Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak hluboké a šíroké základy pro 2,75m vysokou plotovou zeď?

Jak hluboké a šíroké základy pro 2,75m vysokou plotovou zeď?

Dva dotazy:

1) Jak hluboké a jak šíroké potřebuji základy ("základové pásy") pro 2,75m vysokou plotovou (venkovní samozřejmě) zeď (okolo pozemku)...? Do nezámrzné hloubky... (80cm...?) nebo to je zbytečně moc jen na zeď (byť celkem vysokou (2,75m)?) a šířka základů stačí šířky následné šířky/tloušťky samotné zdi nad zemí?

Pravděpodobně zeď bude ze ztraceného bednění zalitého betonem... (Případně z Porotherm tvárnic)

2) Jak široké (tlusté) musejí být tvárnice ztraceného bednění aby taková zeď (2,75m vysoká) byla stabilní? 20 i 25cm je málo (předpokládám)... Stačí šířka tvárnic 30 cm? Nebo je nutné více...? (asi taky záleží kolik tam dám těch armovacích tyčí (ocelové výztuže))...?

Děkuji za rady a zkušenosti

Předmět Autor Datum
Betonové ploty se ti nelíbí?: odkaz
Stefran 19.08.2021 15:13
Stefran
To nebude plot, to budou hradby. :-) Ale dejme tomu. Nejsem stavař, takže pouhý odhad a názor. Jde t…
George63 19.08.2021 16:04
George63
Díky A ještě mě napadá, budu potřebovat dělat sloupky...? Nebo když budou základy dostatečně široké…
MojeJmeno 20.08.2021 11:24
MojeJmeno
Zase zdůrazňuji, že je to pouze můj názor, na základě spíše intuice a odhadu. Pokud budou tvárnice z…
George63 20.08.2021 15:12
George63
Delal jsem na chate podobnou zed ve svahu, zapustenou na dve zrtacene bedneni dole (a prizalite beto…
gilhad 20.08.2021 20:59
gilhad
Díky Zajímavé že jste to přímo i svařil ty roxory, většinou se to jen "drátkuje" ne?
MojeJmeno 26.08.2021 13:21
MojeJmeno
Nevim, nejsem odbornik, ale mam invertor a s tim to jde snadno. Dratkovani mi prijde, ze tam ten rox…
gilhad 26.08.2021 15:40
gilhad
To už nezboříš :-)
Lukas1982 27.08.2021 07:15
Lukas1982
Tak to bylo myšleno :-D poslední
gilhad 28.08.2021 12:40
gilhad

To nebude plot, to budou hradby. :-) Ale dejme tomu. Nejsem stavař, takže pouhý odhad a názor. Jde také o to, jaký je terén, zda to není ve svahu a jak dlouhé jsou rovné úseky. Pokud by to bylo v rovině, základ, pole mně, těch 80 cm minimálně, možná spíš i metr (kvůli stabilitě). A pokud by byla ta zeď ze ztratného bednění a protažena svisle roxorami, pak by snad stčila i síla 20 cm. A šířka základů větší, ty asi rovněž ze ztratného bednění, ale aspoň těch 30 cm. A ty roxory až do zàkladů. Pokud by šlo ale o úseky ve svahu, bylo by nutné zvážit konkrétní podmínky. Ale zdůrazňuji, nejsem stavař. A chtělo by to spíše konzultaci se statikem.

Díky

A ještě mě napadá, budu potřebovat dělat sloupky...? Nebo když budou základy dostatečně široké a hluboké (a zeď "dostatečně" široká), tak sloupky plotu (zdi) ani dělat nemusím a můžu udělat prostě jen souvislý rovný dlouhý úsek zdí kompletně bez sloupků...?)

Zase zdůrazňuji, že je to pouze můj názor, na základě spíše intuice a odhadu.
Pokud budou tvárnice ztratného bednění sázeny na přesah a svisle jimi prosunuty, po určité vzdálenosti, roxory a pak prolito na celou výšku betonem, pak i při použití tvárnic o síle 20 cm by vlastně vznikal svisle "vnitřní" svislý železobetonový sloup o min. průřezu cca 10 x 15 cm. Takže si myslím, že dělat další sloupky by snad ani nebylo potřeba. Pochopitelně, pokud by se, po určité vzdálenosti (třeba tak 3 - 4 m), použily tvárnice větší šíře a rovněž jimi prosunuly svisle roxory, čímž by se vlastně takové sloupky větší pevnosti a stability vytvořily, tak by byla zeď určitě lépe zpevněná a stabilnější. Jinak nevím, jaké sloupky by bylo možné použít.
No, možná by nebylo "od věci", vyzdít na zkoušku třeba tak 4 m té zdi a po určité době (zatvrdnutí betonu) její stabilitu vyzkoušet. Pak se rozhodnout, za by bylo lepší vytvořit ty uvedené " sloupky ".
Ono, snad by se to všechno dalo i nějak spočítat, ale to by musel opravdu kvalifikovaný stavař - statik.

Delal jsem na chate podobnou zed ve svahu, zapustenou na dve zrtacene bedneni dole (a prizalite betonem), 20 cm ztracene bedneni, "cihlovy styl" - vrstvy presahuji o pul cihly - roxory protazene jak svisle, tak vodorovne a svarene, prolite betonem po cele vysce. Vyska asi 2.5m z otevrene srtany, asi 1m z te horni, kde se o to ten svah opira, nad tim hned je parkoviste. Sirka asi 6-8 metru. 5 let a furt svisla a rovna, i kdyz privalovych destu bylo dost (ale je tam dole derava trubka na odtok) a zadne znamky oprotrebeni/poskozeni (az na zasedle tvarnice). Zatim se tvari, ze tam bude naveky ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru