Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak výkonný topný panel pořídit

Dobrý den,

chtěl bych vás poprosit o radu, jestli někdo z vás má zkušenosti nebo se aspoň trochu vyzná v topných panelech.

Dělám rekonstrukci starého domu, který má vnější tlusté kameno cihlové zdi, ale vnitřní prostory, místnosti jsou kompletně udělané ze sádrokartonu, zateplené vatou, nová plastová okna. Obytné prostory nejsou v přízemí, ale v patře.
Uvažuji nad tím, že bych jako hlavní zdroj vytápění zvolil právě topné panely do každé místnosti, ale nevím, jak výkonné bych měl pořídit. Sice jsem narazil na několik obchodů, kde se buď jasně píše, že tolik wattů vytopí takhle velkou místnost, ale také jsem našel obchody, kde se ten vytápěný prostor a výkonnost panelu velice liší tím o jaký druh stavby se jedná, kde do žádné kategorie asi úplně nespadá má situace nebo ji jen neumím zařadit.

Jednalo by se mi o vytápění dvou samostatných pokojů o velikosti 12,5 metru čtverečních s cca 2,5 metru vysokým stropem, tedy 31,25 metru krychlových. V každé by byl jeden panel.
A o otevřenou kuchyň s předsíní o velikosti cca 25 metru čtverečních, takže 62,5 metru krychlových.

Dokázal by mi někdo prosím poradit, jak výkonné panely by byly potřeba na vytopení těchto místností, abych nekupoval zbytečně výkonné?

Děkuji

Předmět Autor Datum
Musíš si spočítat tepelnou ztrátu bytu, aby panel dodával právě tuto ztrátu plus nějakou rezervu. Zá…
Rce 06.07.2021 23:28
Rce
Zdravím, pokud máte ny mysli infrapanely, podělím se o své zkušennosti. Mám podkrovní byt, kompetně…
Honza - Doubravice 07.07.2021 09:06
Honza - Doubravice
Nepochopil jsem, jestli myslí infrapanely. Ty jsou na vytápění bytu zcela na prd. Infrapanel ohřívá… poslední
Rce 07.07.2021 22:21
Rce
https://www.merkurymarket.sk/vrobok/konvektorovy-elektricky-ohrievac-tx-1500-w,63475.html V každej…
Nuda 07.07.2021 11:16
Nuda
Ve stř. Čechách vytopil 30m^2 místnost nonstop jedoucí olejový radiátor 2kW. Kamenné zdi a vnitřní z…
kejki 07.07.2021 14:15
kejki
Tím, že je izolace uvnitř místností bude s vytápěním problém. Mám známou, která bydlí v domě ze 17 s…
nerady 07.07.2021 21:38
nerady

Musíš si spočítat tepelnou ztrátu bytu, aby panel dodával právě tuto ztrátu plus nějakou rezervu. Záleží na materiálu stěn, stropu, podlahy a na místě (jiná ztráta objektu je v Praze a jiná na vrcholu Sněžky - v horském terému). K tomu se přičítá přirážka na zátop a na tepelnou pohodu - když je stěna studená, je houby platné mít vzduch v místnosti 25°C. Hledej strejdou Gůůůůglem "výpočet tepelné ztráty bytu". Neměl jsem čas moc hledat, tak aspoň dva odkazy:
107-vypocet-tepelne-ztraty-objektu-dle-csn-06-0210
prakticky-navod-jak-spocitat-tepelnou-ztratu-domu.aspx

Zdravím,
pokud máte ny mysli infrapanely, podělím se o své zkušennosti. Mám podkrovní byt, kompetně ze sádroše. Podhledy, šikminy, příčky. Izolace ve střešním plášti mám 350 mm. Nikdy nejde byt pořádně vytopit, je to topení úplně na prd. Pokud nastavím termostaty tak, aby to natopilo na vyšší teplotu, např.23°C, nechtějte vidět hukot na elektroměru.
Dále, jakmile vypne sazba, okomžitě je cítit obrovský pokles teploty dolů. Mě to tenkrát nedošlo, ale je to tím, že sádrokarton má velice špatnou akumulaci, tudíž ho vůbec nejste schopen prohřát.
Toto topení bych již nikdy nechtěl a rozhodně bych na vašem místě zvolil něco jiného.

A další věc. Infra topení má jednu velice zásadní nevýhodu. Vzduch se v místnosti v podstatě nehne a můžu Vám velice zodpovědně říct i ukázat foto, že není v celém našem podkroví snad jediné místo, kde by nebyla plíseň, je to katastrofa. Jediné místo bez plísně je ložnice, kde je přímotop 1Kw, protože dva infra panely o příkonu 1500W tu místost v zimě natopili na max 11 °C .

Najděte prodejce, který Vám panel půjčí na vyzkoušení a zapojte ho přes měřič spotřeby. Uvidíte.

Doufám, že jsem Vám alespoň trošku pomohl.

Nepochopil jsem, jestli myslí infrapanely. Ty jsou na vytápění bytu zcela na prd. Infrapanel ohřívá pouze předměty, na které míří, vzduch (jako špatný vodič tepla) neohřeje vůbec. A u vytápění bytu jde právě o teplý vzduch. Ohřát si čelo nebo skříň je zcela k ničemu. Není to tím, že sádrokarton nic neakumuluje (sice je to pravda), ale není dobře prohřátý vzduch.

https://www.merkurymarket.sk/vrobok/konvektorovy-elektricky-ohrievac-tx-1500-w,63475.html

V každej miestnosti aspoň jeden zapojený na lacnú tarifu.
------------------------------------------------------------
Osobne by som pri rekonštrukcii bytu zvolil podlahové, elektrické kúrenie odporovým drátom na 3x400V (ak máš dvojitú tarifu zabezpečenú meračom) zaliate v nosnom potere. Zo spodku tvrdený nobasil 8cm a pod ním ešte 2x vrstva alobalu, ktorá by bola medzi vrstvami Al fólie preložená obyčajným baliacim papierom alebo parozábranou. Al fólia sa nesmie dotýkať stavebného materiálu, musí byť od povrchov odizolovaný.

Eliminuješ izoláciou v podlahe únik infra žiarenia smerom do spodného etage cestou stropných nosníkov.

Krytalové kúrenie má výhodu akumulácie tepla s jeho rovnomerným vyžarovaním z podlahy do priestoru pri pocitovej, tepelnej teplote vyššej, než je pri klasickom vzduchovom ÚK radiátormi alebo panelmi.

Podlahové el. kúrenie zaliatym odporovým drôtom v potere musia schváliť elektrikári podľa príkonu, aby ti poskytli nízky tarif podobne, ako k inému el.kúreniu, akumulačnému ohrevu vody, šporhelta 3x400V apod.

Oslov firmu, tí vec el.podlahového kúrenia zabezpečia. Ešte nič lepšie, úspornejšie, pohodlnejšie, bezúdržbové, bezprašné som nevidel, ako je toto riešenie.

https://www.elektricke-kurenie.sk/podlahove-vykurovanie

...

Ve stř. Čechách vytopil 30m^2 místnost nonstop jedoucí olejový radiátor 2kW. Kamenné zdi a vnitřní zateplení 5cm lignoporu (zbytek domu zima). Předsíň je se dveřmi ven, bez zádveří? To bude tak 1kW v zimě navíc. Chce to topící klimatizaci, která žere třetinu a méně, plus vyjednat u rozvodných závodů topný tarif. Ten se lépe pořizuje na přímotopy, protože u tepelných čerpadel otravují s dalšími výpočty a potvrzeními.
Jestli tam není parozábrana, bude tam veliký problém s plísní. A při spínání bude tepelná pohoda kolísat. Předpokládám, že podlaha je odizolovaná, jinak to bude v zimě dost nepříjemné.

Tím, že je izolace uvnitř místností bude s vytápěním problém. Mám známou, která bydlí v domě ze 17 století (kamenné zdivo o síle 1,2 m je neomítnuté) má elektrické podlahové topení. Kolik protopí nevím ale v zimě tam má teplo. Tím že jsou místnosti odizolované zevnitř, nemůžou akumulovat teplo. Babička bydlela v podobném objektu a "teplo" bylo pouze v jedné místnosti, kde byl sporák na pevná paliva, kde se ráno zatopilo a topilo se až do večera. Pokud jsem u ní spal když jsem pracoval v STS na zimní praxi a spal v jiné místnosti a topil pouze odpoledne byl na lavoru ráno škraloup ledu. Teplo v uvozovkách píšu proto, že babička měla v zimních měsících na sobě vždy několik vrstev oblečení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru