Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Radiátor topí jen jedna deska

Loni jsem měnil na chalupě 2 radiátory, vše topilo OK. Letos jsem měnil další 2 a k tomu kotel (kombi uhlí / dříví). Vše topí, ale na jednom (tom z loňska) mi topí jen jedna deska, druhá topí normálně. Odvzdušněno je, tato dvojice má společný přívod a odvod , měnil jsem i čerpadlo za výkonnější, pozavíral všechny ostatní radiátory ale tento jeden (z loňska odzkoušený) jedna deska stále netopí (jen slabě nahoře). Nenapadá mě nic, než že je deska ucpaná ??? Na starých šroubovaných se dala každá deska odvzdušnit samostatně, na těchto nových je vše svařené a odvzdušnění je společné pro obě desky. Sklony jsem přeměřil, také zkušebně napájel každý z této dvojice samostatně, ovšem u tohoto jednoho ta jedna deska netopí (jen slabě a nahoře). Loni a letos na jaře před výměnou kotle ale tato dvojice topila bez problémů. Poradí někdo ? Děkuji, Hynek

Předmět Autor Datum
Na chatě jsme měli stejný problém s teplovodním topením. Pomohlo až postupné poklepávání od expanzní… nový
Lukas1982 12.10.2021 15:15
Lukas1982
Podle toho co píšeš, že jedna deska z těch dvou "paralelních" hřeje "jen slabě a nahoře" bych usuzov… nový
George63 12.10.2021 17:37
George63
Díky za info. Skutečně tam byl nějaký kal. Nyní topím bez problému. poslední
Fotr 14.11.2021 10:34
Fotr

Na chatě jsme měli stejný problém s teplovodním topením. Pomohlo až postupné poklepávání od expanzní nádoby kotle až po konečný radiátor kusem dřeva, aby se vzduch dostal až k poslednímu radiátoru. Poté znovu poslední radiátor odvzdušnit a ještě jednou opakovat.

Podle toho co píšeš, že jedna deska z těch dvou "paralelních" hřeje "jen slabě a nahoře" bych usuzoval že to není zavzdušněním. To by hřála spíše dole. Voda cirkuluje v radiátoru od shora dolů a pokud cirkuluje pomalu, tak se dole více ochlazuje a nahoře je teplejší. Takže typuji, že jde opravdu o ucpání, buďto v rozbočení - propojení u horního přívodu, nebo spíše u spodního vývodu. Vzhledem k tomu, že nečistoty se většinou shromažďují v dolní části, tak spíše u toho dolního vývodu (vracečky). Takže zkusit v tomto místě, při řádném roztopení, za chodu čerpadla a případně při uzavření všech ostatních radiátorů poklepávat dřevěnou, nebo gumovou paličkou, zda se úsada neuvolní. Po případném uvolnění pak určitě vyčistit filtr před čerpadlem. Tam by se měly nečistoty (nejspíše rez) zachytit.
Jinak pak, pokud by nepomohlo, po demontáži obrátit radiátor na bok vývody nahoru a zkusit proplach tlakovou vodou z hadice do toho, původně spodního vývodu. Pak radiátor opět obrátit oběma vývody dolů, nechat vodu a nečistoty vytéct a výplach ještě třeba opakovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru