Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výpočet cívky

Ahoj, Potřeboval bych udělal pár tlumivek do reprobedny a ty vzorečky a kalkulačky je úplně mimo mě, takže mi nepište, abych to zpočítal podle někakého vzorečku...
Potřebuji namotat vícevrstvou cívku z drátu 0,6mm.
Cívky:
25mH, 0,25mH, 50mH a 0,127mH... Dík. PS: nemám žádné měřidla na cívky.

Předmět Autor Datum
indukčnost bude záležet na konkrétních rozměrech co máš k dispozici. a jak si třeba vzpomínáš, roste…
lední brtník 08.08.2021 00:34
lední brtník
To ani neskúšaj, doma strmosť výhybky nezbastlíš. Začiatkom rokov sedemdesiatych, po objavení na trh… poslední
Nuda 08.08.2021 07:41
Nuda

indukčnost bude záležet na konkrétních rozměrech co máš k dispozici. a jak si třeba vzpomínáš, roste s počtem závitů na druhou (40% závitů navíc je zhruba 2násobná indukčnost)
jsou tam nějaké opravné vlivy, ale pro přiblížení to stačí: http://pjenicek.sweb.cz/radio/clanky/vypoctcivky1.html

cívku musíš na něco namotat aby držela. takže se zhruba trefit do nějaké kostry, namotat, od souseda si pučit měřák co umí i cívky. nebo prostě věřit počtu závitů a neřešit to.
v gme mají tyto kostřičky: https://www.gme.cz/b65672b-epcos
podle toho swebu zhruba vychází...
127uH ~ 105 závitů
250uH ~ 140 závitů ... ty se tam nevejdou, chce to utahovat, posledních asi 20 závitů bude nad výšku čel, čili ne úplně ke kraji a pak to zalepit/převázat/spáskovat. spočítej jaký bude mít odpor drát délky ~3.8m, nebo ho před navinutím s rezervou změř.

na trefování do těch velkých cívek, hledání nosných koster a přepočítávání se mi nechce, klidně se realizuj.
cívky budou mnohem větší, drát vyjde nejméně o řád delší: předběžně si spočítej, aby třeba 50m vybraného drátu nemělo příliš vysoký odpor.
taky může existovat nějaký audioshop (nebo zakázkový výrobce), co to má v nabídce. nebo rovnou celé výhybky: https://reproobchod.cz/monacor-dn-10-8ohm-p3986, http://www.reprovyhybky.cz/

To ani neskúšaj, doma strmosť výhybky nezbastlíš. Začiatkom rokov sedemdesiatych, po objavení na trhu kvalitnejších basákov repro ARN s lepenou gumou na okraji membrány, som motal lakovaný drát na malé cievky od klasických MGF pások https://skr.sk/ThkNk určené so zvitkovými kondíkmi pre trojpásmové bedne so strmosťou výhybiek 18dB.

Výhybky kupuj zásadne hotové.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru