Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Může mít vliv na četnost praskání žárovky zem?

Tak jak tak by stálo za to vzít nedřív nějaký střídavý voltmetr (klasický multimetr za pár stovek nastavený na ~ rozsah (střídavý) do 500V nebo tak nějak) a to napětí tam fakt změřit a taký se podívat, co je na těch žárovkách napsané za nominální hodnoty a případně sem výsledky z tohoto řádku poslat, než začneš něco vůbec zkoušet.

Nebo ještě líp to nechat změřit toho kamaráda elektrikáře, ať tě to nezabije, pokud tomu sám moc nerozumíš - ono tyhle hrátky s elektřinou zabíjet klidně můžou, stačí okamžik nepozornosti, sáhnout o pár čísel vedle, nebo udělat chybu v úsudku a je to raz dva.

(A podle otazky a reakcí tomu moc nerozumíš a pokud něčemu nerozumíš, tak věřit, že to zvládneš podle návodu z internetu, který může být chybný, neúplný a z pochybného zdroje fakt není dobré - když už brát něco z internetu, tak si to přepočítat a doučit se to, než to zkusíš naživo)

----

No, 200W to je asi 1A a stahnout to o takovych 10V je odpor 10 OHM v serii - ale samozřejmě výkonový, aspoň 10W - bude to pak míň svítit, míň praskat a víc topit.

Případně i víc nějakých podobných, čím víc, tím víc Adiddas. (V nějakém okolí se to dá brát, že 1 OHM je 1W výhřevnosti a 1V napětí dolů.)

Pokud to máš někde ve vlhku, tak si uvědom, že sklo se působením tepla taky rozpíná a skupeńské teplo vody je dost vysoké, takže jak se ta baňka začne zahřívat, tak pokud je mokrá, tak se zahřívá dost nepravidelně a pak praská to sklo - nikoli vlákno. Čili je lepší mít rozsvíceno, než na to pustíš tu páru zkoupelny, aby nestihla zkondenzovat.

(Varianta B, dát místo odporů do série nějaké žárovky tak 24W 24V (to je taky 1A) - propočítat to jako odporovou síť (nebo dělič) - s tím, že si můřeš vybrat, které budou praskat nejčastěji - ty relativně nejzatíženější - a působit jako pojistky pro zbytek soustavy - a získáš tím jen takových 5% protopeného výkonu - to ti ovšem samozřejmě žádný příčetný revizák neschválí )

A samozřejmě varianta C dát tam místo toho nějaké moderní LEDky na 240V, vedle sebe, třeba i několika barev (teplá bílá, studená bílá, ...) a poskládat z toho něco, co bude svítit stejně dobře, ale výrazně levněji a na větší proše, takže rovnoměrnější světlo.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny