Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak poznat správnou hloubku vrtané studny?

Zdravím, mám objednánu vrtanou studnu. Mohu si nějak ohlídat správné provedení vrtu? Mám vůbec šanci nějak zkontrolovat, zda je hloubka vrtu dostačující? Aby mi neřekli např., že daná hloubka stačí a po čase mi třeba nechybělo pár metrů... Popř. na co si dát pozor?
Předem díky.

Předmět Autor Datum
Netřeba se bát, že by vyvrtali málo. Cena se odvíjí od metru. Třicet metrů je dnes běžné. nový
Kyncl 01.06.2021 17:34
Kyncl
Aby bol vrt dostatočne hlboký zasahujúc pod vrstvou spodnej povrchovej vrstvy do ktorého objemu nate… nový
Nuda 01.06.2021 17:46
Nuda
Zdravim, verte tem vrtakum. Maji s tim nejvic zkusenosti. Hlubsi neznamena vzdy vyhru, vrtnete si dn… nový
Kocour1234 01.06.2021 19:18
Kocour1234
Je to vždy určitá "sázka do loterie". Záleží na lokalitě a podloží. Pak je nutno zjistit (pokud možn… poslední
George63 01.06.2021 22:38
George63

Aby bol vrt dostatočne hlboký zasahujúc pod vrstvou spodnej povrchovej vrstvy do ktorého objemu natečie dierami v rúre dostatok vody určené na osobnú potrebu domácnosti prípadne polievanie parcely.

Zase je otázkou, čo ak sa hlboký vrt dostane pod nepriepustný slín a íl až do inej priepustnej vrstvy v hlbšom podloží a voda sa spodkom potrubí stratí načisto kdesi v hlbinách útrob zeme. (Bude sa musieť na spodnom konci zablednovať táto časť potrubia, aby slúžila iba ako rezervoár).

Alebo je nutné mať vrt iba do tej vrstvy a hĺbky kde existuje prietok v štrkovom podloží povrchovej spodnej vody a ponorkou s plavákom postupne načerpávať vodu do veľkokapacitnej, expanznej tlakovej nádrže. Bežne stačí pre domácnosť 200l pozinkovaná, oceľová, natlakovaná expanzka pre prudký odber sprchy, WC, dresov.

Tieto problémy s vrtmi s dostatkom vody rieši renomovaná spoločnosť "vrťológov" so zárukou podľa písomnej zmluvy. Ak sa vrt nepodarí, nezaplatíš, pošleš firmu "k vode".

Zdravim,
verte tem vrtakum. Maji s tim nejvic zkusenosti. Hlubsi neznamena vzdy vyhru, vrtnete si dno, jak psal nekdo vyse a jste bez vody.
Idealne vrtnout na 2-3 protinajici se prameny, vrtaci to poznaji. Vyberte si kvalitni firmu, ktera zna mistni prostredi, najde si misto a garantuje vodu. Vydatnost vrtu overite cerpaci zlouskou, byva soucasti dodavky po vrtu.
m.

Je to vždy určitá "sázka do loterie". Záleží na lokalitě a podloží. Pak je nutno zjistit (pokud možno) recenze na firmu, která bude vrt provádět. A poté už pouze důvěřovat jejich zkušenostem. Ještě je možné, pokud jsou v okolí a blízkosti nějaké vrtané studny, poptat se sousedů na jejich zkušenosti (hloubka vrtů a průměr, vydatnost pramenů).
Z vlastní zkušenosti, u mne, v mírném horském svahu, stačila hloubka 20m a vše OK, ale soused, cca 100m ve svahu pod námi, již hloubka víc jak 30m a velké problémy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru