Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Solární panel pro vntilátor

Zdravím. Chci si pořídit pro odvětrávání sklepa na zahradě tento ventilátor na solární pohon 85918-solarni-vetraci-system-55m3-h-s-vykonem-10w-31310
Moje otázka zde je: stačí k napájení přirozené světlo nebo musí být přímý sluneční svit? Protože naše zahrada je v údolí, a teď přes den tam sluníčko svítí cca 4 hodiny po ránu, čas asi 9:00 až 13:00. Pak se schová za stromy a kopce v okolí. V létě problém není, ale teď když je chladno se ve sklepě sráží vlhkost, a já potřebuji tuto vlhkost odčerpávat. Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Standardní panely, potřebují přímé světlo, jinak bude výkon panelu kolem 10% nominálního Ve tvém pří…
Jan Fiala 08.11.2021 20:03
Jan Fiala
To je pro nás moc velké a lákavé pro nenechavce
severak 09.11.2021 15:26
severak
Dobrý den,jako majitel solární elektrárny vlastní výroby to nedoporučuji.V podzimních a zimních měsí…
Lubomír 08.11.2021 20:04
Lubomír
Díky za radu. Bohužel jsem to takto měl, a nevětralo to. Sklep je vysoký 2,2 m a plocha je cca 9m2.…
severak 09.11.2021 15:28
severak
Každý solar potrebuje kapacitáror (akumulačnú baterku), ako vravia experti. Baterka Pb je ideálna,…
Nuda 10.11.2021 22:43
Nuda
Tady nesouhlasím, ten ventilátor v odkazu to utáhne v pohodě, jen nevím, kolik potřebuje světla
severak 12.11.2021 18:27
severak
Ten panel je opravdu k ničemu,potřebujete větrat nonstop,takto to půjde chvilku když bude jasno a pa…
Lubomír 12.11.2021 21:44
Lubomír
jen nevím, kolik potřebuje světla ...a to je ten problém. Vetrací systém s týmito parametrami ti bu…
ok 13.11.2021 03:03
ok
Tak právě v létě je to OK, bohužel pozdní podzim a zima, kdy se venku nepohne vzduch je ten problém,…
severak 17.11.2021 18:52
severak
Nejdříve bych se zamyslel, k čemu sklep slouží. Je to sklep, nebo spíš sklad? To proto, že podmínky…
Zerozero 18.11.2021 11:03
Zerozero
Dobrý den,napsal jste to na jedničku.Mám také vlhký sklep na zeleninu a srážení vody se nekoná i bez…
Lubomír 18.11.2021 11:53
Lubomír
Díky za rady. Budu se snažit s tím něco udělat
severak 20.11.2021 16:01
severak
Takhle jsem se na to nedíval. Dobrý postřeh. Jak jsem psal, strop je z heraklitu, podepřeno je to pr… poslední
severak 20.11.2021 16:04
severak

Dobrý den,jako majitel solární elektrárny vlastní výroby to nedoporučuji.V podzimních a zimních měsících je sluneční intenzita velice malá,pouze za mrazivých slunečních dnů dává více než v létě,ale pouze chvilku,pokud hodně svítí slunce.Jinak solární panely pracují i když slunce přímo nesvítí,ale asi na jednu pětinu výkonu a jen malou část dne.To co je v odkazu je hračka na léto pro slunečné počasí.
Do zahradního sklepa doporučuji dva otvory v rozích proti sobě.Do jednoho novodurovou trubku asi dvacet centimetrů ode dna sklepa a do druhého jen otvor se stříškou na přisávání.Docílíte takto cirkulace vzduchu a bude po problému.Nebo dole do dveří s mřížkou a v protilehlém rohu do stropu.:-)

Díky za radu. Bohužel jsem to takto měl, a nevětralo to. Sklep je vysoký 2,2 m a plocha je cca 9m2. Na stropě je heraklit a nad ním je beton položený na profilech I. Ta vlhkost je tam stále. A teď je ještě větší, protože venku je vlhko a chladno a vzduch necirkuluje, i když je otevřené malé okénko v protilehlém rohu

Ten panel je opravdu k ničemu,potřebujete větrat nonstop,takto to půjde chvilku když bude jasno a pak nic,celou noc bez cirkulace,věřte ,je to takto nesmysl.
Jedině koupit větší panel,seženete bazarový,klidně i nový do tisícovky a bude dávat i 200W.Potom nabíječ,nemusí být MPPT,stačí obyč za čtyři stovky,klidně starší čtyřicítku baterku z auta,ta na ten větráček postačí i když bude mít šedesát procent kapacity.Během dne jí nabíječ nabije a současně bude stále běžet ventilátor,večer poběží automaticky ze zásoby z baterky.
Mám sice elektrárnu větší,šest stovkovejch autobaterií,mám na tom bojlerové těleso 750w ještě regulováno triakem podle intenzity slunečního svitu.Přes léto dvě líhně po sedmdesáti vatech a vodárnu,čerpadlo 700w.Ale přes zimu je to bída,tak nabít notebook a telefon,nebo přisvítit ledkama.Až to ustrojím celé,tak to bude jiná panely mám okolo 4 kw.:-)

jen nevím, kolik potřebuje světla

...a to je ten problém. Vetrací systém s týmito parametrami ti bude fungovať spoľahlivo len za jasného dňa medzi 9:00 až 13:00. V iných časoch a pri zhoršenom počasí bude funkčnosť problematická až žiadna. V tomto prípade by si mal dať na názor Nudu a vybrať niečo s akumulátorom a výkonnejším fotovoltaickým panelom.
Ja by som ti ale v prvom rade odporučil zamyslieť sa nad pasívnym vetraním. Ak nestačia obyčajné dva otvory v protiľahlých stranách miestnosti, tak jeden z tých otvorov vybav vetracím komínom cca 150mm, ktorý začína pri dne miestnosti a končí cca 2m nad terénom. Čo najmenej ohybov. Rozdiel teplôt spôsobí prirodzenú cirkuláciu vzduchu, ktorá by ti mohla stačiť na vysušenie priestoru.

Nejdříve bych se zamyslel, k čemu sklep slouží. Je to sklep, nebo spíš sklad?
To proto, že podmínky se liší. Podstata sklepa je, že v zimě je tam tepleji, než venku a třeba uskladněné ovoce, či brambory nezmrznou.
Naopak v létě je tam chladněji a naopak slouží k prodloužení trvanlivosti uložených plodin a podobně. Takový sklep, má být spíš vlhký než suchý, aby nedocházelo třeba k vysýchání zeleniny.
Pokud sklep slouží k jiným účelům, tak proč se tam vlhkost sráží?
Jedná se o srážení atmosférické vlhkosti, nebo vlhkost pochází například sáknutím spodní vody?
Pokud se jedná o srážení vzdušné vlhkosti, tak proč?
Vzdušná vlhkost se může srážet jen a pouze na povrchu, který je chladnější, než vzduch.
Pokud je tedy ve sklepě relativně chladno, tak po vstupu venkovního teplejšího vzduchu se obsažená vlhkost srazí na povrchu stěn.
Tedy například v zimě, kdy je venkovní vzduch chladnější, než je sklep, tak větráním bude docházet k vysoušení sklepa.
Naopak vpuštění teplejšího vzduchu do chladného sklepa je to naopak, voda se bude srážet.
Tedy například, pokud je venkovní vzduch stále ještě teplejší, než sklep, tak větrání spíš způsobí další vlhnutí. Vlhkost z venku se přivádí dovnitř.
Tento jev ustane až tehdy, kdy se teploty a vlhkost venku a uvnitř vyrovnají.
Intenzivní větrání (ventilátorem) má tedy význam jen v případě, kdy sklep neslouží jako sklep, ale jako třeba sklad, kde se nevyužívá jeho "sklepních" vlastností.
Potom intenzivním větráním dojde k vyrovnání teplot uvnitř a venku, tím srážení vody ustane a vlhkost se přiblíží venkovním hodnotám.
Pokud ale má sklep sloužit jako sklep, tak naopak je větrání potřeba omezit. Obsažená vlhkost se
vysráží a další se nemá kde brát, pokud se další z venku nepřivádí.
To platí zejména v létě a přechodných obdobích, kdy je venku vlhkost vysoká.
Větráním v zimě sice dojde k vysoušení, ale také promrznutí sklepa.
Tedy je předem nutné zhodnotit, zda je větrání sklepa potřebné a splní účel. :puff::beer:

Dobrý den,napsal jste to na jedničku.Mám také vlhký sklep na zeleninu a srážení vody se nekoná i bez větrání.U tazatele vidím spíš špatnou izolaci,venkovní teploty snadno projdou do sklípku kde je jiná teplota a tudíž se sráží vlhkost.Jen taková maličkost,velký rozdíl teplot dělá kapičky na všem.Leta jsem neměl omotané pozinkované trubky na studenou vodu ve sklepě a stále na nich kapičky vody,ano,velká rozdílná teplota,někdy před třiceti lety jsem je omotal filcem a namatlal sádrovým pačochem,aby filc nebral prach.A nyní ten výsledek,filc je suchý.Je to stejné,jako když z auta vyndáte stropní čalounění,bude vám kapat za krk.Ale normálně je po čalouněním sucho.
Závěrem,osobně bych ve sklípku nalepil na nízkoexpanzní pěnu pětku polystyren a je po rosení.sklep si bude držet své klima a vše bude OK.Pro oponenty,plesnivět to nebude,mám přes třicet let zateplen zevnitř starý dům a plísně se nekonají.Hlavně,což je chyba ,nedělat mezi izolaci provětrávání,tím se tam dostane vzduch s rozdílnou teplotou a vysráží ,pak vzniká plíseň,takže od krajů spojů vypěnit.Natáhnout lepidlem. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru