Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Baterie pro Mac Allister

Co vyjadřuje tento obrázek jsem nepochopil. Ale předpokládám, že se jedná o články NiCd.
Jednodušší nabíječky nářadí obsahují často vypínací elektroniku, která reaguje na teplotu článků.
Jakási jednodušší varianta delta U vypínání.
Uvnitř baterie je tepelná ochrana (bimetal, nebo i teplotně závislý odpor), která po dosažení nabití a tím k ohřátí článků vypne nabíjecí okruh. Elektronika zajistí, že i po ochlazení baterie a znovusepnutí tepelné ochrany, se nabíjení znovu nespustí. K obnovení nabíjení je nutno baterii odpojit z nabíječky a znovu připojit.
Tato ochrana tedy za studena má velmi malý odpor. Při zahřátí třeba opatrně zapalovačem na cca 60st někdy méně vypne.
Pozor, u některého levného nářadí ani tato elektronika nemusí vůbec být, tepelka hlídá jen přehřátí baterie. Přítomnost elektroniky se většinou pozná, že nabíječka má např. červená nabíjí, zelená nabito.
Pokud nabíječka má tuto signalizaci a stále svítí zelená, nabito a baterie nefunguje, může to znamenat vadnou baterii, nebo nabíječku.
Ale také, lepší nabíječka může mít plné delta U vypínání, které snímání teploty nepotřebuje, v tom případě by tento prvek byl jen teplotní, nebo proudová pojistka.
Z fotografie nepoznám systém, ale předpokládám, že se jedná o výše popsaný způsob vypínání, přerušením nab. obvodu teplotou.
Chtělo by to víc informací. Například změřit jednotlivé články. Pokud například jeden článek bude mít velký vnitřní odpor, výše popsaná automatika nedostane impuls k sepnutí nabíjecího proudu a může signalizovat nabitý stav.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny