Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tmel - lepidlo

Ako sa vola, alebo kde nájsť, ako by som to povedal, tmel ci lepidlo ktorým sú občas fixovane súčiastky na plosnom spojí, cievky, alebo aj cele dosky ak sú mensie a niesu mechanicky prichytene, vyzerá to ako silikón
Mam menič na led ktory trochu vrci, ci by nepomohlo to maličké trafo ci cievku co tam je tým zapatlat.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Klidně použij tavnou pistoli, stejným lepidlem se fixují součástky i v profesionální výrobě (jen se…
czcharlie 03.11.2021 22:15
czcharlie
To s tím silikonem je fakt? Protože já lepím kondiky právě silikonem, a že by to něco žralo jsem nep…
jezekhifi 07.11.2021 18:04
jezekhifi
Jo, je to fakt. Ovšem není silikon jako silikon, někteří prodejci nazývají silikonem i akrylový tmel…
czcharlie 07.11.2021 18:35
czcharlie
Nevím, já používám silikon v kartuši do pistole, na fixaci kondíku již víc jak 10 let, a nic z něj n…
jezekhifi 07.11.2021 18:48
jezekhifi
Ale ono z něj nic neteče, to jsem nikde nepsal. To že tmel uvolňuje kyselinu octovou neznamená, že p…
czcharlie 07.11.2021 19:01
czcharlie
Lepil jsem je i na plošnák i dokonce jsem sem tam zapatlal nějakou tu součástku, a přístroj funguje…
jezekhifi 07.11.2021 19:10
jezekhifi
Já ti tvoje přesvědčení brát nehodlám, prostě jsem jen upozornil na (téměř) obecně známou skutečnost…
czcharlie 07.11.2021 19:29
czcharlie
Ale každopádně zrovna potřebuji koupit silikon, tak chci ten co nesmrdí vubec. Tuším že to tenkrát b…
jezekhifi 07.11.2021 19:43
jezekhifi
Nesmrdí nebo jen málo tmel neutrální a takový by neměl kyselinu octovou uvolňovat. Ovšem setkal jsem…
czcharlie 07.11.2021 19:58
czcharlie
Jo je to on, už si vzpomínám, lepí stejně nesmrdí vubec. To se sním lepilo i obložení vany lištou (p…
jezekhifi 07.11.2021 20:02
jezekhifi
Já osobně používám jak ne elktroniku, ttak i na veškeré elektrikářské věci, od Den Braven lepící tme… poslední
George63 07.11.2021 20:41
George63

Klidně použij tavnou pistoli, stejným lepidlem se fixují součástky i v profesionální výrobě (jen se nepoužívají tavné pistole v podobě jakou známe). Kdybys chtěl použít silikon, tak pozor - ten který běžně koupíš uvolňuje kyselinu octvou a ta celkem spolehlivě vyřadí elektroniku z provozu...

Jo, je to fakt. Ovšem není silikon jako silikon, někteří prodejci nazývají silikonem i akrylový tmel. Na silikonových tmelech bývá na kartuši upozornění, že při síťování se uvolňuje kyselina octová ( je při tom dost cítit). Ta se i když v malém množsrví uvolňuje i z tmelu neutrálního. To ovšem mluvím o běžných tmelech, které jsou k dostání v hobbymarketech a jsou i silikonové tmely určené přímo pro elektrotechniku, ty jsou však mnohem dražší.

Nevím, já používám silikon v kartuši do pistole, na fixaci kondíku již víc jak 10 let, a nic z něj neteklo. Jak jsem psal pouze ten smrad, který za den vyčuchne.

Tady si to přečti https://cs.wikipedia.org/wiki/Silikon

Jejich výhodou je však to, že jsou oproti plastům šetrnější k životnímu prostředí, neboť jsou odolnější, trvanlivější a inertní vůči okolí, tj. jejich povrch nereaguje s lidským tělem, sloučeninami ani jinými materiály a nevylučuje chemické látky.

Ale ono z něj nic neteče, to jsem nikde nepsal. To že tmel uvolňuje kyselinu octovou neznamená, že pod kondenzátorem musíš mít kblelík na ocet. :-) A sám píšeš, že tmel smrdí... Pokud tmelem lepíš kondenzátory ze strany součástek nemusí se nic stát - k mědi se ocet nemá jak dostat a samotné kondenzátory jsou obvykle potažené plastem. Ale mě se nedávno stalo to, že jsem při výrobě flokovaček (železniční modeláři důvěrně znají) omylem použil k zalití silikonový tmel, který nebyl určen pro elektroniku a jsem na to druhý den přišel bylo již pozdě - vysokonapětové zdroje se už vůbec nerozběhly...

Acetátový silikon je vyroben na bázi kyseliny octové. Ta mu propůjčuje typický zápach po octu. Acetátové silikonové tmely vynikají svou skvělou přilnavostí, která je vyšší než u neutrálních. Jsou určeny především pro použití na hladké a neporézní povrchy - sklo, kovy, obklady, dlažba, sanita, keramika atd. Nevýhodou tohoto typu silikonů je jejich agresivita vůči okolním materiálům. Mohou poškodit betonové a jiné povrchy s obsahem cementu, přírodní kámen, mramor nebo i některé citlivé kovy (meď, olovo, ...). Na citlivé povrchy je vhodnější použít silikon neutrální. - Acetátové jsou právě ty běžné silikony.

Já ti tvoje přesvědčení brát nehodlám, prostě jsem jen upozornil na (téměř) obecně známou skutečnost. Jak se k tomu kdo postaví je mi vcelku srdečně jedno. Já používám tmel určený pro elektroniku a případně tavnou pistoli a je každého věc jak se rozhodne. Nikomu svůj názor nevnucuji.

Já osobně používám jak ne elktroniku, ttak i na veškeré elektrikářské věci, od Den Braven lepící tmel Mamut Glue ("mamuta"). Je to univerzální, drží perfektně na neporezních i některých porézních materiálech (sklo, plasty, kov, beton, dřevo a pod.) a bez problémů s vlivem na kovové matriály, dobrý izolant. Obdobné vlastnosti mají i PU tmely, pouze jsou i po zatuhnutí více plastické. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru