Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem retro vianočné svetielka

Po krátkom čase zhasli sviečky na stromčeku.Od zásuvky na prvej vetve je prúd,ale žiarovka nesvieti.Na druhej vetve -kábly nie je prúd?Môžete mi poradiť ako nájdem vypálenú sviečku alebo zlý spoj?ďakujem

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den! Jestli je to ten retro "řetěz", kde jsou 24 V žárovky zapojené do série, přímo na 230 V j… nový
vitovec 25.12.2021 15:45
vitovec
Proto je dobré mít doma zkoušečku,která nikomu neublíží a funguje.:-) https://www.oaza.cz/zkousecka… nový
Lubomír 25.12.2021 16:31
Lubomír
Nejjednodušší a bezpečné, je pomocí ploché baterie vyzkoušet jednotlivé žárovky po vyšroubování z ob… nový
Paron 26.12.2021 13:44
Paron
Mně se osvědčila tahle zkoušečka - mají ji i v našem TESCu: https://akce.najdislevu.cz/1693657-zkous… nový
Yarda 26.12.2021 14:10
Yarda
JJ,tu mám taky desítky let od rákosníků,poslal jsem prvotně odkaz na tu chytřejší.Jo,je tam blesk,na… poslední
Lubomír 26.12.2021 15:25
Lubomír

Dobrý den!
Jestli je to ten retro "řetěz", kde jsou 24 V žárovky zapojené do série, přímo na 230 V je to tak trochu problém, protože se pracuje na zařízení pod napětím, a to by měla dělat jen s osoba s odpovídající elektro kvalifikací.
Stejný problém jsem řešil předevčírem, kdy po krátké době provozu po "ročním odpočinku" vzaly za své postupně 3 žárovky. Protože to retro mám z nostalgie v oblibě, poradil jsem si, protože tu kvalifikaci mám.
Jsou tři možnosti opravy.
1/ proměřit celý řetěz po odpojení multimetrem /ohmmetrem/, měřením nalézt místo přerušení, ev. přepálenou žárovku. To může dělat bez porušení předpisů kdokoli.
2/lokalizovat vadnou žárovku "výměnkářským" způsobem, t. postupně osazovat dobrou přezkoušenou žárovku. Problém nastane když "rupnou" najednou dvě, nebo více žárovek. Nebo postupně žárovky přezkušovat /multimetr, baterie/
3/ Fázovou zkoušečkou na zapojeném řetězu postupovat po jednotlivých žárovkách od první, až po nalezení místa přerušení. To je ale již práce "pod napětím" , ošetřená zákazem podle předpisů.

Mně se osvědčila tahle zkoušečka - mají ji i v našem TESCu:
https://akce.najdislevu.cz/1693657-zkousecka-napeti.html
Hrot táhni po izolaci drátu od světýlka ke světýlku, dokud na displeji něco signalizuje (asi blesk, nechce se mi ji teď hledat) je to v pořádku, až to signalizovat přestane, zkusmo vyměň tu žárovičku. Když to ještě nebude svítit, pokračuj v hledání, závada nemusí být jen jedna.
:beer:

JJ,tu mám taky desítky let od rákosníků,poslal jsem prvotně odkaz na tu chytřejší.Jo,je tam blesk,najde i kabel ve zdi pod napětím.Pk mám v kuru na elektro ještě jednu,ta se zase při přiblížení ke zdroji napětí rozbliká.Vypadá jako šroubovák,není to klasická fázovka,jsou v ní baterie.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru