Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vyčistit stará okna?

U chatičky na zahrádce mám před vchodem takovéhle zasklení. Za ta desetiletí co tam ta chatička stojí se některé tabulky vysklily, jiné popraskaly (možná se tam dětičky učily trefovat prakem).
Letos jsem se dostal k tomu, abych prasklé a vysklené okenní tabulky nově zasklil. Zkoušel jsem ty staré okenní tabulky vyčistit, vzal jsem na ně Iron, ale na tu starou špínu to moc neúčinkovalo.
Můžete mi někdo poradit, co s tím (kromě toho, že bych je vysklil a nově zasklil, až tak moc mi na tom nezáleží)?
[92856-okno-jpg]
BTW: Ta tři okénka v horní řadě ještě nejsou zasklená, na to si budu muset vzít žebřík, ostatní zasklená jsou, tak je vidět ten rozdíl
:-(

Předmět Autor Datum
Iron je jen slabá vodička která funguje špatně i na pravidelně udržovaná skla. Na tuhle starou špínu… nový
leo 26.04.2021 09:28
leo
Zkus na to SITOL, původně určený na cídění kovů. Na vlhký hadřík nanes Sitol a rozetři na sklo. Po m… nový
Zerozero 26.04.2021 10:37
Zerozero
https://www.eva.cz/zbozi/DRO00841/sitol-cididlo-na-kovy-a-sklo-300-g/ nový
jezekhifi 26.04.2021 11:42
jezekhifi
1:1 kuchynský ocot 10% + Okena, zmiešaná zmes do ručného rozstrekovača. Pulírovat pročtenejma novina… nový
Nuda 26.04.2021 16:43
Nuda
Kdysi mi kdosi vyprávěl, jak se mu snažil nějaký podomní prodejce prodat nějaký zázrak na okna a vyb… poslední
ml1 27.04.2021 16:54
ml1

Iron je jen slabá vodička která funguje špatně i na pravidelně udržovaná skla. Na tuhle starou špínu použijte nějaký silný mycí prosředek na povrchy podlah nebo strojů pro první umytí, pak na dočištění třeba saponát na nádobí.

Zkus na to SITOL, původně určený na cídění kovů. Na vlhký hadřík nanes Sitol a rozetři na sklo. Po mírném zaschnutí vylešti suchým hadrem.
Dříve se to jmenovalo Sidol a moje máma na okna ráda používala. Snad se to ještě vyrábí.
Pokud by to nefungovalo, zřeď asi na polovinu kyselinu solnou a tím okna umyj. Pak ještě čistou vodou a případně doleštit nějakým prostředkem na okna, ale asi to nebude potřeba.

Kdysi mi kdosi vyprávěl, jak se mu snažil nějaký podomní prodejce prodat nějaký zázrak na okna a vybral si na předvádění zašlé okno na chodbě (bylo to u nádraží, takže neslo stopy parního provozu a nikomu nevadilo, že ty stoleté saze nejdou dolu). Skončilo to prý vypadnutím okna (bylo už dost seschlé, což byl další důvod, proč se nikdo ho nepokoušel léta čistit) a návštěvou sklenáře, ale okno pak bylo čisté. Krvavé podrobnosti si nepamatuju, ale po ulici snad náhodou nikdo nešel, takže to nikomu nespadlo na hlavu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru