Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak napustit stoupačky teplé vody

Při opravě stoupačky s teplou vodou se vypustila voda ze stoupaček. Přitom se asi zavzdušnila stoupačka a při puštění vody trvá dlouho, než začne téct teplá voda. Jde nějak voda napustit, aby odešel vzduch a voda kolovala ? V posledním patře zemřela majitelka a nikdo tam teď není. Díky za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Správce,majitel domu ..i na obci musí vědět .
E250TD 06.12.2021 17:49
E250TD
Na obci mají vědět, jak se napouští teplá voda ?
petrM 06.12.2021 18:55
petrM
...V posledním patře zemřela majitelka a nikdo tam teď není. .....Výborný postřeh ! Ano,na obci ví j… nový
E250TD 07.12.2021 10:06
E250TD
Je nutné se do toho horního bytu dostat a odvzdušnit. Kdo je dědicem, nebo majitelem bytu a s tím je…
nerady 06.12.2021 19:56
nerady
Prosím, nerozebírejte tady, jak sehnat majitele. O tom tento dotaz není. Kdysi jsem někde četl návod…
petrM 06.12.2021 22:00
petrM
Je to marný, marný, marný s tebou v prípade, ak neovládaš základné fyzikálne zákony. V prípade stúp…
Nuda 06.12.2021 23:22
Nuda
O základních fyzikálních zákonech jsem poslouchal řeči celý minulý týden od všelijakých "odborníků",… nový
petrM 07.12.2021 09:19
petrM
Když jdeš s prosíkem pro radu, tak sebou příště přibal trochu úcty. Dotaz zněl "jak napustit vodu ab… nový
jatobyl 07.12.2021 03:34
jatobyl
To tam není automatický odvzdušňovák v inženýrské šachtě? Spíš mi to připadá na vadné oběhové čerpad… nový
Rce 06.12.2021 23:52
Rce
Nepíšete vůbec, jestli se jedná o rozvod TUV s cirkulačním potrubím nebo ne. Což je zásadní věc, pro… nový
leo 07.12.2021 08:26
leo
Když jsem napsal "aby voda kolovala", tak jsem samozřejmě psal o cirkulačním potrubí. nový
petrM 07.12.2021 08:53
petrM
Normálně, v kotelně otevřít vratku, nechat téct na podlahu (instalatéři I. kategorie hadicí do odpad… poslední
umfa 07.12.2021 14:49
umfa

Prosím, nerozebírejte tady, jak sehnat majitele. O tom tento dotaz není. Kdysi jsem někde četl návod, jak se to dá udělat šikovným napouštěním, ale už si nepamatuji, jak ten postup byl. Pokud nevíte, tak sem nepiště. Jen to tu zaplevelíte něčím, na co jsem se neptal. Je to tak těžké pochopit ? To je marný, marný, marný.

Je to marný, marný, marný s tebou v prípade, ak neovládaš základné fyzikálne zákony.

V prípade stúpačky na teplú úžitkovú vodu je jedno, či sú horné partaje zavzdušnené alebo nie, lebo ak by voda núteným pretlakom najprv cirkulovala kade-tade, širinou marinou v potrubí, tak by sa vzduch najprv "vystrieľal" spolu s vodou u poslednej výpustnej batérii, dokonca aj v suteréne, čím by sa vrchné potrubie dokonale odvzdušnilo.

Jedine, že by bola v najvyššom podlaží situovaná expanzná tlaková nádrž min. o kapacite 100 litrov, ktorej vzduchový vankúš by čakal na naplnenie pretlakovou teplou vodou. (Osobne som sa s týmto riešením pri moderných kotloch ohrevnej sústavy na teplú vodu ešte nestretol. Dnes sa akumulačné, tlakové expanzky montujú priamo pri tepelnom zdroji).

V tom prípade by sa musela sústava napúšťať reverzným (opačným) prítokom zároveň pri otvorených ventiloch na výpustných batériách v sústave úžitkovej vody, aby mohol vzduch unikať.

Iná vec je v prípade ÚK, beztlakového ústredného kúrenia s vodným médiom smerom do radiátorov. Tu je nutné odvzdušniť vrch sústavy.

Ak by si sem zavesil komplet schému rozvodov, našiel by sa slušný, poctivý, pracovitý, nemajetný, sociálne cítiaci občan, spriaznená duša s odbornou radou.

O základních fyzikálních zákonech jsem poslouchal řeči celý minulý týden od všelijakých "odborníků", když se v bytě pode mnou objevil mokrý flek na stropě. Prolezli celý můj byt, všude sucho, tak řekli, že voda přece teče dolů a někde v mé podlaze něco prasklo (i když tam žádné trubky v podlaze nejsou), tak je potřeba podlahy rozkopat. Po týdnu přišel člověk, zjistil, že praskla teplá voda v suterénu, pára stoupá do bytu pode mnou a sráží se na chladném místě na stropě. Takže asi tak je to s odborníky a ovládáním fyzikálních zákonů.

Když jdeš s prosíkem pro radu, tak sebou příště přibal trochu úcty. Dotaz zněl "jak napustit vodu aby odešel vzduch a voda kolovala". Nejjednodušší řešení je získat přístup k problémovému bytu.

Jak píše Nuda, kdyby bylo pouze zavzdušněné potrubí, čerpadlo by bublinu vyhnalo kterýmkoliv otevřeným kohoutkem. Zkontroloval bych expanzku, další možností je špatně navařená stoupačka (buď teče, nebo je přicpaná - v obou případech dochází ke ztrátě tlaku).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru