Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teplovzdušný ventilátor se po chvíli vypne

Zdravím, po zapnutí vydrží teplovzdušný ventilátor hřát asi 2 min a pak se vypne (pravděpodobně zasáhne pojistka). Proměřil jsem co se dalo a nikde jsem žádnou chybu neobjevil. Zkusil jsem ventilátor zapnout bez předního krytu a pak i jen s přiloženým krytem s asi 0,5 cm mezerou a fungoval... Takže to asi vypadá na problém s chlazením pomocí lopatek? Máte nějaké tipy co s tím? Díky

Předmět Autor Datum
ak sa nedá manuálne nastavovať, korigovať tepelná poistka, potom skús jemne natočiť do väčšieho zábe… nový
Nuda 06.12.2021 12:33
Nuda
Díky, tady je typ xindla :-) nový
martin87 06.12.2021 12:40
martin87
Má zo spodku zároveň ako bonus istenia tlakové, polohové čidlo (plastový cuflík), ktoré vypne komple… nový
Nuda 06.12.2021 12:59
Nuda
To polohové čidlo zespod nemá. Ventilátor jsem zkoušel jak na chalupě, tak doma, taže tam problém ne… nový
martin87 06.12.2021 13:09
martin87
Po dlhodobom používaní sa zanesie hriadeľ asynchrónneho motora ventilátora uložená v bronzových puzd… nový
Nuda 06.12.2021 13:29
Nuda
Máme jich doma několik,čas od času čistím,jeden dcera vypálila tepelnou pojistku,nevratnou,dal jsem… nový
Lubomír 06.12.2021 15:20
Lubomír
Běžně se jedná o pojistku proti přehřátí . nový
E250TD 06.12.2021 18:03
E250TD
Ale pokud se ventilátor po chvíli vypne a při sundaném krytu ne, tak to spíš vypadá, že pojistka fun… nový
martin87 06.12.2021 22:01
martin87
Pojistka může být vyhřátá a spíná za úplně jiné teploty než u nového ohřívače. Uvědomte si, že se je… nový
leo 07.12.2021 08:31
leo
Ano,pojistka běžně vypne ve chvíli ,kdy je přístroj přehřátý ..po zchládnutí opět sepne . nový
E250TD 07.12.2021 10:11
E250TD
Ono záleží jak často dříve docházelo k rozepnutí obvodu tepelnou pojistkou.Časem se napálejí kontakt… nový
Lubomír 07.12.2021 15:15
Lubomír
V naprosté většině případů je prachem přidřené kluzné ložisko a větrák se sice točí, ale pomaleji a… nový
Zerozero 08.12.2021 01:59
Zerozero
To jsem úplně opomněl,přitom mám těch přístrojů s podobnými ventilátory povícero.Hlavně u líhní.Jak… nový
Lubomír 08.12.2021 10:28
Lubomír
Myslim,ze tentokrat ma nuda v casti sve rady pravdu.Vetsina ventilatorovych ohrivacu nereaguje na te… nový
Oldoo 08.12.2021 23:13
Oldoo
Proto,jak jsem uvedl výše,tato topení nejlépe co nejdále od stěn,aby byla dokonalá výměna vzduchu,ne… nový
Lubomír 09.12.2021 10:44
Lubomír
vysát bordel na voštinách a bude klid.. poslední
paul 09.12.2021 15:19
paul

ak sa nedá manuálne nastavovať, korigovať tepelná poistka, potom skús jemne natočiť do väčšieho záberu lopatky vrtule ak sú metalické, plechové, ale zase nie až tak, aby lopatky drhli vnútri o plastový kryt telesa.

Prípadne tepelnú poistku odvetraj (navrtaj v mieste poistky do plastu diery), prípadne ju presuň v telese na chladnejšie, vetrané miesto.

Daj sem typ a výrobcu (link) toho fejkistického xindla.

Má zo spodku zároveň ako bonus istenia tlakové, polohové čidlo (plastový cuflík), ktoré vypne komplet prístroj ak sa náhodou prekotí? Je možné, že je v tomto chyba ak sa nahreje plast. Musí byť položený ohrievač na pevnej rovine.

Nemáš prekúrený interiér, nesušíš napríklad zatvorené vozidlo v ktorom sa prehreje okolitý vzduch?

Píšu, že má plynule regulovateľný termostat s III. rýchlosťami vetráku. Potom je nedostatočne odvetraný vnútorný priestor xindla v okolí manuálne korigovateľného termostatu. Mala by byť za telieskom termostatu nasávacia mriežka.

Ak je nový, reklamuj alebo sa vŕtaj v prístroji sám, však je to halierová vec.

To polohové čidlo zespod nemá. Ventilátor jsem zkoušel jak na chalupě, tak doma, taže tam problém nebude. Nový není. Zkusím si ještě pohrát s těmi lopatkami a když to nepomůže, tak ho vyhodím... Díky za rady.

Po dlhodobom používaní sa zanesie hriadeľ asynchrónneho motora ventilátora uložená v bronzových puzdrách. (Ak nemá zadeklované ložiská, čo by bol priam vesmírny zázrak).

Nemaž žiadnou vzelínou, sprejmi, WD40 spol. puzdrá s hriadeľom vetráka, len ich pedantne vyčisti, vypláchni medzery perchloretylénom, 60% technickým liehom, C6000 od sedimentov, možno sa zrýchlia obrátky vrtule.

Mazivo na seba nalepí prach, vlasy, chrobač, roztoče, binec, ktorý zalepí hriadeľ vrtule. Preto sa nemaže ničím, iba silným odmasťovačom sa vyčistia puzdrá.

Máme jich doma několik,čas od času čistím,jeden dcera vypálila tepelnou pojistku,nevratnou,dal jsem novou,ptal jsem se jí kde ho zapla.Dala ho v koupelně ke stěně,prostě se přehřál,musí mít dostatečnou mezeru k naasátí vzduchu,který ochlazuje spirálu.Toto dělá i stará etavíra,mám asi tři,jak jí dám zadkem blíž k ponku,nebo skříni,za chvíli vypne.Oni tu pojistku co máme,je to skoro stejný co uvádíte dali ke středu větráku,tam jí to špatně ochlazuje,novou jsem umístil tak,aby na ní foukalo dost vzduchu.Je tam proto,kdyby odešel větrák a přehřálo se to,takže zareaguje tak jako tak.Fušeři to překlemují,já jsem opatrný,někdy sám zapomenu zapnuté topení v dílně,pojistka jistí přehřátí a možnost vyhoření.:-)

Ale pokud se ventilátor po chvíli vypne a při sundaném krytu ne, tak to spíš vypadá, že pojistka funguje správně a problém je spíš v přísunu vzduchu ne?
Není to tak, že pokud by byla špatná pojistka, tak by ventilátor běžel za každé situace dál a nevypínal se anebo by neběžel vubec?

Pojistka může být vyhřátá a spíná za úplně jiné teploty než u nového ohřívače. Uvědomte si, že se jedná o laciný výrobek a tyhle díly jsou ze šmejdového bimetalu. Není vyloučené ani mechanické poškození (ohnutí) bimetalu, pokud to někdo nešetrně čistil nebo se v tom šťoural šroubovákem.

Ono záleží jak často dříve docházelo k rozepnutí obvodu tepelnou pojistkou.Časem se napálejí kontakty,vzniká přechodový odpor,který hřeje,tudíž tepelná pojistka vypíná dříve,mnohokráte jsem kontakty na bimetalu čistil,takže vím oč se jedná,jemný smirek,neohnout bimetal,jen zasunout mezi kontakty a vyleštit,potom ošetřit kontaktolem a nechat jej vyschnout.Tepelka maká jako nová.:-)

V naprosté většině případů je prachem přidřené kluzné ložisko a větrák se sice točí, ale pomaleji a nestačí se to uchladit. Je potřeba ložiska vymýt, hřídelku očistit.
Jedná se o samomazná ložiska, tedy nepoužívat silné odmašťovadlo, stačí trocha oleje a špejle omotaná třeba vatou. Při montáži kápnout kapku oleje nezi hřídelku a ložisko. Nejlépe nízkotuhnoucí olej, když není, třeba na šicí stroje, něco řídšího.
Nepřihýbat lopatky vrtule, výkon je tak tak, větším úhlem se to ještě zpomalí.
Pokud to nepomůže, pak teprve laborovat s tepelkou, ale opatrně, pokud se větrák zastaví, plast hoří.
Na přimazání nepoužívat wedečko a podobné, maže to jen krátkodobě, není to na to určené.

To jsem úplně opomněl,přitom mám těch přístrojů s podobnými ventilátory povícero.Hlavně u líhní.Jak klesnou otáčky špatenka,motorek musí běžet zlehka na plný výkon,jinak se hřejí topná tělesa.Všechny po sezóně vyčistím a jak píšete,petrolejem vymyji kluzná ložiska a kápnu trošku oleje co mám na vzduchovky,na hřitelku,párkráte protočím rukou.Taložiska to čas od času pořebují.Již jsem na líhních řešil kámošům přidřené hřídelky a spálené vinutí na podobných motorcích,zajdu do skladu do dílny,vezmu kontejnerový větráček z mikrovlnky,napasuju a líhně běhají jako za mladých časů.Už mají nařízeno, po sezóně dovézt.Vyčistit a promazat je otázkou pár minut.
Dobré jsou staré větráčkové motorky z akumulaček,tam je ještě v ložisku kroužek z filcu,rezervoár mazadla,dobré řešení.:-)

Myslim,ze tentokrat ma nuda v casti sve rady pravdu.Vetsina ventilatorovych ohrivacu nereaguje na teplotu mistnosti,ale na jakousi imaginarni teplotu ,ktera se vytvori okolo termostatu nedokonalym pohybem vzduchu .Termostat sice vypne,ale po ochlazeni telesa zase zapne,porad dokola.Chvili to trva,vypada to jako porucha.Resim to tak,ze zkousim nastaveni termostatu pri kontrole teploty v mistnosti,oznacim a necham kluka pracovat.Nemusim mit pravdu,muze to byt i jinak,ale jeste jsem se nesetkal s tim,ze by podobny pristroj fungoval jinak,lepe,dokonce podle nastaveni!

Proto,jak jsem uvedl výše,tato topení nejlépe co nejdále od stěn,aby byla dokonalá výměna vzduchu,nejlépe střed místnosti,pak je všude rychle stejná teplota.Regulaci jsem nikdy neviděl,že by byla ve stupních celsia,to prostě nejde,termostat je blízko k topnému tělesu jehož tepelná setrvačnost ho ovlivňuje i nějaký čas po vypnutí.Proto se takové věci řeší třeba bezdrátovým termostatem,který máte někde dále v prostoru.Toto bývá alchymie,jsem líhňař,spoustu líhní jsem i před mnoha lety postavil,tak znám vlivy vzdáleností topných těles od snímačů teploty,tam hrají roli desetiny stupňů.
Základem je,aby topné těleso nezářilo teplo na snímač přímo,ale aby také dobře cirkuloval vzduch,takže na umístění teplotního čidla hodně záleží,nesmí ho ovlivnit ani okolní zdroje,jako slunce přes okno.To však již všichni znají,špatně umístěný termostat od domovního topení dělá divy,bytový termostat má uprostřed mezi místnosti na sloupě obloženém dřevem tak,aby na něj nevyzařoval radiátor,ani slunce z oken.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru