Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Snížení napětí u starteru

Tak to udělej, jak jsem psal, je to jednoduché jak facka a levnější než vysokoproudové diody.
Třeba s tranzistory jak jsem psal, KD501 ve výproeji za cca 60 kč, nebo s tranzistorem jak psal Lubomír, ale lepší s opačnou polaritou, jak poznamenal Bahno.
S tranzistory KD501: Na nějaký chladič velký tak aby se vešly čtyři tranzistory zapojíš celé zapojení.
Cladič nemusí být velký, start trvá sekundy.
Spojíš všechny kolektory, všechny báze a všechny emitory. Přidáš jeden budicí tranzistor (jde to i bez něj, ale musí být výkonnější zenerka aby se výkoňáky vybudily.
Na budič stačí nějaký NPN středního výkonu. Ten zapojíš tak že kolektor na kolektory výkoňáků, emitor na bázi. Do báze budicího dáš zenerovu diodu přes odpor proti kolektorům..
To celé se zapojí jen mezi vývody tranzistorů, žádný tišťák a nic. To se vejde všude. Na kolektory plus, ke startéru emitory. Tam poleze 6V.
Napětí se utvoří tak: Emitorový sledovač na emitoru dává napětí co má zenerova dioda. Ale z toho napětí se ještě odečte saturační napětí tranzistorů, tedy s budičem dvakrát, což je tak přibližně dva volty.
Tedy pro 6V je potřeba zenerka cca 8 V.
Přesné napětí na výstupu lze doladit napětím zenerky.
Fakt je to velmi jednoduché, pozor, chladič musí být izolován od kostry.
Odpor pro zenerku se vypočítá podle typu zenerky, není to kritické, stačí přibližně.
Dá to poměrně stabilní tvrdé napětí i při výkyvech stavu baterie, funguje jako stabilizátor.
Pokud je opravdu potřeba 6V jako z baterie, nevidím téměř jednodušší řešení.
I sériové zapojení výkonových diod nebude fungovat tak dobře, protože úbytky na diodách se i dost mění s proudem a nedokáže to stabilizovat napětí. Tedy třeba při menším proudu bude napětí OK. Ale právě při náběhu proudu,kdy se startér teprve roztáčí a uvádí motor do pohybu je náběhový proud potřeba největší a v tom okamžiku, kdy jsou nároky největší, vlivem úbytků napětí poklesne.
Rozběh startování může být zhoršený, zejména, pokud baterie není dokonalá.
Navrhované zapojení funguje částečně jako stabilizátor, tedy například, kdyby 12V baterie při startu poklesla třeba na jen 9V, na výstupu bude stále cca 6V.
Zapojení třeba s PWM regulátorem a stabilizací na 6V, by sice bylo elegantní, ale pro daný účel zbytečně složité. :puff::beer:
Jinak jak funguje systém bez výsuvné cívky vím. Magn. polem se buď posouvá celý rotor do statoru, nebo roztočením kotvy se pastorek vysune pomocí šroubovitých drážek na hřídeli.
Je to jeden z těchto způsobů?

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny