Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Snížení napětí u starteru

O odporu jsem taky ještě uvažoval, ale v tom je asi ten problém. Neznám ten startér, ale jak tazatel psal, při 12V se to roztočí moc prudce a nemůže pastorek zaskočit.
Odpor by způsobil, že začátek, při ještě malém odběru by měl úbytek malý tím by šlo v podstatě 12V a až po záběru by se napětí snížilo vlivem velkého odporu. Navíc by se to chovalo měkce, jako slabší baterie.
Ale zajímalo by mě, jak je řešeno spínání silového proudu. U startéru s výsuvnou cívkou, je v podstatě stykač, který sepne až po zasunutí. Tady musí být něco podobného, spínací skříňka to asi nedělá.
To by se asi pak dalo použít jako jakýsi softstart. Je to ovládáno posuvnou kotvou, nebo jak?
Pokud ano, tak by se dal tranz. stabilizátor použít jen pro začátek a po sepnutí silových kontaktů stabilizátor přemostit natvrdo, případně jen částečně omezení odporem.
Každý el. motor snese pár sekund dvojnásobné napětí, také by to startovalo hodně rychle.
Kdybych to měl doma, asi bych si s tím poradil. Ale na dálku nevím detaily.
Ani verze s diodami by nebyla zcela marná. Ale chtělo by to diody alespoň 200A, přetížení by asi krátce vydržely. Chlazení bych neřešil, nestačily by se asi ani ohřát. Dnes se hodně ve fabrikách likvidují starší svářečky a končí ve šrotu. Někdy polovodiče někdo vybere, většinou ne. Poptat se někde ve šrotu, nebo fabrikách, daly by se možná sehnat. I na bazarech, ale tam si to nechají zaplatit, někdy víc, někdy míň.
Já jsem dělal svářečky, ale co jsem měl, už jsem rozdal a nemám. Možná bych sehnal u kolegů, ale nevím, častěji byly jen 100A. 200A byly například ve WTU 315-3. Někdy jako nul. dioda v KS250, pozor nesplést s tyristory.
Pro Rochus: Zkus pro zajímavost ještě zjistit, jak dochází k sepnutí silového proudu, třeba by mě napadlo řešení.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny