Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Venkovní čidlo meteostanice

Meteostanice mi přestala ukazovat venkovní teplotu. Otevřel jsem krabičku s venkovním čidlem a zjistil jsem, že u baterií je šedý prášek (baterie AA Varta alkalické). Vyndal jsem je, očistil kontakty, vložil nové baterie. Na displeji naskočila teplota cca 30°C, po připojení venkovního čidla cca 50°C. Rozebral jsem celou krabičku, prostříknul jsem kontakty baterií a konektor jack Kontaktolem, ale situace je pořád stejná. Zkusil jsem ještě WD sprej, ale situace je stále stejná. Teplota se mění, ale pořád je v těchto nesmyslných hodnotách. Navíc mě mate, že to ukazuje teplotu, i když není připojen kabel s venkovním čidlem. Neví někdo, co se s tím stalo a jak to opravit ? Díky za nápady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkus vyndat baterky ze základnové stanice a znovu zapnout a nechat spojit jako při první instalaci.…
leo 21.06.2021 16:53
leo
Základnová stanice běží O.K., přijímá signál z čidla, pouze čidlo ukazuje nesmyslné hodnoty (čidlo m…
petrM 21.06.2021 17:45
petrM
Ze všeho nejdřív rozebrat a elektroniku důkladně vyprat v čistém isopropylalkoholu. Vůbec nechápu, j… nový
Moas 22.06.2021 06:44
Moas
Jen si nejsem úplně jistý, že si IPA nebo alkohol obecně poradí s WD40... Ale zkusit to samozřejmě m… poslední
czcharlie 22.06.2021 09:43
czcharlie

Zkus vyndat baterky ze základnové stanice a znovu zapnout a nechat spojit jako při první instalaci. Pokud to nepomůže, umřela bezdrátová externí krabička. Ze zkušenosti můžu doporučit vyhodit ji rovnou, oprava je většinou nereálná (nedá se určit, co vlastně odešlo, dokumentace neexistuje). Hrátky s Kontaktolem ještě vylepšené WD na elektroniku vůbec nepatří, stačí mechanicky očistit zoxidované kontakty do kovového lesku. Ty patláma ve spojení s nějakým práškem z baterek a oxidy udělají parádní nedefinovatelné svody.

Ze všeho nejdřív rozebrat a elektroniku důkladně vyprat v čistém isopropylalkoholu. Vůbec nechápu, jak měl pomoct WD40. Pokud takhle čistíš elektroniku vším, co máš po ruce, tak se nedivím tomu šedému prášku u baterie - alkalické baterie totiž samy od sebe nevytečou. Mohl by to být taky jen obyčejný prach, pokud je to v prašnějším prostředí.
Senzor to používá předpokládám obyčejný NTC/PTC a všechno nasvědčuje tomu, že ty sračky co do toho liješ ti zkratovaly konektor pro připojení čidla. Vyprat v izáči, zkontrolovat, případně vyměnit. Se senzorem pravděpodobně nic nebude, bude vykazovat nějaký odpor a při zahřívání ochlazování se bude měnit - změřit pro jistotu multimetrem. Ale primárně je potřeba donutit krabičku, aby nic neukazovala bez senzoru.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru