Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Může mít vliv na četnost praskání žárovky zem?

Zem na to nemá žádný vliv, to je ochrana kdyby svítidlo probíjelo (pokud má kovový kryt). Na samotné objímce to není kam připojit.

Žárovky už nejsou to, co bývaly. Je normální, že vydrží o dost méně. Taky stojí za to srovnat, jak vypadá dvoustovka dnes a jak vypadala před 20 lety. Ten rozdíl v rozměrech je očividný. A ty ceny, po tom zákazu, co nebyl zákazem (bohužel jsem na tom Euroskopu nevyčetl, co to teda bylo), vyletěly do nadoblačných výšin. Přitom kvalita je mizerná a jediné co dokážou kvalitně, je vyhodit elektriku v celém bytě (a nemusí to být dvoustovka, dělají to i 15W, ono je tomu oblouku asi jedno, jaký drát tam byl, předtím než se vypařil a nahradila ho vodivá plazma, která je prakticky zkrat). Jo kdo nevyužil Klausovu metodu (tj. nakoupit si zásobu žárovek ještě od renomovaných výrobců na zbytek života) má prostě smůlu, co se dneska prodává je na nic (nepochybně je to úmysl za účelem vytlačení tohoto typu světelného zdroje ze života).

Co by mohlo mít vliv je chlazení, žárovka je nejspokojenější, když svítí paticí dolu (tehdy je rozložení teplot nejpříznivější). Teda žárovce je to jedno, to spíš zajímá svítidlo, které musí ty teploty snášet.

LED náhrada za dvoustovku neni taková legrace. I za stopadesátku je to na hranici toho, co se prodává (a ještě když člověk chce teplou bílou (vůbec nemluvim o činiteli podání barev) a aby svítila všesměrově jako žárovka a ne jen do boku, kde je její světlo k ničemu), běžně se prodává do 1500lm, což je za stovku.

Klasická žárovka má opodstatnění tam, kde se svítí krátce a je potřeba hodně světla a hned (LED jsou pro takový účel drahé (ani neni jednoduché najít něco co má 3000 lm) a "ekologické" rtuťovké úsporky se moc dlouho rozsvěcejí kromě toho pro takový výkon také nejsou úplně běžné).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny