Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Neudrzi voda v darlingu

Ahoj,dokaze mi nekdo poradit prosim.Cerpalo mi nasaje vodu ze studne,po nasati vypne,ale voda mi hned zacne padat.a zase nasaje vypne se a opet po vypnuti voda okamzite pada.Budu muset vlezt do studne a rozebrat kos nebo jje i jina moznost kde by mohla byt chyba?Dekuji moc za radu.

Řešení:

Dekuji vsem za pomoc.Byl to spatny kos ve studni.Koupil jsem novy mosazny a vse funguje jak ma.Vsem preji krasny den.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Darling 100 bolo vybavené čerpadlom Sigma SVA32 III°. Tento komplet domácej vodárne bol priamo na č…
Nuda 07.08.2021 04:54
Nuda
Dekuji vsem za pomoc.Byl to spatny kos ve studni.Koupil jsem novy mosazny a vse funguje jak ma.Vsem…
Siven 07.08.2021 11:16
Siven
Nestačí, je nutné vybaviť spätnou klapkou aj výtlačné potrubie tesne za čerpadlom. Buďto originál gu…
Nuda 08.08.2021 11:10
Nuda
Stačí. poslední
Rce 09.08.2021 00:50
Rce

Darling 100 bolo vybavené čerpadlom Sigma SVA32 III°.

Tento komplet domácej vodárne bol priamo na čerpadle, pod výlačnou prírubou kolena tvarovky vybavený spätnou *klapkou z dôvodu, aby voda z tlakovej expanzky netlačila na teleso čerpadla, na ucpávku hriadele, prípadne sa nedostával spätný tlak do nasávacieho potrubia.

* https://www.sigmashop.sk/cerpadla-a-cerpacia-technika/d-100-spatna-klapka-5/4-s-pruzinou-nerez

Diely ozn. pod číslom 14 a 7:

https://www.aquapumpe.cz/www-cerpadlaprodej-cz/eshop/16-1-Nahradni-dily/0/5/582-Zpetna-klapka-D-100-3-5-4-s-perkem-NEREZ-2-ks-tesneni

Táto spätná klapka musí byť za čerpadlom na výtlačnej prírube plne funkčná, aby tlak vody v sústave, v expanzke, nepôsobil nonstop na ucpávku lojového (teflonového) špagáta 4x4mm okolo hnacieho hriadeľa čerpadla. Ucpávka by pod stálym tlakom trpela pričom by okolo hriadeľa furt ukapávala voda. Ak tlačí čerpadlo vodu je normálne, že upchávka jemne slzí lebo voda pôsobí ako mazivo na hriadeľ a upchávku.
-------------------------------------
Samonasávacie čerpadlá nemusia byť vybavené na sacom potrubí sacím košom alebo spätnou klapkou lebo ak je potrubie zavodnené, voda nespadne sacím potrubím nazad do zdroja vody v studni.

Lenže musí fungovať predmetná spätná klapka.
--------------------------------------
Ideálne je namiesto sacieho koša do zdroja vody naskrutkovať na sací začiatok potrubia mosaznú spätnú klapku cca 1" vybavenú antikoro pružinkou so silonovou klapkou.

https://www.sigmashop.sk/cerpadla-a-cerpacia-technika/celomosadzna-spatna-klapka-1-s-nerezovou-pruzinou

Týmto riešením máš zaručenú, 100% funkčnosť lebo mosazné spätné klapky sú nezničiteľné, držia vodu, nepustia ani slzu pritom sací protitlak čerpadla nijak neobmedzujú. Antikoro pružinky sú velice jemné svojim opačným protitlakom na silonovú klapku.

Sacie liatinové koše nepoužívaj (klasika do ručných púmp), netesnia ak sa ihlan vzprieči, časom netesnia okolo gumy. Nebodaj sa dostane pod tesnenie kúsok svinstva, piesok, drievka, trieska, nasatá pecka z čerešne apod.

Nestačí, je nutné vybaviť spätnou klapkou aj výtlačné potrubie tesne za čerpadlom. Buďto originál gumenou klapkou výrobcu Sigma SVA na oceľovej pružine s plochou podložku so štvoricou difúznych dier na ktoré spätný tlak gumu pritlačí, pricapí, alebo ak si zručný kutil, máš vodárenské náčinie, vybav výtlak za čerpadlom detto mosazou spätnou (stačí 3/4") klapkou.

Je to výhoda pri komplet výmene nového čerpadla-kus za kus (určite fungl náhradným čerpadlom disponuješ), reparovanie, rozborke čerpadla s výmenou zadného, vodou mazaného puzdra hriadele zo "spékaných" karbidov, výmene liatinových segmentov, výmene bronzových lamiel, výmene samotného hriadeľa za materiál nerez antikoro, výmene ložiska čerpadla, výmene ucpávky hnacieho hriadeľa pod prírubou, zavodnňovanie nasávacieho potrubia spolu s čerpadlom.

Natlakovaná voda v sústave a expanzke neruší tieto "servisné, opravné" úkony, klapka tlak udrží, nemusíš vypustiť komplet sústavu a znovu ju vzduchovým vankúšom v expanzke natlakovať.

V každom prípade si na výtlačné potrubie nainštaluj manuálny, tlakový manometer (0-10bar.) aby si mal možnosť kontrolovať prípadné znižovanie tlaku v sústave ak nemáš žiaden odber. Vyženieš rodinu z chalupy, uzamkneš dvercia, batérie, WC, tlakový ventil el. bojlera, záhradné točky apod. veci možného "úniku"...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru