Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plynový kotel MORA 671 - jak čistit výměník?

Topíme plynovým kotlem MORA 671. Plynař co nám ho občas opravuje radil, ať si ho necháme, že ještě hodně dlouho může sloužit a náhradních dílů na ně je dost.
Tento týden začal divně smrdět, tak jsem ho oddekloval, žebra výměníku byla dost zanesená sazemi, pročistil jsem je proužkem plošného spoje, snad to zase nějakou dobu bude v pořádku.
Je nějaký lepší postup co bych ho mohl doma použít (to znamená nevyndávat a nemáčet v nějakém čistidle)?

[009be5fb49d3bb6118177f594004]

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zrušené Nařízení vlády č. 91/2010 nahrazené zákonem č.320/2015 sb. nevylučuje kontrolu, údržbu, čišt…
JendaK 30.12.2021 14:35
JendaK
Co píšete jsou pěkný krávoviny. poslední
Rack 30.12.2021 17:40
Rack

Zrušené Nařízení vlády č. 91/2010 nahrazené zákonem č.320/2015 sb. nevylučuje kontrolu, údržbu, čištění spotřebičů paliv do 50kW uživatelem "laickou osobou". Nezbavuje to povinnosti roční revize spotřebiče a cesty spalin oprávněnou osobou. Rozsah a způsob údržby prováděný laickou osobou je dán výrobcem zařízení.

U kotle mora je dokonce popsán postup demontáže a čištění výměníku uživatelem při zanesených lamelách nebo jednou za dva roky. To jsme sice vždy nechali na plynaři při pravidelné kontrole pokud bylo potřeba ale čidlo zapálení kotle, věčného plamene, zapalovací elektrody (u nového atmosfefického), trysky hořáku a výměník jsme bez jejich demontáže čistili sami mezi povinnými kontrolami. Plynový kotel bohužel spaluje i vzdušný prach který se v něm usazuje a je třeba odstraňovat kvůli účinnosti, bezpečnosti a životnosti.

Měli jsme kotel Mora 674 do roku 2012 kdy byl nahrazen opět atmosferickým kotlem. Vyměna za kondenzační nebyla a není možná bez výměny všech radiátorů a potrubí s tím souvisejicí zničení dlažby ve dvou místnech + obkladů koupelny, vyfrézování a převložkování komína, instalace odvodu kondenzátu, atd. Celé dílo odhadem 400 000kč s nemožností užívat dům po dobu prací kvůli výměně obkladů koupelny spojené s toaletou a nutností vystěhování vybavení v místě vedení potrubí a místnostech s výměnou dlažby. (Původně etážové topení s přívodní trubkou pod stropem, vratkou v betonové podlaze s nuceným oběhem čerpadlem v kotli) takovou investici + náhradní bydlení a stěhování po dobu rekonstruce topného systému nějaká úspora 23%-27% plynu nevrátí. To už vyjde levněji tepelné čerpadlo a bez bourání podlah a trubek v koupelně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru