Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyschlá olověná baterie - záchrana

Ahoj, u záložního zdroje (166-ups-pwb-eh-500l-pro-cerpadla-topnych-systemu.html) mám 100 Ah olověnou trakční baterii Exide ET650, která byla kupovaná v roce 2016. Teď jsem zkusil jak dlouho vydrží zálohovat a místo 9 hodin to bylo v řádech minut. Všiml jsem si že na baterii jsou víčka, tak mi docvaklo (to brzo po 5 letech), že se asi měla dolejvat destilkou - a opravdu byla úplně suchá. Do všech 6 otvorů jsem dolil celkově asi litr vody a teď to dobíjím.

Myslíte že bude na vyhození, nebo se to dá ještě zachránit? Hustoměr na změření hustoty nemám...

P.S.: Ano vím že jsem kůň že jsem to nedolil - ale v autech jsem už zvyklý na bezúdržbové baterie a tady mi to nějak nedošlo že ty otvory tam nejsou pro parádu...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ten zdroj, kterým nabíjíš je ten co je k tomu záložnímu systému? Pokud ano, je nastaven tak, aby nab… nový
Zerozero 31.08.2021 11:12
Zerozero
Ak neklesla napätím pod 10.5V, nie je trvalo poškodený niektorý článok, iba dolej destilku (ideálne… poslední
Nuda 31.08.2021 11:19
Nuda

Ten zdroj, kterým nabíjíš je ten co je k tomu záložnímu systému? Pokud ano, je nastaven tak, aby nabíjel baterii na hodnotu mírně pod hodnotu plynování, aby nedocházelo k velkému úbytku elektrolytu. To je právě asi 13,8 až 14V.
V tomto případě, aby se dosáhlo (nemusí se vůbec povést) oživení baterie, by to chtělo dobíjet až do hodnoty plynování, což dosáhne spíš nejobyčejnější nabíječka. Různé inteligentní nabíječky vypnou také před plynováním.
Plynováním baterie se někdy dosáhne "omytí" sulfátové vrstvy z desek.
Pokud ale nedošlo k vybití pod cca 12V, neměly by desky až na obnaženou část být zase tak poškozené.
Jde tedy o to, kolik z aktivní plochy bylo opravdu bez elektrolytu. Dolití litru není málo, ale nevím, jaký je celkový obsah elektrolytu. Je možné že baterie stářím a bez údržby to má za sebou celkově.
Tak bych to zkusil dobít až do plynování, vybít a opakovat. Ale pokud už po prvním plném nabití to spadne po několika minutách, myslím, že další pokusy jsou zbytečné.
--- Ve sběru dávají cca 10,- za kilo. :-)

Ak neklesla napätím pod 10.5V, nie je trvalo poškodený niektorý článok, iba dolej destilku (ideálne z destilku lekárne, nie chemicky demineralizovanú vodu z čerpačky/drogérie). Zaplav články podľa predpisu a nechaj pulzným nabíjaním dobiť max. na napätie 16,5V merané na svorkách.

(Nad 16.5V začínajú články silne plynovať prebíjaním. Bežné IQ, Al deväťkrokové nabíjačaky vybavené desulfatizačným, VF napätím riadené procákmi, dosiahnu iba max. 14.85V napätie než sa proces odpojí, čiže nikdy nedobijú na 100% kapacitu 12V baterky. Je to riešenie na trvalé pripojene nabíjačiek s udržovaním nabíjaním).

K nabíjaniu na 100% kapacity sa hodí bežné, slabé, cca 5A AC trafo 230V/18V, vybavené iba jednou diódou do série na kladnej elektróde, čím sa tlačí osekaná vrchná, kladná polvlna sínusoidy s "deravou" frekvenciou 50Hz.

Bez pripojenia na baterku nameriaš iba výsledných DC 9,5V na vývodoch z 18V trafa a vhodnej diódy. Baterka po pripojení na takéto nabíjanie pôsobí ako kondenzátor, napätie sa postupne vyrovnáva.

Tento DC 50Hz kladný impulz zároveň mierne ošetruje, desulfatuje zasolené články.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru