Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavba sklepu - ocelova vana + bedneni

Zdravim,
budu u baraku stavet podsklepeny zahradni domek a protoze mame v baraku problemy s vlhkosti, resim, jak provest izolaci. Napadlo me reseni, ktere by vyresilo i druhy muj problem a to jak provest bedneni. Co kdybych svaril ocelovou vanu z 5 mm plechu a do ni jeste jednu mensi o sirce zakladu a vznikly prostor po vyarmovani vylil betonem? Pocital jsem cenu plechu, znamy mi nacenil svarovani a jasne, oproti ztracenemu bedneni je to nasobne drazsi, ale jsem ochotny to zaplatit.
Co vy na to? Nema s timto resenim nekdo zkusenosti?
Petr

Předmět Autor Datum
A to bude z nerezu? Jestli jo, tak to bude stonasobne drazsi. A jestli ne, tak to zrezne. Hola ocel…
re4zon 21.08.2021 19:41
re4zon
tak to zrezne Asi by musel použít způsob, jakým se chrání plynovody. Jsou sice omotané plastem, ale…
čumil old 21.08.2021 20:16
čumil old
Dekuji za zajimavy prispevek. O to jsem uz kdysi neco cetl, nastuduju.
OVB-Petr 21.08.2021 20:28
OVB-Petr
Ještě se podívejte na téma "Elektrická polarizovaná drenáž", to se používá například na železnici. nový
umfa 21.08.2021 21:37
umfa
Proc by mel byt nerez stonasobne drazsi? Nerezova ocel opravdu neni stonasobne drazsi. Kde jste pris…
OVB-Petr 21.08.2021 20:24
OVB-Petr
To bylo samozrejme obrazne. A kdyz vidim ceny 5mm nerezu, tak to je silenost. Ale jestli ma nekdo pl… nový
re4zon 21.08.2021 21:21
re4zon
Problém nastane v místech svařování. Nevím o jak velký sklep se bude jednat ale pokud bude pochozí t… nový
nerady 22.08.2021 09:00
nerady
Zatim to vypada na rozmer 5 x 5 m. Zatim se jedna pouze o napad, zjistuju podrobnosti, kalkuluju a u… nový
OVB-Petr 22.08.2021 23:59
OVB-Petr
Zájdi na betonárku a nechaj si tam namixovať vodotesný betón čo sa používa na stavbu vodných diel. N… nový
poihu 22.08.2021 15:30
poihu
Ten je taky na seznamu. Vyuztuz bude asi z kompozitnich materialu. Co znamena prosim "hrdza"? Dekuj… nový
OVB-Petr 23.08.2021 00:02
OVB-Petr
Co znamena prosim "hrdza"? rez nový
jirka44 23.08.2021 07:41
jirka44
Podle mne by to bylo úplně zbytečné, pracné a drahé. Pokud vybetonuješ plochu podlahy, pak ze ztratn… nový
George63 23.08.2021 11:21
George63
Ipa a kantka se lepí z vnější strany kvůli tlaku vody. Časem prosákne skrz beton, udělá pod izolací… nový
jatobyl 23.08.2021 12:24
jatobyl
Ano, u nové stavby a výkop nutný po obvodu minimálně okolo zdi, o 1 m širší. Ovšem já už to takhle m… poslední
George63 23.08.2021 17:04
George63

tak to zrezne

Asi by musel použít způsob, jakým se chrání plynovody. Jsou sice omotané plastem, ale mám dojem, že se tam používá obětovaná anoda.
Taky se to používá na ocelových vratech na zdymadlech. Zinkové destičky tuším, ale musí se občas vyměnit, neb je to sežere místo železa.
Ještě by stála za úvahu vana ze stěnových prvků na septiky.
Jak je to cenově netuším, neb momentálně panuje cenová bouře.

Problém nastane v místech svařování. Nevím o jak velký sklep se bude jednat ale pokud bude pochozí tak se bude jednat o desítky metrů sváru a asi bych to svařovat nechtěl. Problém také nastane u vchodu pokud se tam nebudeš spouštět stropem. Osobně pokud máš strach z průniku vody tak bych se podíval na technologii budování žump a septiků. Další věci je k čemu bude sklep sloužit, zda je suchá místnost absolutně nezbytná. Před lety jsem dělal malou žumpu tak, že jsem vykopal jámu, stěny obložil deskami ze starého nábytku, nechal si přivézt nepropustný beton z betonárky, vylil dno, do toho položil laminátovou vanu do které jsem postupně napouštěl vodu, tak jak jsem postupně okolo naléval beton. Myslím, že to vydrží do konce světa.

Zatim to vypada na rozmer 5 x 5 m. Zatim se jedna pouze o napad, zjistuju podrobnosti, kalkuluju a uvidim jaky bude zaver. Mnozstvi svaru by zalezelo na rozmerech plechu. Cim vetsi plechy, tim mene svaru, ale zase je horsi manipulace. Nejvetsi plech vazi skoro ctvrt tuny jeden! Do sklepa se urcite bude chodit schody z prizemi. Vodeodolny beton je taky reseni, mozna tyto dve reseni zkombinuju. Kdyz uz, tak uz.

Zájdi na betonárku a nechaj si tam namixovať vodotesný betón čo sa používa na stavbu vodných diel. Niekto tomu hovorí aj priehradový betón. Alebo si namiešaj sám beton-vn. Ako výstuž by som do toho v tomto prípade dal nerezovú kari sieť aby ti ten betón potom nepotrhala rozpínajúca sa hrdza.

Podle mne by to bylo úplně zbytečné, pracné a drahé. Pokud vybetonuješ plochu podlahy, pak ze ztratného bednění vyzdíš obvod, na vnitřní stranu provedeš navařením IPY opláštění a totéž na podlahu, poté na obvod, z vnitřní strany přizdíš kantku z obyčejných cihel (pak omítnout) a na podlahu, na izolaci propojenou do izolace zdí, opět vrstvu podlahového betonu, tak nemá vlhkost šanci. Já takto (a bez ztratného bednění, pouze do šalování) takto provedl dodatečné podsklepení našeho starého baráčku (pod obývacím pokojem v přízemí) už někdy v roce 1986. A ani při povodních v roce 1997 to vodu nepouštělo. Ale vzhledem k tomu, aby to vnější tlak vody (byla cca 5 cm nad terénem) nevtlačil, tak jsem nakonec i sklep napustil vodou do úrovně vnější hladiny.
Po poklesu vody a vyčistění a vysušení sklepa opět absolutně bez vlhkosti.;-)

Ano, u nové stavby a výkop nutný po obvodu minimálně okolo zdi, o 1 m širší. Ovšem já už to takhle mám od roku 1986, tedy 35 let, sklep "prošel" povodní a nic se nevyvalilo a vše drží a nikde žádná vlhkost. Toť má zkušenost. Pochopitelně, pokud je možné udělat tuto izolaci z vnější strany (ovšem toto je podmíněno tím podstatně větším výkopem), je to možné. Nutné ovšem izolaci podlahy vytáhnout ven, pak postavit obvodovou zeď, udělat izolaci vnější a navařit ji na tu podlahovou. Pak buďto tu kantku, nebo stačí i silnější Cetris desky, jako mechanická ochrana izolace. Já tuto možnost neměl (sklep byl dělán dodatečně, pod stávající nepodsklepenou stavbou a musel jsem i částečně podhrabat a podbetonovat původní základy), takže jsem to řešil zevnitř. A jak říkám, drží a funguje bez problémů.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru