Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak je to s vodiči v domě ?

Ta fáze je samozřejmě i na té nule, teda když je upadlý vodič. A když neni upadlý tak je tím vodičem držená nula (fáze se spotřebuje na spotřebiči, dalo by se říct). Na video se podívám, ža se stáhne, zatím reaguju na položený dotaz.
Když upadne nulák na sloupu (tedy před hlavním pospojováním a uzemněním), je to průšvih ne kvůli fázi na kostře, ale kvůli tomu, že se vytvoří nula ze spotřebičů, které nejsou rovnoměrně rozložené mezi fázemi, takže některý spotřebič bude mít míň, jiný víc, i když sdružené napětí bude v pořádku. Je to asi jako žárovky na stromečku, když jsou všechny stejné, napětí se mezi ně rozloží rovnoměrně a všechny jsou spokojené. Pokud je ale některá jiná, dostane jiné napětí. Tady je to podobné, jen je těch spotřebičů víc a jsou zapojené mezi tři fáze s upadlou nulou, ale asi nikdy nebudou stejné, takže se nevytvoří 3x230. Pokud se tak stane někde za hlavním rozvaděčem, pak ta umělá nula neni uzemněná (připojená na hlavní pospojování) a je tam ještě ta možnost nebezpečného napětí na kostře, pokud se to stane na sloupu, tak by to nebezpečné být nemělo (vše je na stejném potenciálu).
Tak jsem shlédnul video. Nechápu, proč je na obrázku L cenzurované, co to mohlo tomu robotu připomínat (o kus dál je cenzura přes čeps, což bych spíš pochopil byť pochybuju, že tuto firmu může znát kdokoliv mimo ČR s výjimkou pár lidí od fochu (ostatně kdo zná distributory elektřiny byť jen okolních zemí, je díky podobnosti vím, že na slovensku mají SEPS, ale to je vše)).
ČEPS nevede elektriku do baráku, ten ji dodává rozvodným závodům (ČEZ, EON atd.), ale to je detail a za 5 let to může být úplně jinak.
Ke konci: Jak je to se čtyřkolíkovou zásuvkou a nulákem jsem tu už někdy psal na jiném místě a je to v souladu s tím, co tam tem pán říká a asi nikdo znalý předpisů to nebude popírat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny