Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Generátor elektriny - je možné použitie normálneho elektromotora?

Akýkoľvek vlastný zdroj elektriny, či už je to vodný mlyn, turbína, veterná ružica, solárne články a pod. ťa vyjde drahšie ako elektrická prípojka z verejnej siete. Black-out je menšia hrozba, ako možnosť poruchy na tvojom, vlastnými rukami urobenom generátore elektrického prúdu. Bojíš sa snáď Aničkinho hoaxu?:
https://www.cas.sk/cl/1002901/2598257/slovenka-anka-siri-zo-svojej-kuchyne-spravy-o-celosvetom-vypadku-elektriny-policia-uz-musela-zakrocit
A teraz k jednotlivým zdrojom:
Vodné koleso: Niekoľko otáčok za minútu musíš sprevodovať na cca menovité otáčky motora, tj. na niekoľko tisíc za minútu. Povedzme, že viac ako 1500ot/min ak použiješ najbežnejší trojfázový štvorpólový asynchrónny motor, resp. cca 2000 až 5000 ot/min pri použití alternátora z automobilu. Indukčný motor v roli generátora je asi najjednoduchšie riešenie, ale musíš ho mať trvale pripojený k sieti 3x400V a zároveň ho musíš roztáčať na vyššie, ako synchrónne otáčky (záporný sklz cca 3 až 4 percentá). Už len tá predstava bolí.
Vodná turbína: Tá bude mať priaznivejšie otáčky, ale musíš vytvoriť dostatočne vysoký rozdiel hladín (mlynári to volali "náhon"). A bez prevodovky do rýchla sa tiež nezaobídeš.
Veterná ružica: Podobne ako vodná turbína.
Fotovoltaika: Nič neriešiš, všetko kúpiš. Návratnosť investície je však veľmi dlhá. Ak si už teraz na dôchodku, tak do smrti sa ti to nezaplatí.
Slnečné panely na ohrev vody: Asi najrozumnejšia investícia, panely môžu prispievať ku kúreniu, alebo napájať prívod do bojlera.
Nejdem sa už rozpisovať k legalizácii týchto zdrojov, to si nájdi na internete. Je to však vo väčšine prípadov oveľa ťažšia úloha, ako vyrobiť samotný zdroj.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny