Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proudový chránič

Čau, podle čeho se vybírá hodnota chrániče. Třeba mám dva jističe 16A a chtěl bych je jistit ještě chráničem, ale nevím jaký koupit.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ze sa zamiesam . . . mna elektrikar "ucil" ze chranic vybrat podla predradeneho istica, ked je predr…
truhlik 06.01.2022 16:49
truhlik
Když tomu nerozumíte, tak to neřešte. Kontakty proudového chrániče nepřenáší proud dalšího chrániče.…
Paron 06.01.2022 19:30
Paron
Presne ako ste povedali, Když tomu nerozumíte, tak to neřešte. Chcete povedat ze kontakty prudoveho…
truhlik 06.01.2022 22:35
truhlik
Chránič se montuje před jistič, ne za něj. Ale funkce chrániče, nemá s proudovým zatížením silových…
Paron 06.01.2022 23:33
Paron
Chranic sa montuje pred istic. Za chranicom mam 5x16A na zasuvky. Takze dam aj chranic 16A . . . A j… nový
truhlik 07.01.2022 10:24
truhlik
Nebudu se s vámi dohadovat. Jistě máte na Slovensku nějaké normy, tohle není práce pro amatéry, ale… nový
Paron 07.01.2022 10:58
Paron
Jenže on má truhlík plnou pravdu. Při osazování chrániče je opravdu nutné brát v potaz jeho max. mož… nový
Zerozero 07.01.2022 11:23
Zerozero
Já ale nepíšu, že má být menší. poslední
Paron 07.01.2022 11:31
Paron

Ze sa zamiesam . . . mna elektrikar "ucil" ze chranic vybrat podla predradeneho istica, ked je predradeny 25A, tak chranic minimalne 25A, lepsie o triedu viac. Chranic na 16A nemusi bez ujmy preniest cely prud predradeneho chranica 25A . . . nema na to stavane kontakty a veci okolo.

Když tomu nerozumíte, tak to neřešte. Kontakty proudového chrániče nepřenáší proud dalšího chrániče. Proudový chránič žádný proud nevytváří. Proudový chránič řeší hlavně bezpečnost v případě nebezpečného dotykového napětí. Proudový chránič je elektrický přístroj, který chrání obsluhu před nebezpečným dotykovým napětím i proti požáru. Odpojí chráněný elektrický obvod, pokud část přitékajícího proudu uniká mimo obvod, například při poškození izolace nebo při dotyku člověka.

Presne ako ste povedali, Když tomu nerozumíte, tak to neřešte.
Chcete povedat ze kontakty prudoveho chranica neprenasaju prud? Takze na predradeny istic 25A mozem dat chranic 6A/30mA ? resp. este menej? Ak by som nasiel . . .
Vysvetlite mi potom, naco sa na chranicoch uvadza menovity prud . . . Rad sa poducim od "skusenejsieho" . . .

Chránič se montuje před jistič, ne za něj. Ale funkce chrániče, nemá s proudovým zatížením silových kontaktů chrániče nic společného. Není to nadproudová ochrana. Proudovou hodnotu chrániče volíme podle zatížení obvodu, to znamená např. na zásuvkový okruh 16A. Proto také existují právě jističe s chráničem v jednom. Ušetříte tak peníze.

Pokud máte zájem o podrobnosti o proudových chráničích, nebudu tu složitě vypisovat to, co je možné dohledat. Třeba zde: https://www.mylms.cz/jak-funguje-a-jak-zapojit-proudovy-chranic/

nebo zde:https://www.tme.eu/cz/news/library-articles/page/43035/jak-pripojit-proudovy-chranic/

Je toho popsáno dost, ale nevím jaký smysl to má pro laika.

Chranic sa montuje pred istic. Za chranicom mam 5x16A na zasuvky. Takze dam aj chranic 16A . . . A je uplne jedno ze pred chranicom mam napr 25 A ?
Apropo, je uplne jedno kam zapojim chranic, ci pred istic alebo za istic, na funkciu to nema ziaden vplyv. Je to iba z dovodu, ze ak ho zapojim pred istic, mozem tych isticov zapojit za chranic viac . . . Ak to prezeniem, tak v podstate hned na vstup (zjednodusene povedane)

A tu mate kopiu zo stranky co ste odporucal
Maximální proud IN
Je to maximální proud, který může proudovým chráničem procházet = na tento proud má dimenzované kontakty. Protože běžný chránič nemá nadproudovou, nebo zkratovou spoušť je tuto hodnotu nutné zajistit jiným zařízením, jako jsou jističe a pojistky. Jednoduše řečeno – maximálně takto velkým jističem lze chránič předjistit, aby nedošlo k jeho poškození. Běžné hodnoty u domovních chráničů jsou 16, 25, 40, 63 A. Existují však i jiné hodnoty, nebo lze „chráničovým modulem“ dovybavit i velké jističe na stovky ampér.

Citat s porozumenim sa uci na zakladnej skole, ak ma clovek ukoncene zakladne vzdelanie.

Jenže on má truhlík plnou pravdu. Při osazování chrániče je opravdu nutné brát v potaz jeho max. možný průchozí proud. Jinak může dojít k jeho poškození, buď přetížením kontaktů, nebo proudového transformátoru. Tento jeho průchozí proud je nutno omezit buď předřazeným , nebo následným jističem. To neplatí u jističochrániče, který si max. proud ohlídá sám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru