Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vyplavený trávník?

Dobrý den,

koupili jsme novostavbu s pozemkem v dezolátním stavu. Většinou zde byla navážka s velkým množstvím kamenů. Pozemek jsem opracoval kultivátorem a většinu kamenů vysbíral. Navezli jsme trávníkový substrát, pohnojili, oseli hřištní trávou, uválcovali a kvůli možnosti vysokých teplot zakryli netakanou textilií. Těšili jsme se, že vzhledem k červnovým dešťům nebudeme muset tolik zalévat. Včerejší (23. 6. 2021) přívalák nám ale pozemek vytopil a zatím nevím, jak je na tom osivo. Přijde mi ale, že navezený substrát ztratil barvu, jakoby se "utopil" do spodních vrstev a na vrchu je podle barvy opět stará dobrá navážka. Navíc se zvýraznily prohlubně např. po kopání strouhy pro položení kabelu. Pozemek je v nepatrném svahu, je možné aby navezený substrát po deštích sjel ze svahu nebo se utopil, když byl uválcovaný? Dá se to ještě zachránit, nebo budu muset vše dělat znovu? Děkuji.

Předmět Autor Datum
Nejsem trávníkář ale něco jsem si "na vlastní kůži" absolvoval. Přívalák nemá problém spláchnout i u… poslední
Moas 24.06.2021 07:52
Moas

Nejsem trávníkář ale něco jsem si "na vlastní kůži" absolvoval.
Přívalák nemá problém spláchnout i uválcovaný substrát. Válcování nemůže nahradit zhutnění, resp. zpevnění svahu kameny (ty jste správně vysbíral) a kořeny (které tam zatím nejsou). Pokud má substrát barvu navážky ale strukturálně je to stále substrát, tak by to neměl být problém. Podstatné je aby sena povrchu nevytvořila tvrdá krustička, kterou by některá travní semena mohla mít problém prorazit.
Pokud semena dosud nevzešla a přívalák vyloženě nenakupil zeminu k jedné straně pozemku, tak by se nic hrozného snad stát nemuselo. Na druhou stranu tráva se seje velmi mělce, v podstatě se semena jen popráší slabounce zeminou, takže pokud se splavila byť jen slabá vrstva, tak je vysoce pravděpodobné, že semínka šla s ní... :(
Mrkněte na travní směs, jakou má dobu vzcházení - některé travní druhy už se proberou po týdnu, některým to trvá až měsíc. Záleží, co je ve směsi použito. Pokud ani za ten měsíc nebudou vidět relativně pravidelně stébélka rašící ze země, tak nezbude než pozemek zkypřit a zasít znovu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru