Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Časovač na spínání motoru

Dobry vecer. Potreboval bych koupit nebo postavit casovac, potrebuju, aby se kazdych 20 minut treba na minutu az dve spinal motorek 3V a porad dokola jako smycka. Koukal jsem na nejake hotove moduly, ale radsi bych vyrobil neco jednodussiho. Neslo by to vyresit nejakym klopnym obvodem nebo ty jsou jen na kratke casy? Nebo casovac 555? Cim jednodussi, tim lepsi. Jsem zacatecnik v elektru, ale podle schematu bych zvladl neco postavit, jde o to, ze kdyz vygooglim schemata, treba s casovacem 555, nevim, jestli je to zrovna vhodne schema pro me, kdyz potrebuju smycku. Nejlepsi by bylo, kdyby casy sly menit treba zmenou odporu, kapacitou kondenzatoru nebo potenciometrem, trimrem. Diky za reakce

Předmět Autor Datum
Jeste bych dodal, ze potrebuju, aby to melo co nejmensi odber a pokud to jde, aby to bylo napajene z… nový
nodj 18.05.2021 22:25
nodj
Časovač 555 v CMOS verzi (nízká spotřeba, napájení od 1,5V) klasické zapojení se změnou střídy. Ješt… nový
JoDiK 19.05.2021 07:21
JoDiK
Ty casy nepotrebuju ani nejak regulovat nakonec. Staci, aby se motor spustil po cca 20 minutach na j… nový
nodj 20.05.2021 00:51
nodj
Potřebuješ 555 v astabilním řežimu. Na netu jsou kalkulačky, např. zde:https://ohmslawcalculator.com… poslední
Moas 20.05.2021 05:54
Moas
S CMOS 555 se při 3V pod 70uA asi nedostaneš. Třeba takový 12F508 si v LP režimu vezme při 3V jen 15… nový
Moas 19.05.2021 07:45
Moas

Časovač 555 v CMOS verzi (nízká spotřeba, napájení od 1,5V) klasické zapojení se změnou střídy. Ještě bys měl specifikovat, jak ty časy chceš měnit. Jestli samostatně čas zapnutí a samostatně čas vypnutí (tou už je spíš na MCU), nebo ti stačí když se budou jedním potenciometrem měnit poměry těch časů z nějaké dané základní smyčky. Dalo by se k tomu snadno přidat skokové přepínání doby trvání smyčky třeba DIP spínači (přidávání paralelních kondenzátorů)

Potřebuješ 555 v astabilním řežimu. Na netu jsou kalkulačky, např. zde:https://ohmslawcalculator.com/555-astable-calculator
Můžeš si tam pohrát s hodnotami R1, R2 a C, abys dosáhnul hodnot, jakých potřebuješ.

Při potřebě spínání motoru se na výstup 555 obvykle přes odpor připojí NPN tranzistor, který v kolektoru spíná relé přemostěné diodou v závěrném směru. Ale záleží na parametrech toho motorku, možná by to šlo vyřešit jednodušeji.

Stejně se trochu obávám, že při sepnutí motorku může být rozběhový proud natolik velký, že poklesne napětí na baterii a může to způsobit reset časovače.Schottkyho dioda do napájení a 1000uF kondenzátor by to mohly pomoct udržet.
Pro tyhle velké časy už není 555 moc vhodný, byť to asi fungovat bude. Použij kvalitní kondenzátor, jinak se ti časem hodnoty rozjedou díky měnící se kapacitě (tolerance desítky procent v kapacitě nového kondenzátoru nejsou neobvyklé).

Další řešení by mohlo být použití třeba obvodu 4060, pokud by člověk za žádnou cenu nechtěl nebo nemohl použít třeba ten 12F508 za dvacku.

S CMOS 555 se při 3V pod 70uA asi nedostaneš. Třeba takový 12F508 si v LP režimu vezme při 3V jen 15uA. Stačí mu 32kHz krystal a dva 15p kerko. Ale zase někdo to musí naprogramovat a to pro nováčka moc není.
Otázka jestli to řešit vzhledem k tomu, že ten motorek bude suverénně největší žrout a veškerou úsporu předpokládám zhltne za sekundu.
Pokud se jedná o bateriově napájené zařízení a pokud to velikost umožní, tak bych spíš použil nabíjecí akumulátor a k němu se Zenerkou nějaký solární panýlek za pár šupů a nemusel bych řešit mikroampéry.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru