Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulace kohoutů topení

Teď jsem zrovna radil kamarádovi ve stejném problému. Takže s úpravou kopíruji:
Vzhledem ke stáří instalace vašeho topení a tomu že jde o samotíž, tak určitě máte před radiátory osazeny t.zv. dvojregulační kohouty (viz odkaz 1), které se dříve většinou dávaly. Pokud neznáte jejich podstatu tak na těch je možné nastavit optimální "maximální" průtok posunem vnitřního šíbru (povolit šroubek na boku a otáčet dokola kolečkem. Doleva se průtok zvyšuje, doprava se snižuje) a po jeho zajištění (utažením tohoto šroubku v určité dané poloze) je pak již možné jej zavírat a regulovat (pouze otočením v rozsahu cca 180 st.), ale pouze do omezeného průtoku, nastaveného předešle. Snad mi rozumíš. A pokud se tedy seřizuje správně celá soustava, tak by se mělo provést toto základní přednastavení posunem tohoto šíbru.
Takže pak, pokud je to vše správně nastaveno, je možné, při plném jejich otevření na všech radiátorech, dosáhnout toho, že při centrálním ovládáním topení termostatem z jedné místnosti (t.zv. řídící) , jsou v ostatních místnostech požadované maximální teploty, které nebudou překročeny. Ale to přesné seřízení je dost náročné na čas a trpělivost. Mnohdy více dnů a "dolaďování" i týdnů.
(Poznámka pro případ výše uvedeného seřizování provozně staršího systému.)
Pokud jste s nimi nehýbali, pak bývá problém s jejich "rozhýbáním". Pokud mají kolečka bakelitová, prasknou. Takže sehnat kolečko kovové a možno pak použít i kleště (sikovky) a opatrně, po kouscích "sem-tam", rozhýbávat.

https://www.koupelny-radiatory.cz/slovarm-ve-4522-dn25-radiatorovy-kohout-primy-1

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny