Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kanalizační zpětná klapka

zdravím a prosím o radu či zkušenost. děkuji.

V obci nám dělají kanalizaci, na kterou se budeme napojovat. Teď máme dčov. Nevím, jestli se bude osazovat zpětná klapka. Prý je dobré ji mít nainstalovánu proti potkanům, kteří umí proplavat sifonem WC. Pokud by investor klapku neosazoval, chtěl bych si ji na vlastní náklady nechat dát. A mé otázky k tématu.

1.nemá tendenci se zpětná klapka ucpávat? Menší problém je v tom, že potrubí je v hloubce asi 1m, takže není snadné se k ní dostat.
2.je to vcelku spolehlivá ochrana proti potkanům? Ti jsou známí svou vynalézavostí při zdolávání překážek.

Obě otázky spolu souvisí v případě, že ta zpětná klapka nedovře proto, že se plavené hovno dostane pod klapku,voda pootevře klapku, odteče a hovno zůstane pod klapku, která se dovře napůl. Klapka buď začne zarůstat nánosy až se ucpe, nebo se již nedovírající klapkou protáhne potkan.

jsou mé obavy na místě? Nebo se to nějak řeší? Nebo to prakticky nenastává? Máte někdo zkušenosti?

děkuji

Předmět Autor Datum
Záleží na konstrukci té klapky,sám ji nemám,ale sousedi v bytovce naproti,máme zde špatně řešenu kan… nový
Lubomír 30.11.2021 12:33
Lubomír
Zpětnou klapku nemám. Před léty jsem o její instalaci uvažoval na dešťové kanalizaci ale nakonec jse… nový
nerady 30.11.2021 14:53
nerady
děkuji za odpovědi. Moc jste mi pomohli. Zařídím se podle toho. děkuji ještě jednou. nový
patyk 02.12.2021 16:39
patyk
Mrkni na článek: https://www.stavebni-vzdelani.cz/kanalizace-zpetne-klapky/ Cituji zajímavé pasáže:… nový
host 02.12.2021 17:49
host
Klapku potkan, krysa neprekoná v smere z kanalizácie do nehnuteľnosti. Problém je s údržbou klapky,… poslední
Nuda 02.12.2021 19:50
Nuda

Záleží na konstrukci té klapky,sám ji nemám,ale sousedi v bytovce naproti,máme zde špatně řešenu kanalizaci a příval při dešti jim vyplavuje sklepy kanalizací,klapka tomu zamezí.Nemají to všichni,je jich tam šest,ale vím,že ti co mají jsou bez potopy.S potkany nevím,neznám mechanizmus klapky,kdyby otvírala jen při vypouštění vody,podobně jako klapka na odsávači par nad sporákem a pokud nic neteče zaklapla,tak nepustí ani potkana.Síto tam dát nemůžete,to by se ucpalo lejny a papírem.Jo potkan ten vleze všude,když jsem byl malý kluk,bydleli jsme ve starém patrovém domě,potkan nám vlezl do záchoda litinovou rourou do prvního patra.Další kamarádovi do záchoda v novostavbě,přišel do práce vyděšen,jeho malý syn šel ráno na záchod,potkan na prkýnu,když vešel skočil zpět a přes sifon zmizel.
Z tohoto důvodu pokud jsem měl ještě septik jsem měl trubku dvacet centimetrů nad hladinou.
Když jsem napojoval do kanalizace,tak jsem zakopal do osmdesáti centimetrů novodur a nad kanalizační trubku devadesátku koleno a svislou novodurku kolmo dolů přes metr,potkani se nekonají.A že jich tu je,vidím je v noci na kamerách po ulici,ke mě nejdou mám yorkšíry,ti je hned likvidují.:-)

Zpětnou klapku nemám. Před léty jsem o její instalaci uvažoval na dešťové kanalizaci ale nakonec jsem ji neinstaloval. Udělal jsem si na ní po domácku sifon. Pokud to bude nová kanalizace a bude kvalitně udělaná tak by tam moc potkanů nemělo být. Potkani se vyskytují tam kde mají potravu. Pokud občané v obci nemají namontované drtičky odpadů v kuchyňských dřezech a chovají se co se týká uložení potravin zodpovědně tak by s potkany neměl být problém. Zpětné klapky se většinou montují na místa kde může docházet při deštích k zpětnému vzedmutí vody do napojeného objektu a většinou se montují na dešťovou kanalizaci.

Mrkni na článek:
https://www.stavebni-vzdelani.cz/kanalizace-zpetne-klapky/

Cituji zajímavé pasáže:

Někteří majitelé nemovitostí se domnívají, že zpětnou klapku by měl namontovat na kanalizaci její vlastník, případně provozovatel. Není tomu tak .... tato povinnost připadá na majitele domů.

Klapka jako taková ale samozřejmě není zcela bezúdržbová a je nutné pravidelně sledovat, zda stále plní svou funkci. U některých typů se revize doporučuje dokonce i v intervalu jednou měsíčně, je vhodné se držet doporučení konkrétní značky.

Zpětná klapka je pouze jednou z dostupných alternativ. Jinou možnost představuje i čerpací jímka. Vhodná je zejména u objektů, které se nacházejí pod úrovní hloubky kanalizace.

Klapku potkan, krysa neprekoná v smere z kanalizácie do nehnuteľnosti.

Problém je s údržbou klapky, čistenie.

Preventívne stačí raz za dva mesiace reskírovať do celého balenia SIFO (hydroxid sodný v čočkách) zaliaty po nasypaní do výlevky vriacou vodou z varnej kanvice, min. 4litre a prepláchnuť odpad ešte ako bonus teplou vodou z bolera.

Studená voda sa nesmie použiť, lebo sa vločky hydroxidu zlepia, spečú v jednu guču a ucpú potrubie.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru