Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dodatečné zateplení fasády, má to vůbec smysl?

U mrazáku to má snadné vysvětlení, uvnitř je plastová skořepina zvenku plech. Oboje pro vzduch velmi nepropustné, proto stěnou nevandruje vzduch nesoucí vlhkost. Stačí ale, aby trochu nedoléhalo těsnění dveří a kondenzace se objeví.
U toho vnitřního zateplení polystyrenem se má věc tak, že je vzhledem k průběhu teplot oproti vnějšímu zateplení riziko kondenzace vyšší, ale ne nevyhnutelná zákonitost. Záleží na dalších parametrech a okolnostech, které se navíc neustále, po celý rok v nějakém rozsahu mění. Pokud po většinu času nedosahují kritických hodnot, je to v pořádku a konstrukce zvládne vlhkosti se zbavit. Ale pokud ne, náprava je pracná a drahá. Proto se raději navrhují bezpečnější řešení, pokud je možnost.
Já jsem rekonstruoval dům, kde v některých místnostech také bylo asi 50 let vnitřní zateplení ze 40 polystyrenu a žádné problémy jsem pod ním neobjevil. Ale bylo tam vytápění 50kW kotlem přes radiátory a okna byla stará, velmi prodyšná. Proč by se tedy teplo cpalo přes polystyren a zdivo, když má otevřenou cestu ven okny a téměř nezatepleným stropem. Dnes jsou tam okna plastová, ve stropě 35cm izolace nad parotěsnou vrstvou, zvenku je 15cm polystyrenu a vytápí to přes podlahové topení kotel o výkonu 12kW. Vzhledem k těsnosti obálky má teplý vzduch větší problém dostat se ven a proto nepohrdne sebemenší příležitostí. Jsou tedy mnohem vyšší nároky na kvalitní provedení všech prací a dokonalé utěsnění. Kdybych některou zeď ponechal zateplenou jen tím původním, vnitřnim polystyrenem, velice pravděpodobně by se problémy vyskytly, přestože předtím to 50 let bezchybně fungovalo. Změnily se ale zásadně ostatní parametry.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny