Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Uprava - pripojenie sklokeramiky na 230V

Cisto teoreticky . . . Sklokeramicka varna doska, na 230V, resp 400/230. V panelaku len 230. Ak sa pripoji na 230/16A , moze mat obmedzeny vykon na vsetkych 4, alebo pojdu len niektore sucasne. Otazka> Co ak by sa natiahli 2x3x2,5 , kazdy privod samostatny 16A, a v tej sklokeramike zapojili tak, aby boli 2 a 2 platnicky kazda dvojica na jeden privod a teda aj jeden istic . . . Robi sa elektronika tak, ze pozna ze to ide z jednej fazy? Teraz neriesim ze by to pripadne vyhadzovalo istic na chodbe pri zapojeni este napriklad mikrovlnky alebo pracky . . .

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Každá 3-fázová varná doska sa dá pripojiť na jednu fázu. Ako sa to robí, to máš nakreslené pri svork…
ok 11.04.2021 06:24
ok
Je to teoretická úvaha, chodbovy v panelaku je 25A, v bytovej rozvodnici je množstvo 16 a 10A istico…
truhlik 11.04.2021 11:26
truhlik
Varnej doske je jedno či beží na jednu, dve, alebo tri fázy. Ale medzi dvomi či tromi ističmi v tvoj…
ok 11.04.2021 12:14
ok
To o počte isticov bola reakcia na prvú odpoveď, ved hneď som písal že chodbovy neriešim. Ide mi o p…
truhlik 11.04.2021 15:25
truhlik
Některé desky automaticky omezí výkon, pokud zjistí, že jsou připojeny jen na jednu fázi. Jelikož ty…
jirka44 11.04.2021 15:44
jirka44
Nic netajim, otazka bola ciste teoreticka, ci by v pripade ak by to zapojenie platni umoznovalo (vo… nový
truhlik 12.04.2021 14:54
truhlik
Vtip trojfázového přívodu je v tom, že mezi dvěma dráty je 400V. Mezi tvými dvěma dráty by bylo 0(nu… nový
jirka44 12.04.2021 15:15
jirka44
Varná doska využíva fázové napätie medzi nulákom a fázou (230V). Takže je úplne jedno akú fázu prive… nový
ok 12.04.2021 20:06
ok
ked budu 2 privody, tak v privode kazdom je aj jeden nulak, teda spolu dva, dvojnasobny prierez (ak… nový
truhlik 13.04.2021 13:32
truhlik
Protože se stále bavíme v teoretické rovině, aniž bychom znali zapojení konkrétní desky, tak si dovo… nový
jirka44 13.04.2021 16:24
jirka44
Doska to nepozná, dosku treba nastaviť ručne. Doska s obmedzením výkonu dovolí chod všetkých platnič… nový
ok 13.04.2021 20:30
ok
Měl jsem a mám to tak i u indukce. Podstatné je používání té desky. Nejde vařit na všech plotnách na… poslední
kejki 15.04.2021 07:54
kejki

Každá 3-fázová varná doska sa dá pripojiť na jednu fázu. Ako sa to robí, to máš nakreslené pri svorkovnici. Na moderných indukčných doskách je možné obmedziť odoberaný výkon zo siete, čo by eliminovalo tvoje obavy z vypadávania ističa. Napr. celkový príkon max. 7,2kW sa dá znížiť na 3,6kW. To ti umožní prevádzkovať varnú dosku na 16A ističi. Každá jednotka funguje pritom bez obmedzenia, obmedzenie nastáva automaticky len pri zapnutí niekoľkých jednotiek na vysoký výkon. Na odporových sklokeramických doskách však nemusí byť takéto obmedzenie výkonu samozrejmosťou. Takže sa musíš pred kúpou dosky presvedčiť o možnosti obmedzenia celkového príkonu. Pripojiť dosku cez dva či tri ističe je teoreticky možné len vtedy, keď nadriadený istič je dimenzovaný na max. výkon dosky. A nesmeli by to byť jednofázové ističe, ale jeden trojfázový. Ide o to, že vypnutím tohoto ističa musí byť odpojený celý spotrebič naraz. Tak, ako to navrhuješ, vypnutím jedného ističa by ešte časť spotrebiča zostala pod napätím. A zároveň by to bol prípad, ako keby si použil 48A istič ako podriadený chodbovému (25A?). Aj keď teraz neriešiš vypadávanie chodbového ističa, o to viac ten problém na teba dopadne keď kúpiš dosku a nainštaluješ ju. Nad tromi 16A ističmi teraz uvažuješ len preto, aby ti to jeden taký istič nevyhadzovalo. Problém tak nevyriešiš, ale len ho presunieš na najbližší nadriadený istič.

Je to teoretická úvaha, chodbovy v panelaku je 25A, v bytovej rozvodnici je množstvo 16 a 10A isticov, kde ich celkový súčet niekoľkonásobne prekracuje 25. Jednalo sa mi teoreticky o to, či by vedela varna doska bežať na plný výkon keď by bežala nie na 1x16 ale 2x16A ....

Varnej doske je jedno či beží na jednu, dve, alebo tri fázy. Ale medzi dvomi či tromi ističmi v tvojom prípade a medzi množstvom ističov v bytovej rozvodnici je malý rozdiel. Bytová rozvodnica počíta s tzv. "koeficientom súčasnosti", t.j. s tým, že súčet okamžitých výkonov na nich neprekročí výkon, na ktorý je dimenzovaný chodbový istič. Keď však zapneš varnú dosku zapojenú na jednu fázu na plný výkon, tak spomenutý koeficient je rovný 1 a potom je jedno či ju istíš dvomi 16A ističmi, alebo jedným 32A. A dostávaš sa k rozporu. Nadriadený (chodbový) istič je totiž menší ako istič na spotrebiči. Prestáva slúžiť ako istič a dostáva sa do funkcie vypínača. A to asi nechceš.

To o počte isticov bola reakcia na prvú odpoveď, ved hneď som písal že chodbovy neriešim. Ide mi o princíp, ci by vedela diska zistiť ze beží len na jednu fazu, a tým pádom obmedzila výkon, alebo si zisti ze nieje žiaden posun medzi fázami a tým pádom je jedno aj keby som dal jeden privod na jednu platnicku (prehnane obrazne)

Varná doska využíva fázové napätie medzi nulákom a fázou (230V). Takže je úplne jedno akú fázu privedieš na jednotlivé segmenty (ktoré by mali byť kvôli rozdeleniu výkonu normálne napájané každý z inej fázy). Je tam však iná chyba. Ak tam totiž privedieš na všetky segmenty tú istú fázu, tak v tomto prípade sa prúdy sčítavajú (nulový fázový posun) a ten súčet prúdov je treba aj odviesť nulákom. Nulový vodič teda musí mať dvojnásobný prierez a tým všetky úvahy o tomto provizórnom riešení ako to chcel urobiť truhlík strácajú zmysel a vychádza nám jedine kábel s väčším prierezom a s jedným (väčším) ističom.

Protože se stále bavíme v teoretické rovině, aniž bychom znali zapojení konkrétní desky, tak si dovolím trochu spekulovat. Vím, že na trhu jsou desky, které jsa zapojeny na jednu fázi omezí výkon (tedy nedovolí provoz všech plotýnek) tak, aby nebyl překročen max. přípustný proud. Domnívám se, že to deska pozná právě podle toho, že není přítomno mezifázové napětí 400V.

Doska to nepozná, dosku treba nastaviť ručne. Doska s obmedzením výkonu dovolí chod všetkých platničiek naraz, ale obmedzuje a rozdelí ich výkon tak, aby celkový okamžitý odber neprekročil nastavenú hodnotu. Teoreticky je možné, že doska rozozná prítomnosť združeného napätia, ale takéto rozoznávanie je k ničomu. Výkon sa obmedzuje hlavne kvôli prúdovému dimenzovaniu prípojky. A doska celkom určite nedokáže zistiť na aký istič je pripojená. Teda maximálny výkon nastavuješ ty s ohľadom na predradený istič, ale aj hlavný istič (aké spotrebiče môžu byť zapojené spolu s varnou doskou?). Samozrejme, výkon môžeš obmedziť aj keď je doska pripojená na tri fázy.

Měl jsem a mám to tak i u indukce. Podstatné je používání té desky. Nejde vařit na všech plotnách najednou naplno. Ano, hnízda jsou řízená pulzně, takže tam dochází k souběhu i při nižších výkonech, ale není to tak hrozné. Asi jednodušší by bylo rovnou koupit dvouplotnu. Podstatné je, že v bytě v tu chvíli nemůžeš už pouštět troubu, rychlovarnou konvici, pračku, atd.
A v případě pojistné události mohou být problémy.
(Já mám tři fáze, jen nejsou přivedené ke sporáku. A mám kuchyňské spotřebiče rozhozené do tří obvodů - fází.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru