Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rada s koupí auta

Vyznáte se někdo dobře v autech? Přítelkyně si chce pořídit své první SUV. Původně jsme uvažovali o modelu Peugeot 2003, ale výrobce není schopný auta dodávat a ještě průběžně zdražuje o desetitisíce. Takže padl výběr na Hyundai Bayon, který se koupit dá i jako skladový vůz. Potřeboval bych ale poradit s výběrem motoru - zda 1,2 MPI 5st. manuální nebo 1,0 T-GDI 74 kW 6st. Manuální (příplatek 30.000,-). Co byste doporučili a proč?
https://www.hyundai.com/cz/modely/bayon.html
Děkuji za odpověďi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když jsme kupovali auto, tak jsme obešli několik prodejců a potenciální kandidáty si prohlédli na vl…
gilhad 08.09.2021 12:30
gilhad
Ono zvyknout se dá na vše. :) Když jsem před devíti lety kupoval auto, chtěl jsem strašně moc Yaris… nový
Moas 13.09.2021 06:09
Moas
Ano Toyota Yaris je do města ideální auto. Sám ho mám a jsem nadmíru spokojen. Jen 50Kw je asi ten n… nový
jezekhifi 13.09.2021 07:17
jezekhifi
Děkuji za Vaše reakce, co se týče motoru mám už jasno. Ještě bych se zeptal na kola. V základu je 15… nový
PabloX 11.09.2021 10:04
PabloX
Kvůli nerovnostem jsou naopak lepší menší kola (tedy větší gumy), lépe tlumí. Větší kola si pořiď v… nový
Prasak 11.09.2021 10:20
Prasak
Ještě bych doporučil zjistit si přesné rozměry pneu, které vozidlo v 15" a 16" potřebuje, a omrknout… nový
Moas 13.09.2021 05:53
Moas
Když jsem ještě měl (už nebožtíka) Citroena, měl trochu nestandardní rozměr a každá guma stála asi o… nový
Prasak 18.09.2021 18:33
Prasak
Zajímavá zkušenost. Člověk všude čte, jak ty Citroeny dobře žehlí rozmlácené silnice, konečně taky n… nový
Moas 18.09.2021 22:34
Moas
Teď mě vždycky přijde líto, že manželka na místě spolujezdce si cestu patřičně "užije", protože větš… nový
Prasak 18.09.2021 22:51
Prasak
No zas co si budem říkat, sportovní tvrdý podvozek má co se týče jízdních vlastností jen samé výhody… nový
martas38 18.09.2021 23:00
martas38
Ano, na sportovním, či sportovně laděným autě to chápu, ale na obyčejným rodinným autě upřednostňuji… poslední
Prasak 19.09.2021 00:41
Prasak
Za mě bych šel rozhodně do 6st., a pokud to berete jako nové auto tak bych nad tím ani nepřemýšlel,… nový
Gorgeeq 18.09.2021 14:06
Gorgeeq

Když jsme kupovali auto, tak jsme obešli několik prodejců a potenciální kandidáty si prohlédli na vlastní oči, sedli do nich, u těch vážnějšich se i kus projeli.
Ono to parametrově bylo tak nějak přibližně na stejno, ale osobní zážitek je osobní zážitek, ty rozdíly byly docela značné (a z příruček to nevykoukáš) - u našeho zvoleného jsme prostě VĚDĚLI že je to to pravé a na prodejcovo "teď vám nechám chvíli na rozmyšlení ..." jsme prostě řekli "tohle chceme, pojďme pořešit výbavu, barvu a další detaily". Dodnes toho nelitujeme :-D

Ono zvyknout se dá na vše. :)

Když jsem před devíti lety kupoval auto, chtěl jsem strašně moc Yarise, protože Toyoty jsou odjakživa adorovány.
Jezdil jsem předtím hodně ve Fabii, VW Polo a v obojím jsem se cítil dobře. Když jsem sedl do Yarise, byl to takový ten "WTF" pocit... tužší spojka, motor zabíral nějak jinak než jsem byl zvyklý, rejd to mělo podivný, ovládání připomínalo Tatramatku...
Ale jezdilo to, brzdilo to a chuť vyzkoušet Toyotu byla velká, takže jsem ho koupil. Stačilo pár dní a už jsme byli kamarádi.

Když jsem po pár letech Yarise rozbil, půjčil mi kamarád Fabii... a najednou Fabia byla tím WTF autem... všechno divně. Do opraveného Yarise jsem se vracel s chutí.

Ano Toyota Yaris je do města ideální auto. Sám ho mám a jsem nadmíru spokojen. Jen 50Kw je asi ten největší problém:-(

I když už jsem předjel kde co. Např v pátek nějaké BMW.

A hlavně nedoporučuji eko auta s smard alternátorem (start stop), protože ničí aku jak na běžícím páse. A nová stojí cca 2699Kč a víc.

Viz video na Youtube https://www.youtube.com/watch?v=TSbIk7LU8f8

https://www.auto.cz/nespolehlivost-baterii-modernich-aut-jak-je-to-ve-skutecnosti-s-jejich-vydrzi-125770

Děkuji za Vaše reakce, co se týče motoru mám už jasno. Ještě bych se zeptal na kola. V základu je 15", za příplatek 10.000,- Kč 16". Četl jsem, že do města jsou lepší větší kola kvůli nerovnostem na vozovce apod.

Ještě bych doporučil zjistit si přesné rozměry pneu, které vozidlo v 15" a 16" potřebuje, a omrknout cenu a šíři nabídky pneumatik.
Cena pneumatiky se kupodivu ani tak neodvíjí od velikosti (nepřímo samozřejmě taky), ale hlavně od masovosti výroby. Pokud je pneu používá jen na minimu vozů, bude málo z čeho vybírat (někteří výrobci třebas ani nebudou ten rozměr dělat) a bude to výrazně dražší.

Osobně vzhledem ke stavu českých silnic upřednostňuju malá kola a velké gumy. Nevypadá to tak dobře ale vyhovuje mi to víc.

Když jsem ještě měl (už nebožtíka) Citroena, měl trochu nestandardní rozměr a každá guma stála asi o 300 Kč víc, než na VW koncernový auta.
Teď mám KIA a gumy jsou klasika 195/65 R15, což je běžná guma, ceny tudíž lidovější. A jsem rád za 15" kola, protože to má podvozek jak tragač, takže každá díra a hrbol jsou cítit, větší kola by to udělala ještě horší. Zlatej francouz, až když ho nemám, tak oceňuji, jak žehlil ty naše podělaný silnice. Příští auto bude asi zase frantík.

Teď mě vždycky přijde líto, že manželka na místě spolujezdce si cestu patřičně "užije", protože většina nerovností jde na vrub okrajům silnice, zvláště na okreskách.

Citroeny a ostatní frantíky pomlouvají především ti, co ho nikdy neměli a obzvláště zarytí příznivci koncernu, kteří se opupínkují už jen z představy, že by si měli pořídit něco mimo koncern. Já jsem před dvaceti lety na tom byl podobně, Citroš byl to poslední, co bych si koupil. Pak jsem trocha dospěl a kolegové z práce byli s Citroeny neskutečně spokojení. Tož jsem se nechal zlákat a nelitoval jsem ani jednou, že jsem ho měl.

No zas co si budem říkat, sportovní tvrdý podvozek má co se týče jízdních vlastností jen samé výhody. Mám Hondu Civic 9G, u které je sice cítit každá beruška, kterou člověk předjede, ale do zatáček se vyloženě zakusuje a i ve vyšších rychlostech se chová jak motokára. Rozhoupaná měkká loď by šla asi přes střechu při kejklech, co se dají dělat s tímto autem, když člověk chce.

Ano, na sportovním, či sportovně laděným autě to chápu, ale na obyčejným rodinným autě upřednostňuji komfort. A tvrdý neznamená vždy sportovní.
Ten Citroen, na to, jaká to byla krabica a jakej to mělo měkkej podvozek, tak do zatáček seděl poměrně dobře. Už se cítím dost starej na to, abych si nechával natřásat tělo každou jízdou kamkoliv.
Takže tvrdej podvozek v současným autě holt nějak přežiju. A přežiju ho asi docela dlouho, protože je to na LPG, ta úspora na palivu je značná.

Za mě bych šel rozhodně do 6st., a pokud to berete jako nové auto tak bych nad tím ani nepřemýšlel, za ten příplatek to stojí a určitě to asi nějakou dobu budete mít.

Ohledně kol bych šel do 15" kvůli pohodlí, ale podíval bych se jak píše Moas, už jsem se s tím také setkal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru