Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Opěrná zídka pod navezenou zeminu?

Dobrý den,

chtěl bych poprosit o radu. Chystáme na stavbu terasy, kterou chceme udělat ze zámkové dlažby. Na obrázku, kde je růžová čára, je převýšení cca 110cm, od čisté podlahy v RD. Zeminu budeme dosypávat, ale u rohu domu, cca u té růževé čáry půjdeme níže. Můj dotaz zní, bude lepší postavit opěrnou zídku, která by byla zakopaná v zemi, ale zároven by držela navezenou hlínu, nebo stačí "pouze" navézt hlínu, bez zpevnění zídkou?

Děkuji za rady a postřehy

Předmět Autor Datum
Já bych tam tu zídku ze ztraceného bednění udělal, aby se terasa zpevnila a neujížděla... Časem třeb…
host 14.09.2021 08:50
host
Spolehlivější je opěrná zeď, ale já osobně bych tam navezl hlínu (pozor na sypný úhel, nesmí být moc…
umfa 14.09.2021 15:32
umfa
Rovina je rovina, ak máš vec v úmysle reálne "dožívať na staré kolená". (Stavba nie je určená iba n… poslední
Nuda 20.09.2021 00:05
Nuda

Spolehlivější je opěrná zeď, ale já osobně bych tam navezl hlínu (pozor na sypný úhel, nesmí být moc strmě vysvahována) a volně obložil lomovým kamenem proti splachu deštěm. Ano, přesně tak - popisuji stavbu skalky :-)

Rovina je rovina, ak máš vec v úmysle reálne "dožívať na staré kolená".

(Stavba nie je určená iba na kšeft šmelinárom, komunisti, eštébáci a ich parchanti, nakvasenci, s.r.o., a.s., ich dnes nazývajú honosne, ako "developeri").

Operný, armovaný, základový, nosný pilier do hĺbky 110cm je nutnosť ku ktorému sa do vógrisu dovezie zemina určená na zarovnanú plochou trávniku či budúcej úžitkovej plochy prídomovej terasy, k posedeniu.

Odvodnenie zobrazenej plochy spomenutého átria na foto je nutnosť (podklad makadam, trativod, apod., a na vrch savá, porézna rašelina príslušného pH určená k rastu prídomového osiva.)

Osobne preferujem osivo prídomových záhradných a predzáhradných plôch v podobe nízko rastúcich, celoročne kvitnúcich, alpských, lúčnych, poľných semien bez nutnej údržby - kosením.

(Tunajšiu SVK vpatlanú lúzu voličov socialistických istôt, komunisti naučili sekať hukotom trávu 3x do týždňa podobne, ako vytešených cigáňov s motorovými, tuzexovými, americkými, kapitalistickými sekačkami v Trnave, na eštébáckom, komunistickom Slovensku).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru