Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vrtání do zdi

Zdravím, mám dilema. Chci připevnit na zeď hmozdinkama část obývací stěny. Horní už mám, ale u dolní se bojím místa kde z druhé strany zdi (půl cihla) je dřez. Takže voda, odpad atd. Nechci úplně vrtat a narazit na vodu 😄 jedná se o poslední díl skříňky 100x45. Jsou nějaký jiný možnosti jak ji připevnit ? Popřípadě mě napadlo dát tam nějaké mini hmozdinky, ale vic. Děkuji

Předmět Autor Datum
Dejte foto,jak píšete,horní ,dolní,nejdou dolní prošroubovat s horními?:-)
Lubomír 26.11.2021 21:18
Lubomír
Nene, tady ta dolní část chybí. Jsou to tři díly vedle sebe. Jen ta nalevo tam má prostě na druhé st…
Jarda32 26.11.2021 22:08
Jarda32
Jestli se bojíte,znám to,také stále něco upravuji a zavěšuji.Opatrně bych vyseknul majzlíkem kuželov…
Lubomír 26.11.2021 22:35
Lubomír
Ještě bych doplnil Lubomíra. Opatrné vysekání je možné zubatým kruhovým vysekývačem. Vysekat větší o…
George63 27.11.2021 09:54
George63
Nevím jak teď, ale kdysi byly v prodeji kruhové vysekávače o průměru 8 nebo 10 mm, takže se jimi dal…
vitovec 27.11.2021 12:31
vitovec
To je to opravdu potřeba šroubovat ke zdi? Pouhých 40cm výška a ještě sešroubované dohromady s ostat…
Zerozero 27.11.2021 15:15
Zerozero
Je to právě ve vzduchu no, nic těžkého na tom nebude, proto se snažím něco bezpečně vymyslet. poslední
Jarda32 27.11.2021 16:31
Jarda32

Jestli se bojíte,znám to,také stále něco upravuji a zavěšuji.Opatrně bych vyseknul majzlíkem kuželové otvory,širší uvnitř ,aby nedošlo k poškození trubek.Pak trošku flexi lepidla s pískem,nebo i sádru s pískem ,vyplnit a hned vložit hmoždinku.Nebojte se sádry s pískem,desítky let nám na ní visel osmdesátka bojler a také nějakých padesát let na ní visejí deskové radiátory,když něco dělám nad okny,klidně na radiátor stoupnu.Dejte tři díly sádry a jeden ostrého říčního písku,je to potom pevnější než samotná sádra.:-)

Ještě bych doplnil Lubomíra. Opatrné vysekání je možné zubatým kruhovým vysekývačem. Vysekat větší otvor, tak aby se mírně kuželovitě rozšiřoval dozadu (to snad psal i Lubomír). Otvor zvlhčit a pak normálně zasádruji běžnou sádrou i bez písku. Počkám až sádra zatuhne (ne zatvrdne) a pak vrtákem odpovídajícím dané hmoždince, přesně v místě kde potřebuji, vyvrtám do zatuhnuté sádry otvor. A po dalším řádném zatuhnutí, nebo i po úplném zatvrdnutí vložím hmoždinu a přišroubuji potřebné. Pokud jde o extrémní zatížení, použiji hmoždiny kovové, místo plastových. Mnohokrát odzkoušeno. Výhoda je, že i když se chytne spára, i s "chudou" maltou, drží to i tak perfektně. Toto je možné použít právě i vždy, pokud se při vrtání otvoru pro hmoždinku,v potřebném místě, narazí na spáru.

Nevím jak teď, ale kdysi byly v prodeji kruhové vysekávače o průměru 8 nebo 10 mm, takže se jimi daly vysekat otvory rovnou pro hmoždinku. S oblibou jsem je používal v místech, kde se dala očekávat nějaká překážka /trubka, kabel a pod./ Při sekání se kontakt vysekávače s "cizím předmětem" snadno poznal a k jeho poškození nedošlo. Někdy v minulosti se tyto vysekávače na této, nebo jiné poradně řešily, někdo to našel v dílně a ptal se na co to je.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru