Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem čerpadlo mi samo nevytáhne vodu z ražené studny

Na zahradě mám raženou studnu bez zpětné klapky či sacího koše. Trubka je 5/4 coulu a ma delku cca 5m (měřeno provázkem se závažím). Vodni sloupec pod zemí sahá do výšky cca 80 cm nad dnem trubky.
Cca 80 cm z celé délky trubky je nad zemí a v cca 40 cm nad zemí je téčko, s horizontálním odbočkou na čerpadlo s redukcí na 1 coul. Mezi touto redukcí a čerpadlem je v nasledujícím pořadí manuální kulový venti, 2 mosazné hadičníky a mezi nimi cca 30cm sací hadice (pro vyrovnání mírného sklonu trubky a čerpadla, ručne vyrobená, tj. hadice je zafixovaná k hadičníkům ocelovýma stahovacíma objímkama) filtr na nečistoty (603) a zpětný ventil. Čerpadlo je SVA3 tj. samonasávací s motorem 3x230V, jak čerpadlo i motor po generálce. Na vertikálni odbočce je manuální kulový ventil a nad ním ruční pumpa. Čerpadlo tlaci vodu do expanzní nádoby.
Saci délka je tedy cca 3.8m, tedy počítám, takto 5m trubka - (výška čerpadla nad zemí ) - hladina podzemní vody nad dnem, asi se k tomuto číslu musí příčíst i nejaká hodnota odpovídající zpětnému ventilu a filtru, tj. oba tyto prvky podmínky zhorší, ale stále bude dostečná rezerva do hloubky, do které by mělo SVA3 bez problémů vodu samo nasát tj. 8m.
Čerpadlo jsem zavodnil, včerně filtru, schválně jsem nepumpoval, abych viděl, zdali se čerpadlo chytne. Čerpadlo vyprskne vodu, která byla v něm a ve filtru a velmi pomalu se zvedá tlak asi do 1baru na manometru, pak jede naprazdno, to jde viděl na filtru, který je prázdný a po několika minutách cca 5 najednou začne do filtru přítékat voda a začně se tlak na manometru zdvíhat a pomalu doleze až na 3 bary kde vypne tlakový spínač. Při tom, kdy se zvedá tlak se ve filtru a v sací hadici točí bublinky jak divé, takže čerpadlo někde evidetne přisává vzduch.Jakmile ale po těch cca 5 minutách překročí čerpadlo hranici 1bar, bublinek ubyde a celá soustava i filtr se lepe zavodní (bublinky ale stale lze videt ve filtru a hadici) a do 3 barů naběhne poměrně rychle.
Odpojil jsem tedy výstup z čerpadla do chatky (tj. do expanzní nádoby) a čerpadlo jsem spojil s téčkém bez zpětného ventilu a bez kulovýho ventilu pouze s filtrem a mezi téčko a filtr jsem umístilu tu 30cm sací hadici přes hadičníky. Celou sestavu jsem pomazal pěnou z jaru. Ruční pumpu jsem sundal, zavřel její manuální kulový ventil a do odhalené trubky jsem nalil vodu, abych viděl, zdali mi vzduch nepřísává přes kulový ventil ruční pumpy. Vše jsem těsníl teflonem, ale mám tam i spoje, těsněné konopím,nicméně ty nejdou rozebrat. Rozjel jsem čerpadlo, po několika minutách začla voda téct z výtlaku čerpadla, neobjevili se žádné díry v jarové pěně a hladina vody v trubce po manuální pumpě je stále stejná. Nicméně ve filtru stále vidím bublinky a tlak vody není nic moc. Nechápu tedy, odkud čerpadlo tahá vzduch, napadla mě jediná věc a to, že navrtané dírký pro sání vody na dně vrtané sací trubky jsou sice na začátku pod vodou, protože vodní sloupec je 80cm nad dnem, takže pokud jsou dírkypro sání na trubce do 50cm, tak jsou zavodněné, nicméně po náběhu čerpadla se část vody z trubky odsaje a voda se nestihne tak rychle doplnit, dírky se dočasně odhalí, začnou nasávat vzduch čerpadlo ztratí podtlak. Ono to nakonec tu vodu nasaje, ale přísává hrozně moc vzduchu ta doba je hrůzostrašná a nevím, zdali je dobré nechat to čerpadlo jet několik minut naprázdno, navíc ta doba nemusí být vzhledem ke kolísání hladiny spodní vody konstantní. Na druhou stranu, Ti kdo naráželi tu trubku byly odborníci, tak snad těch 5 metrů by mělo být dostačující, tak hledám chybu spíš v sobě.
Mohl by mi někdo poradit, kde by ještě mohlo docházet k nasávání vzduchu a nejlépe jak to vyřešit? Dostal jsem doporučení dát do trubky coulovou hadici a připojit na čerpadlo.
Filtr na sacím potrubí asi není nejlepší řešení, ale chrání čerpadlo a spousta lidí to tak má, myslím, že nejhorší případ je ten ,když se filtr zanese a čerpadlo jede naprázdno, pokud ale hrozí ještě jiné riziko, prosím, uvědomte mne.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny