Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dodatečné zateplení fasády, má to vůbec smysl?

U té lednice nemám na mysli kondenzaci uvnitř lednice, ani v prostoru mezi výplní, izolací a plechem.
Mám na mysli kondenzaci na plechovém povrchu lednice. Vzhledem k vnitřní teplotě, vnější teplotě a větší vlhkosti, by ke kondenzaci mělo docházet, protože podle zásad zateplení, je izolační vrstva zcela nedostatečná. Přesto k tomu nikdy nedochází.
Příklad vnitřního zateplení u sestry je příkladem, že je to možné. Ale jak jsem zjistil, musí být polystyren utěsněn vůči stěně, aby se tam vlhký vzduch vlhký nedostával.
Bylo to několik let a podmínky ke kondenzaci se vyskytovaly mnohokrát, ne li stále. Je to kuchyň s nedostatečným odsáváním, takže při vaření tam často vlhkost dosahuje i víc než 80% (měřeno dig. vlhkoměrem).
Vytápěné radiátorem, teplota okolo 24st. Venkovní teplota běžná zimní.
Když už jsem se k tomu vrátil, tohle není jediná zajímavost v této místnosti.
Jedná se o starý dům, strop z trámů a rákosová omítka. Po mnoha letech byl strop křivý, rákos uvolněný a omítka tvořící prověsy, nevypadalo to dobře. Její bývalý to asi před dvaceti lety udělal tak, že strop vyrovnal pomocí asi deseti cm polystyrenu a na to ty stropní kazety. Nevypadalo to zas tak špatně, ale i tenkrát jsem varoval kvůli možné kondenzaci nad polyšem. Strop je z trámů, podbíjení, omítka a zvrchu záklop z prken, zásyp škvárou a půdní ploché cihly.
Žádná izolace, žádná parozábrana. Při malování jsem byl zvědavý, jak to tam vypadá. Proto jsem odkryl část nad sporákem.
Kupodivu strop byl suchý, bez známek plísně. I mě to dost udivilo. Ale asi princip je podobný. Polystyrenové desky jsou umístěny těsně na sraz k sobě, spáry ještě překryty kazetami a okolo stěn nalepené lišty.
Parozábranu pak tvoří samotný polystyren a vlhký vzduch se do prostoru mezi strop a polystyren nedostává v množství, aby tam mohla vlhkost kondenzovat. Navíc došlo ke značnému (i když vnitřnímu) zateplení stropu a místnost se velmi rychle vytopí.
Píšu tyto poznatky proto, že vnitřní zateplení je za určitých okolností možné, o čemž mě přesvědčil tento případ z praxe.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny