Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhřívání malého skleníčku

Dobrý den-potřeboval bych poradit od nějakého zkušeného elektroamatéra jak vyhřívat malé pařeniště vlastnoručně vyrobené z obvodových stran z polytyrenových desek o síle 3 cm a vršek je z polykarbonátu aby tam pronikalo denní světlo a je o rozměrech 2m x 1m x výška 0.5m. Toto pařeniště mám umístěné venku ve velkém pařeništi které ovšem není vytápěné(je to kovová studená konstrukce) a v noci když venku mrzne tak tam je teplota stejná jako venku. Přes den když občas svítí slunce tak se tam drží teplota kolem 25 stupňů což je OK.Potřeboval bych poradit od nějakého zkušeného elektroamatéra co bych si mohl vyrobit a nebo co bych si mohl koupit. V elektrovýrobě se celkem vyznám nějaké základní pomůcky(pájku,elektroměřič atd mám a taky si něco sám kutím.Nevím možná by pro udržení přijatelné teploty přes noc kdy by stačilo 15 stupňů a postačoval by nějaký bezpečný nízkonapětový adaptér 12v s odporem který by doplňoval postupné ochlazování. Nevím ale jestli to bude postačovat - a nebo něco podobného přímo ze sítového napětí – tady samozřejmě počítám s bezpečností a napájecí pojistkou při přetížení a zkratu a kdyby byla možnost nějaká plynulá regulace ale jak bych to vyřešil s pohlídáním teploty? Nějaký termostat. Další možnost vydím koupit nějaké miniaturní topení pro nízké teploty ( 20-30 stupňů) a s termostatem.Ještě jedou porosím někoho kdo by mi poradil…..a nebo úplně jiná možnost-děkuji Josef Zuzjak

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tohleto divítko prý vyhřeje i místnost 20m2, čemuž nevěřím. Ale na temperování skleníku by to mohlo…
Zerozero 17.04.2021 19:22
Zerozero
Jenže tohle je jednak krám šmejdů, účinnost a úspora pochybná - viz recenze. Ale hlavně to nebude as… nový
Karel04 18.04.2021 10:37
Karel04
Jo, samozřejmě je to teleshopping s výrobky pochybnými. Největší lež je ale v reklamě, že to má velm… poslední
Zerozero 18.04.2021 16:21
Zerozero

Jo, samozřejmě je to teleshopping s výrobky pochybnými. Největší lež je ale v reklamě, že to má velmi malou spotřebu a vytopí to klidně i velkou místnost, což je blbost a zákazníci jsou zklamaní. 400W žádnou místnost nevytopí, tak možná WC.
Ale pro to nahřívání malého skleníku, kde není potřeba velká teplota by výkon stačil.
Co se týče účinnosti, tak naštěstí el. topení má vždy i u nekvalitního výrobku prakticky 100%. Převod na teplo el. energie je fyzikálně beze ztrát. Ztráty u jiných spotebičů jsou vždy na teplo.
Ale jinak všechno v jednom. Údajně (v ruce jsem to meměl) to má teploměr, může se hodit. Časovač asi fungovat bude, možnost nastavit na třeba noc. Otázka je, od kolika stupňů lze nastavit termostat, jestli by šel nastavit už třeba od hodnot blízkých nule nevím, to by se muselo zjistit. Ten termostat pravděpodobně bude normálně zapínat a vypínat to není žádný problém, diference pár stupňů by byla normální.
Na nějaké topení doma bych to nekoupil, ale na to přechodné hlídání teploty ve skleníku by to vyhovět mohlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru