Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto na predlžovačke,ktorá sa nedá rozobrať kvôli nitom je fáza v kolìku

Zdar zistil som ,že na predlžovačke,ktorá sa nedá rozobrať kvôli nitom je fáza v kolìku.Proste el.skúšačka mi svieti po priložený na kolík.Fáza je samozrejme aj v ľavej dierke pravdepodobne omylom prepojené s kolíkom.Predpokladám,že by som ju mal vyhodiť,len si to chcem potvrdiť.Pokiaľ viem fáza je na ľavej strane ,nulák pravá strana, kolìk zvod.Viem,že sa prepájal kolík s pravovou stranou ,ako nulák,keď nebol samostatný zelený kábel ,ako zvod ku kolíku,vďaka.
Změna předmětu, původně: Fáza (Kurt)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na prodlužováku se nikdy nepropojuje nulák s ochranným vodičem. Prodlužovák musí být se třemi vodiči…
Paron 18.05.2021 12:37
Paron
Ja viem,že pri predlžováku sa neprepojuje nulák z ochranným vodičom.Boli tak niekedy aj sú zapojené…
Andreass 18.05.2021 13:46
Andreass
Nenapsal jsi, čím to měříš. nový
Paron 18.05.2021 14:47
Paron
Nepíšete, jakou zkoušečkou to zkoušíte. Jestli je to nějaký elektronický zázrak s operačním zesilova… nový
leo 18.05.2021 14:11
leo
skusacka je v poriadku nový
Andreass 18.05.2021 14:12
Andreass
Tak potom predĺžovačka nie. Buď je to nejaká "home made samokutil", alebo nejaká superlacná Made in… nový
yYy 18.05.2021 17:43
yYy
Tak som to dnes preveroval ide o toto.Doma ,keď zapojím tú istú predlžovačku do zásuvky tak predlžov… nový
Andreass 18.05.2021 18:11
Andreass
tek především - fázovka (byť ve Vadasce) neměří, ale pouze indikuje přítomnost napětí vyššího než cc… nový
czcharlie 18.05.2021 20:05
czcharlie
ako som pisal je to prepojene z pivnicnej krabice a skusal som to v pivnici aj z inej zasuvky ktora… nový
Andreass 18.05.2021 20:27
Andreass
Evidentně tomu nerozumíš, nehraj si na elektrikáře. nový
Paron 18.05.2021 20:11
Paron
ale ale jasne som popisal problem tak porad alebo poradte vy co tomu rozumiete a tieto rady typu nec… nový
Andreass 18.05.2021 20:22
Andreass
Zbytečně se rozčiluješ, že elektrice nerozumíš je zcela evidentní a jelikož v případě, že je chyba n… nový
czcharlie 18.05.2021 22:14
czcharlie
Pokud je v prodlužce fáze na ochranném kontaktu, tak po zapojení do zásuvky musí okamžitě vybavit pr… nový
Prasak 18.05.2021 21:12
Prasak
ved pisem predlzovacka doma sa chova normalne v pivnici po zapojeni do zasuvky ktora je zapojena a p… nový
Andreass 18.05.2021 21:40
Andreass
máš blbě propojený spotřebič. nerozebíratelné prodlužovačky jsou cca 10-20 let nóvum, všechny (na to… nový
lední brtník 18.05.2021 21:39
lední brtník
kolik svieti bez zapojenia spotrebica cize len ked pripojis samotnu predlzovacku a je to problem ci… nový
Andreass 18.05.2021 21:45
Andreass
Nějak se v tvých informacích začínám ztrácet - jak mám rozumět tomu "v zasuvke kolik zapojeny nie je… nový
czcharlie 18.05.2021 22:20
czcharlie
v zasuvke je spravne zapojena faza a nulak kolik je bez zapojenia nový
Andreass 18.05.2021 22:25
Andreass
COŽE???? Ochranný kolík v zásuvce není k ničemu připojen? No potěš vidle. Pokud to je skutečně tak,… poslední
czcharlie 18.05.2021 22:34
czcharlie

Na prodlužováku se nikdy nepropojuje nulák s ochranným vodičem. Prodlužovák musí být se třemi vodiči, pokud to není prodlužovák, který má nezáměnnou koncovku pro plochou vidlici a plochou vidlici na přívodu. Fázovkou nelze bezpečně měřit napětí. Je to jen orientační měření a laikovi právě proto do ruky nepatří. Vyzkoušet lze jedině dvojpólovou zkoušečkou.

Nepíšete, jakou zkoušečkou to zkoušíte. Jestli je to nějaký elektronický zázrak s operačním zesilovačem, detekující kabely na 10 cm apod., tak ty svítí i po přiložení na futra. Takové je lepší vyhodit, neb jsou k ničemu.

Tak som to dnes preveroval ide o toto.Doma ,keď zapojím tú istú predlžovačku do zásuvky tak predlžovačka je ok v kolíku žiadna fáza nie je.Dole v pivnici mám zapojenú zásuvku zo zdroja ,ktorý je na pivničnej chodbe.Zásuvka po premeraní je v poriadku fáza na ľavo nulák na pravo v kolíku nieje je fáza,ale ,ako náhle tam zapojím predlžovačku v kolíku na predlžovačke sa objaví fáza ,neviem prečo. El. spotrebiče fungujú aj v jednom aj v druhom prípade v poriadku ,čiže aj cez zásuvku aj predlžovačku.
skúšačka pri fáze a dotyku prstom na výstupku na druhej strane sa rozsvieti,meria spoľahlivo

tek především - fázovka (byť ve Vadasce) neměří, ale pouze indikuje přítomnost napětí vyššího než cca 50-70V. Jenže nedokáže rozlišit, jestli jde o napětí třeba indukované a měkké, které poklesne téměř k nule při zatížení zařízením s odběrem několika stovek mikroampér. Jestliže fázovka svítí na kolíku při zapojení do jedné zásuvky a při zapojení prodlužovačky do jiné zásuvky ne, pak je chyba v té zásuvce ve které fázovka svítí. Stačí k tomu to, aby byl zoxidovaný spoj "nuláku" ke kolíku v zásuvce což je docela běžné v rozvodech s hliníkovými vodiči. Jelikož ti zjevně elektřina moc neříká doporučím to co je tu doporučováno téměř vždy - požádej o pomoc elektrikáře. Jednak si bude vědět rady a jednak to sám nevyřešíš, protože coby laik se nemáš co v elektrice hrabat.

ako som pisal je to prepojene z pivnicnej krabice a skusal som to v pivnici aj z inej zasuvky ktora je prepojena alebo napojena tiez z inej krabice a po pripojeny predlzovaku je to to iste svieti kolik ale v obidvoch pripadoch su zasuvky v poriadku tam problem neni tie som premeral a vsetko sedi kolik je bez fazy
viem ze v minulosti som sa pri zapajani elektrospotrebica do predlzovacky aj viac krat kolika dotkol nie umyselne pretoze viem ze ten mi neublizi a ziadny kopanec som nedostal

Zbytečně se rozčiluješ, že elektrice nerozumíš je zcela evidentní a jelikož v případě, že je chyba někde v rozvodech a ne jenom třeba ve špatně zasunuté vidlici v zásuvce jinou rozumnou radu než se obrátit na elektrikáře dostat prostě nemůžeš. Jestli jsi povznesen nad bezpečnostní předpisy a budeš se v rozvodech hrabat a dostanš v lepším případě jen ránu je to tvoje věc. Ale uvědom si, že pokud ve své nevědomosti hrábneš někam kam nemáš je zcela reálný předpoklad, že tu ránu nakoupí někdo úplně jiný a především nevinný. Jedna věc je poradit a zcela jiná je radu SPRÁVNĚ pochopit a radou se řídit, ale přitom netušit co a proč při tom děláš.

Pokud je v prodlužce fáze na ochranném kontaktu, tak po zapojení do zásuvky musí okamžitě vybavit proudový chránič, nebo alespoň jistič v soustavě TN-C. Pokud se tak nestane, tak je prodlužka v pořádku. Než vadaskou, tak to propípni multimetrem. Samozřejmě nezapojenou prodlužku.

máš blbě propojený spotřebič.
nerozebíratelné prodlužovačky jsou cca 10-20 let nóvum, všechny (na tomto trhu) jsou 3vodičové, proto nic nemůže být s ničím spojeno.

svieti kolik ale po dotyku kolik nekope tak neviem

ale najednou - tak to je něco jiného. to vypadá na nulák v luftu a přes spotřebič se přenáší (plave) potenciál. na slabé rozsvícení doutnavky to stačí, ale bys musel svoji fázovku znát, ať poznáš jasně svítící fázi a slabě mihotající drát v luftě.

COŽE???? Ochranný kolík v zásuvce není k ničemu připojen? No potěš vidle. Pokud to je skutečně tak, potom jediná rada je: všechny spotřebiče od stejně zapojených zásuvek okamžitě odpoj a dokud nepřijde elektrikář, který zapojení změní na bezpečné zásuvky NEPOUŽÍVEJ!!! Tady už jde o život.

Zpět do poradny Nahoru