Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Při dešti teče do domu

Ahoj lidi, prosím o poradu. Nad garáží je terasa, kolem zdí soklík. Při minulém dešti zateklo do garáže v rohu terasy. Sokl je místy mezi svislou a vodorovnou plochou zamáznut nějakým tmelem, ale na silikon to nevypadá ( polyuretan?). Zkusil jsem ho vyškrábnout, jde to, ale na dlaždicích zůstávají stopy po tmelu, nejdou úplně seškrábnout, vždy tam něco zůstane. Pokud vyškrábu i starou spárovačku, co bude lepší - znovu roh kolem dokola zaspárovat, nebo použít nějaký tmel? A pokud, poradíte mně jaký? Pocitově bych to raději vyspároval, ale nevím, jak se bude spárovačka chovat na zbytcích tmelu. A ještě dotaz - může zatékat také tím způsobem, že voda stéká po zdi a zateče za soklík? Prohlížel jsem to, ale vypadalo to dobře. Pokud bych chtěl opravit i horní stranu soklíku, nebude málo jenom tam udělat housenku? Nebylo by dobré udělat nad ním flexou mělkou vodorovnou drážku, a do té buď tmel, nebo spárovačku? Ale to bych se zase mohl dostat do polystyrénu, tak nevím... Prosím vás o poradu, předem moc děkuji za odpovědi. S.

Předmět Autor Datum
Jedno foto vydá za tisíc slov.... nový
host 19.05.2021 18:53
host
Atika terasy musí byť oplechovaná z vnútornej strany terasy, plech zohnutý pod pravým uhlom je vsunu… nový
Nuda 20.05.2021 06:24
Nuda
Chtělo by to nafotit a namalovat šipky, kde to teče, moc si to nedovedu představit. Jan hádám. Asi b… poslední
Rce 21.05.2021 01:24
Rce

Atika terasy musí byť oplechovaná z vnútornej strany terasy, plech zohnutý pod pravým uhlom je vsunutý, podlepený pod samotnú izoláciu na ktorej je uložená pochôdzna dlažba. Plechy musia byť vzájomne po pokládke pred asfaltovou izoláciou zacínované, ešte ako bonus v spojoch silikónom zlepené.

Flákajúca, zrážková voda pri bočných, prudkých lejakoch hnaných vetrom, steká po murive atiky, zábradlia, pod oplechovanie v prípade, ak nie je plech odborne svojou nábehovou hranou v mieste ohybu zasekaný pod omietku, prípadne omietka atiky musí presahovať nad plech.

V prípade zatekania do spodných priestorov je velice obtiažne zistiť konkrétne inkriminované miesto kadiaľ sa dostáva voda, lebo voda sa popod dlažbu, po izolácii, dostane niekedy aj pár metrov po stropnej deke (paneloch) celkom inde, kde v konečnom dôsledku presakuje.

Zrejme si nehnuteľnosť dedil alebo bývalý majiteľ sa v minulosti úmorne snažil lepiť pomyselnú priepusť vody v okolí atiky.

Prácne zistenie konkrétneho miesta, kadiaľ sa dostáva voda, sa dá vykonať zafarbenou (indigovanou) vodou - natlakovaním, napríklad 2l záhradným postrekovačom napojený namiesto trysku na tenkú hadičku.

Chtělo by to nafotit a namalovat šipky, kde to teče, moc si to nedovedu představit. Jan hádám. Asi bych to zkusil vypatlat medvědím hovnem. Cokoliv pevného se zase roztrhá vinou různé roztažnosti materiálu (i stejný materiál na různém podkladě tepelnou dilatací prdne). Ideálně by se to muselo asi celé rozbourat, dát IPU či jinou izolaci do tvaru U - protáhnout nahoru a znova obložit jestli tam jsou nějaké dlažky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru