Případně co se stane, pokud bych to spojil na krátko, vyřadil to? Moc děkuji za poradu a přeji krásný den. S.

Předmět Autor Datum
Zdá se, že je na tom něco napsáno. Mohlo by snímat teplotu. nový
Kyncl 09.01.2022 15:44
Kyncl
Z fotky není jasné, kam je to zapojené. Pokud je to někam na konektor, je to termistor. Pokud jsou p… nový
jirka44 09.01.2022 16:04
jirka44
Zapojení v konektoru je na fotce. Vypadá to, že to je něco pro ovládání nabíječky. V současnosti je… nový
Trilobit 11.01.2022 12:51
Trilobit
Co vyjadřuje tento obrázek jsem nepochopil. Ale předpokládám, že se jedná o články NiCd. Jednodušší… poslední
Zerozero 11.01.2022 20:45
Zerozero

Co vyjadřuje tento obrázek jsem nepochopil. Ale předpokládám, že se jedná o články NiCd.
Jednodušší nabíječky nářadí obsahují často vypínací elektroniku, která reaguje na teplotu článků.
Jakási jednodušší varianta delta U vypínání.
Uvnitř baterie je tepelná ochrana (bimetal, nebo i teplotně závislý odpor), která po dosažení nabití a tím k ohřátí článků vypne nabíjecí okruh. Elektronika zajistí, že i po ochlazení baterie a znovusepnutí tepelné ochrany, se nabíjení znovu nespustí. K obnovení nabíjení je nutno baterii odpojit z nabíječky a znovu připojit.
Tato ochrana tedy za studena má velmi malý odpor. Při zahřátí třeba opatrně zapalovačem na cca 60st někdy méně vypne.
Pozor, u některého levného nářadí ani tato elektronika nemusí vůbec být, tepelka hlídá jen přehřátí baterie. Přítomnost elektroniky se většinou pozná, že nabíječka má např. červená nabíjí, zelená nabito.
Pokud nabíječka má tuto signalizaci a stále svítí zelená, nabito a baterie nefunguje, může to znamenat vadnou baterii, nebo nabíječku.
Ale také, lepší nabíječka může mít plné delta U vypínání, které snímání teploty nepotřebuje, v tom případě by tento prvek byl jen teplotní, nebo proudová pojistka.
Z fotografie nepoznám systém, ale předpokládám, že se jedná o výše popsaný způsob vypínání, přerušením nab. obvodu teplotou.
Chtělo by to víc informací. Například změřit jednotlivé články. Pokud například jeden článek bude mít velký vnitřní odpor, výše popsaná automatika nedostane impuls k sepnutí nabíjecího proudu a může signalizovat nabitý stav.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru