Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Umístění meteostanice rady,tipy,zkusenosti

Zdravím, predne bych chtel podekovat za vsechny tipy rady a postrehy.
K tematu bydlim na vesnici u potoka kde jsou slusne mraziky, tak jsem si ze zajimavosti poridil zakladni meteostanici tuhle https://www.datart.cz/meteorologicka-stanice-emos-e6016-cerna.html?gclid=Cj0KCQiAweaNBhDEARIsAJ5hwbd6jtc7ZNS7GUGynbmATXBgm5YhLK0pRSJpGNvzmeaHzXrq-7gYCvIaAjfQEALw_wcB

Otazka zni. Kde mam (muzu) umistit anemometr (senzor/cidlo s lopatkama) jake to zvlada povetrnostni vlivy? Kde jej lze umistit? Kazdy kdo poradi jak to doma ,,vyspekuloval,, popripadne prilozil foto urcite se nebudu zlobit. Vsem moc dekuji za reakce a nezbte se. Jsem v tomhle prozatim uplny laik a se vsim tak nejak v mem pokrocilem veku maturuji. Mokrat dekuji Karel

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dekuji panove za rady, opravdu se omlouvam za pro nekoho hloupy dotaz. Ale slo mi predevsim jestli…
Karel1957 15.12.2021 13:39
Karel1957
To, co popisuješ se týká té části s displejem, ta opravdu do venkovního prostředí určená není. Netýk…
Jan Fiala 15.12.2021 14:19
Jan Fiala
Zatím,že jich tady mám krabici,myslím venkovní čidla,nic netěsní,tudíž jsou tak akorát někam pod stř… poslední
Lubomír 17.12.2021 12:24
Lubomír
Dekuji panove, ono to zni docela logicky ze by to melo byt venku na primem vetru ci desti ovsem zara… nový
Karel1957 15.12.2021 20:03
Karel1957
Xindel v podobe exteriérového čidla je napájaný tuškovými baterkami. Má normované krytie proti vode,… nový
Nuda 16.12.2021 05:20
Nuda

Dekuji panove za rady, opravdu se omlouvam za pro nekoho hloupy dotaz.

Ale slo mi predevsim jestli to muze ,,lezet,, normalne na desti viz ten navod

Nevystavujte vyrobek desti, neni urcen pro venkovni pouziti
Produkt neponorujte do vody ani jinych kapalin.
Vyrobek nesmi byt vystaven kapajici ani strikajici vode.

Coz mne docela zarazilo, ze by bylo mysleno ten ,,tablet,, nebo se vyrobce chrani, kdyby se to opravdu vytopilo?

Zatím,že jich tady mám krabici,myslím venkovní čidla,nic netěsní,tudíž jsou tak akorát někam pod střechu.Zoxidované kontakty,desky,čidlo vlhkosti,takže nepoužitelné na ven bez střechy.Naberou vlhkost i pod střechou,jen to trvá déle.Sbírám je u kámoše ve firmě v elektrokontejneru,téměř všechny jdou rozchodit.Protože jsou jen uvnitř zoxidované na základě vniklého vlhka,zaviněno špatnou konstrukcí.Vyčištěny od oxidace,důkladně vše krom kontaktů baterií a vypínače zalakováno vrstvou ochranného laku na tištěné spoje a zase chvíli budou sloužit.Podobně to dělám,ale ihned se solárními lampičkami do zahrady,rozeberu hned při zakoupení a desku včetně led zalakuji,jinak jako první u ledky ureznou nožičky.:-)

Dekuji panove, ono to zni docela logicky ze by to melo byt venku na primem vetru ci desti ovsem zarazel me fakt ze cidlo nevypada ze by melo splnovat nejake parametry ip kryti, nebo alespon prvotne tak nepusobilo.

Xindel v podobe exteriérového čidla je napájaný tuškovými baterkami. Má normované krytie proti vode, 99,9% vlhkosti. Pod plastový zvon sa zrážková voda nedostane, žiadne IP krytie pri napätí 3V netreba v prípade kabeláže bežných bužírok ako aj spojoch riešiť. Skôr by som sa obával oxidácii, zhrdzaveniu nekvalitne spracovaných skrutiek a spojov neodborne, šlendriánsky máčané v nerez metale ak nie sú vyrobené z čistej medi, mosaze, chromu, niklu, titanu, zlata, antikoro.

Jediný problém je vhodné umiestnenie čidla, aby merania zodpovedali skutočnosti.

Malo by byť čidlo situované výhradne na krytej severnej strane budovy od priameho slnečného svitu s dopadom žiarenia, lebo aj samotný biely kryt pod ktorým je čidlo sa dokáže zohriať od sálavého tepla samotného plastu vycapené na Slnku, skresľuje sa snímaná infa teplota z nahriateho muriva stavby, betónovej plochy, murovaného oplotenia. (Rozdiely vlastného merania pri nesprávnom umiestnení čidla sa dajú porovnať na základe netu podľa najbližšie meranej verejnej meteorologickej stanice k miestu bydliska. Bývajú markantné, niekedy tvorí rozdiel v teplote aj +3°C).
Meteorologické stanice s odvetranými búdkami sú umiestnená na voľnej, vyvýšenej ploche nejakej role, kopčeku na lúke, paloučku vzdialeného od lesa, tokov, vodných plôch.

Objektívne si myslím, že tieto predražené marketingové šunty sú v dnešnej digitálnej dobe zbytočnosťou. Na monitoroch digitálnych mašín pripojené k netu sú dostupné gadgety, detto meteo služby.

Klasický teplomer za oknom mi zavčas zrána pri odchode z chalupy urobí službu. Oko vidí. Tiež vo vozidle sú zabudované teplotné čidlá v prípade prízemných mrazíkoch tesne nad vozovkou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru