Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem na bubnu pracky je 100V

To je dost zajímavá záležitost. Nějaký čas jsem dělali pračky, ale v té době byly vany plechové. Tak jen úvahy.
Z reakce, myslím druhé v pořadí jsem vyrozuměl, že se jedná o střídavé napětí. To by tedy mělo vyloučit statiku.
Kde se ale může na bubnu vzít napětí? Předpokládám, že se jedná o plastovou vanu. Přesto je mi ale trochu divné, že by buben nebyl ničím přizemněn. To proto, že i když nevelká, je možnost zavlečení napětí přes topné těleso v případě poruchy, přes zbytkovou vlhkost, při vyjímání prádla bez použití sušení. Sice samotné kostra top. tělesa je uzemněná, ale v případě porušení obalu by to nemuselo stačit (a normy jsou velice přísné) a těleso je v těsné blízkosti bubnu,
Nemohl by buben být třeba přizemněn alespoň nějak přes domek ložisek? Pokud ano, mohla by zde být závada.
Pokud ale žádné takové přizemnění není a buben je opravdu zcela izolován od kostry pračky (furt se mi to zdá divné), tak by snad byla jen taková možnost. Měřicí přístroj má vysoký vstupní odpor a dokáže naměřit jen naindukované napětí z instalace pračky. Zkusit měřák s menším odporem, nebo toto napětí zatížit nějakým odporem, třeba 100k, aby se zjistila "tvrdost" tohoto napětí. Odpor mezi buben a kostru pračky, předpokládám, že nulování pračky je v pořádku.
Pokud se zjistí, že je napětí velmi měkké, znamená to pravděpodobně, že se jedná o indukci.
Ale pokud ano, takové napětí by nebylo na dotyk cítit.
Tedy po zahřátí mozkových neuronů jsem vydedukoval tuto situaci.
Ale možná je to jinak, ale.
Buben je opravdu zcela v plastu a izolován. Po ukončení sušení je i prostor uvnitř vysušen. Pohybem prádla, třením pohonného řemenu a podobně, se buben nabije statickou elektřinou.
Po otevření a dotyku s bubnem obsluha ucítí výboj statiky a usoudí, buben kope.
Přijde elektrikář a změří napětí na bubnu proti kostře a zjistí napětí. Ale vlivem citlivého přístroje (už nikoli statiku) naměří naindukované napětí, které by ale kopanec nedalo. Na jinak neškodné naindukované napětí tak přijde v podstatě náhodou.
Vypadá to sice nějak šroubovaně, ale dost bych tomu věřil.
Jinak, kontrola. Změřit nulování spotřebiče. Změřit izolační odpor instalace pračky (alespoň 500V přístrojem) proti bubnu, i za vlhka po skončení praní bez sušení. Zjistit, jestli buben skutečně není z výroby uzemněn.
Pokud je vše v pořádku, potvrzuje to pravděpodobně moji teorii. :puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny