Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Namazáním ozubeného převodu nikdy nic nezkazíš (vědecké bazmeky co jedou v čistém kyslíku a podobné…
gilhad 29.05.2021 10:08
gilhad
To bych tak s jistotou netvrdil. Když už mazat pohyblivé části, tak za mě jedině silikonovým olejem,…
Lukas1982 29.05.2021 16:25
Lukas1982
WD taky není mazivo, ale konzervační prostředek vyvinutý v r.1953 firmou Rocket Chemical Company Co.…
czcharlie 29.05.2021 18:36
czcharlie
S tím tvrzením, že WD není mazivo, bych byl opatrný. Víceúčelový přípravek WD-40 Multi-Use Product…
host 29.05.2021 19:51
host
Na takéto ozubené prevody je vhodnejšie mazivo s veľkou viskozitou - teda pomalšie "tečie" - to pret…
yYy 31.05.2021 17:56
yYy
Asi došlo k mírnému nepochopení - já přece neradím, aby tam stříkal WD40. Hned v prvním příspěvku js…
host 31.05.2021 18:50
host
Nehodlám tu rozvíjet planou diskuzi, ale ať se to komukoli líbí či ne, WD-40 mazivem opravdu není. J…
czcharlie 01.06.2021 14:19
czcharlie
Takže asi výrobce netuší, co vyrábí. Viz. odkaz výše. Ale souhlasím, že rozvíjet planou diskuzi je z…
host 01.06.2021 17:35
host
Odkaz výše nevede k výrobci, ale k distributorovi. Výrobce definuje WD-40 takto "V roce 1952 byla za… nový
czcharlie 01.06.2021 17:54
czcharlie
Technická poznámka: petrolej se používá jako mazivo při řezání závitů do litiny. AL e tam krátká „ži… nový
Prim 01.06.2021 23:56
Prim
Jo a do petroleje se přidává sirný květ (pro neznalé prášková síra). Ovšem do šedé litiny se závity… nový
czcharlie 02.06.2021 10:47
czcharlie
Pamatuju si, že petrolej se používal taky k uvolňování zarezlých šroubů, tedy prakticky taky k mazán… poslední
ml1 02.06.2021 13:20
ml1

WD taky není mazivo, ale konzervační prostředek vyvinutý v r.1953 firmou Rocket Chemical Company Co. Inc jako antikorzní prostředek pr letecký a raketový průmysl. Ani silikonový olej není vhodný. Olej všeobecně se dá použít jen tam, kde je možnost ho mezi převody neustále doplňovat například olejovou lázní jako v převodovkách aut. Jinak se během pár otáček odstředivou silou odstříká. Na převody z dotazu se zcela zásadně používá vhodná vazelína případně s přídavkem PTFE.

S tím tvrzením, že WD není mazivo, bych byl opatrný.

Víceúčelový přípravek WD-40 Multi-Use Product je špičkové mazivo ve spreji. Bezpochyby jde o originální a všestranný domácí přípravek, který je takřka nepostradatelný. Kromě mazání také vytěsňuje vlhkost, takže jej lze nanášet nástřikem na všechna zařízení a mechanismy, které tak budou chráněny před korozí a vznikem rzi.

Ale to není vše, přípravek umí proniknout i mezi zadřené součásti nebo komponenty a dokáže namazat téměř cokoli! Je vhodný pro uvolnění zadřených mechanismů a navíc odstraňuje nepříjemné skřípání a vrzání.

Přípravek WD-40 Multi-Use Product je díky svému jedinečnému složení vynikající při odstraňování mastnoty, špíny a dalších látek z většiny povrchů.

https://wd40.cz/produkt/wd-40-multi-use-product-original/

Na takéto ozubené prevody je vhodnejšie mazivo s veľkou viskozitou - teda pomalšie "tečie" - to preto, aby mazivo sa držalo na tých prevodoch.
WD40 je kombinácia antikoróznej a mazacej zložky s malou viskozitou. Premastí, ale vzhľadom k malej viskozite sa rotáciou tých prevodov prakticky neudrží na nich a "rozprská sa" mimo. A výsledkom bude len to, že prevod o chvíľu bude nedostatočne premazaný.
Preto sa WD40 používa na to, aby sa niečo uvoľnilo a čiastočne premazalo - prenikne totiž (pre svoju malú viskozitu) i tam, kam by vazelína (alebo iné podobné mazadlo) neprenikla (napr. skrutky a závity, rôzne zadreté osičky, čapy a pod.).

Asi došlo k mírnému nepochopení - já přece neradím, aby tam stříkal WD40. Hned v prvním příspěvku jsem doporučil vazelínu.

Jen jsem reagoval na tvrzení, že WD není mazivo. Mazací účinky má. To je fakt. Jestli se na něco hodí nebo nehodí, to už je zase jiná věc. OK?

Nehodlám tu rozvíjet planou diskuzi, ale ať se to komukoli líbí či ne, WD-40 mazivem opravdu není. Jde o směs uhlovodíků, které jsou hodně vzdáleně podobné petroleji. A petrolej se určitě za mazivo považovat nedá. Účel použití vyplývá už z názvu WD-40 - Water Displacement. V době kdy byl dodáván vojákům ve Vietnamu bylo důsledně dbáno na to, aby pohyblivé části zbraní ošetřené WD-40 byly následně namazány olejem. Uhlovodíky obsažené ve WD-40 se poměrně rychle odpaří a zůstává jen hydrofobní vrstvička. A ta rozhodně mazacími vlastnostmi nedisponuje.

Odkaz výše nevede k výrobci, ale k distributorovi. Výrobce definuje WD-40 takto "V roce 1952 byla založena společnost Rocket Chemical Company, jejímž cílem bylo vyvinout řadu antikorozních přípravků určených výhradně pro kosmické rakety. V roce 1953 se (na 40. pokus) podařilo vyvinout unikátní přípravek nazvaný WD-40® (Water Displacement - vodoodpudivost). Byl určen pro použití na raketách ATLAS, konkrétně k zabránění negativního působení zkondenzované vlhkosti uvnitř pláště rakety a proti korozi kovových částí.". O mazání tam při nejlepší vůli nic nevidím. No akdo má aspoň základní vědomosti o strojírenství ví, že WD-40 nemá vlastnosti maziva. Ale pokud kdokoli chce WD jako mazivo používat ať ho tak používá, je to každého rozhodnutí a potom boj.

Jo a do petroleje se přidává sirný květ (pro neznalé prášková síra). Ovšem do šedé litiny se závity řežou obvykle za sucha případně s tím petrolejem, ale hlavní úkol řezné kapaliny je odvod tepla ze řezu. Proto se například u hliníku používá líh a ten podezírat z jakékoli mazivosti asi nelze.

Pamatuju si, že petrolej se používal taky k uvolňování zarezlých šroubů, tedy prakticky taky k mazání (ani tam dočasnost nevadila, šroub se tím namatlal a do půl hodiny šel uvolnit, závity se pak při opětovném skládání mazaly vazelínou). Přišlo mi tehdy docela komické, že na té plechovce bylo "petrolej ku svícení" i když s ním nesvítíme.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru