Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak pěstovat rajčata na více výhonů?

Poněvadž jsem nenašel v příspěvcích uspokojivou radu na dané téma. Ptám se v jaké výši je vhodné ze zálistků nechat růst druhý případně další výhony? Zda je vhodné začít co nejníže rostliny za 1 listem nebo až za 1 vijanem atp. Jedná se mi abych docílil nižší výšky hlavního terminálu, který bych ve 150cm zaštípl. Abych nebyl ochuzen o výnos plodů měli by jej z části nahradit 1-2 výhony. Tyto bych také zakrátil aby mi nepřerostly 150cm z důvodu snažší sklizně.(nesnáším výšky mám ve skleníku vyvýšené záhony).Uvítám vyzkoušené rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když jsem pěstoval rajčata, používal jsem keříčková. Nepotřebují zaštipovat, jsou nižší, nepotřebují…
Rce 04.06.2021 01:07
Rce
RCE - sice rada byla odmítnuta, ale musím říct, že keříčková rajčata Dulcia jsou přesně o tom. Keř j…
kejki 04.06.2021 22:19
kejki
Já musím říct že jsem na rajčata levák, resp. ať to stříkám čím chcu, tak se mi do nich dycky pustí…
Moas 05.06.2021 21:18
Moas
U rajčat je důležitý zalívat je ke kořenům, tedy z konve to nechcat na listy, jinak to chytá plísně.… nový
Prasak 05.06.2021 23:46
Prasak
Když máš zdroj u souseda, tak je všechna snaha marná. Jeden rok si lufťák zasadil rajčata. Chcípáky… poslední
kejki 05.06.2021 23:51
kejki

Když jsem pěstoval rajčata, používal jsem keříčková. Nepotřebují zaštipovat, jsou nižší, nepotřebují redukovat výhony a IMHO mají i vyšší výnosy. Důležité je sázet šikmo až po první listy, z lodyhy vypučí kořeny a čím víc kořenů, tím lépe rostlina funguje. Vhodné do skleníku. Letos ji ti asi už moje rada naprd, ale příště zkus keříčková rajčata.

RCE - sice rada byla odmítnuta, ale musím říct, že keříčková rajčata Dulcia jsou přesně o tom. Keř je vysoký v nádobě tak 80cm, krásně odnožuje, stačí výhony přichytit jednou k tyčce, aby byly nahoru. Pěstuji je kvůli sladké chuti, jinak máme samá tyčková. Navíc se jim u mne daří víc v těch 50l nádobách, než na záhonu. Dozrávají postupně do konce sezony, jedno trápím v menším květníku tak 7l ponořeném v kbelíku jako samozavlažovací a to je sice menší, ale zraje dříve.

Když máš zdroj u souseda, tak je všechna snaha marná. Jeden rok si lufťák zasadil rajčata. Chcípáky bez vody si ponechal na zahradě a měl jsem plíseň už na konci července. Letos zkouším Crimson Crush, tak snad to bude až do října.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru