Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak napustit stoupačky teplé vody

Je to marný, marný, marný s tebou v prípade, ak neovládaš základné fyzikálne zákony.

V prípade stúpačky na teplú úžitkovú vodu je jedno, či sú horné partaje zavzdušnené alebo nie, lebo ak by voda núteným pretlakom najprv cirkulovala kade-tade, širinou marinou v potrubí, tak by sa vzduch najprv "vystrieľal" spolu s vodou u poslednej výpustnej batérii, dokonca aj v suteréne, čím by sa vrchné potrubie dokonale odvzdušnilo.

Jedine, že by bola v najvyššom podlaží situovaná expanzná tlaková nádrž min. o kapacite 100 litrov, ktorej vzduchový vankúš by čakal na naplnenie pretlakovou teplou vodou. (Osobne som sa s týmto riešením pri moderných kotloch ohrevnej sústavy na teplú vodu ešte nestretol. Dnes sa akumulačné, tlakové expanzky montujú priamo pri tepelnom zdroji).

V tom prípade by sa musela sústava napúšťať reverzným (opačným) prítokom zároveň pri otvorených ventiloch na výpustných batériách v sústave úžitkovej vody, aby mohol vzduch unikať.

Iná vec je v prípade ÚK, beztlakového ústredného kúrenia s vodným médiom smerom do radiátorov. Tu je nutné odvzdušniť vrch sústavy.

Ak by si sem zavesil komplet schému rozvodov, našiel by sa slušný, poctivý, pracovitý, nemajetný, sociálne cítiaci občan, spriaznená duša s odbornou radou.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny