Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Měření tepla

Mám drobný dotaz, jak fungují měřiče tepla na radiatorech? Majitel bytu tam opsal dva údaje, prý za minulý rok a za část nynějšího a podivoval se nad velkou spotřebou. Nyní nám v počítal nedoplatek na 17.000 Kč, což se nám zdá velice vysoké vzhledem že se jednalo pouze o garsonku.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám 2 garsonky, jedna ve věžáku, druhá v hokejce. Obě zateplené, hokejka je přímo nad vchodem = stud…
jatobyl 07.04.2021 00:36
jatobyl
na teplo (pitná+užitková) tak na teplo nebo na vodu? mám taky garsonku, platil jsem 12000 teplo, 5…
jirka44 07.04.2021 15:57
jirka44
Teplou vodu + topení mám počítané dohromady, studenou extra. Oba byty berou z městské teplárny.
jatobyl 07.04.2021 19:55
jatobyl
Teplou vodu + topení mám počítané dohromady No to snáď nie. Súčet môže vzniknúť len vtedy, ak sú zn…
ok 08.04.2021 03:09
ok
Majitel jsem já. Oba byty SVJ. Pitnou studenou mám vypsanou spotřebu dle vodoměru + cenu. Pitnou tep…
jatobyl 08.04.2021 22:26
jatobyl
Ak nie ty, tak zástupca vlastníkov má možnosť nahliadnuť do podkladov, ktorými boli ceny obidvoch po… poslední
ok 09.04.2021 06:07
ok

Mám 2 garsonky, jedna ve věžáku, druhá v hokejce. Obě zateplené, hokejka je přímo nad vchodem = studená podlaha. V obou je měsíční záloha na teplo (pitná+užitková) necelá tisícovka a každý rok je tam pár stovek přeplatek. Východní Morava. V obou bydlí děcka, nevím jaký mají topný režim, ale 17 tisíc nedoplatek si mi zdá silně přehnané.

Teplou vodu + topení mám počítané dohromady

No to snáď nie. Súčet môže vzniknúť len vtedy, ak sú známe obidva sčítance. Bez toho, aby si prezradil na ktorej položke vznikla nadspotreba, ti nikto neporadí. Ale ako k tomu súčtu majiteľ prišiel a aké sú jednotlivé položky, to ti iste prezradí majiteľ sám. A rozhodne tie položky neurčuje majiteľ bytu, ale správca objektu z údajov o celkovej spotrebe tepla na kúrenie a tepla na ohrev TÚV (faktúry) pre celý objekt. Obidve položky pre jednotlivé byty sú totiž určené pomerovým spôsobom a to bez údajov zo všetkých jednotlivých meračov na radiátoroch, resp. na vodomeroch TÚV a z údajov o celkovej spotrebe spolu v objekte (ktorú dodá a fakturuje správcovi dodávateľ - kúrenie a TÚV extra) akosi nejde.

Majitel jsem já. Oba byty SVJ. Pitnou studenou mám vypsanou spotřebu dle vodoměru + cenu. Pitnou teplou pouze spotřebu dle vodoměru, TUV spotřebu dle měřáků a obě dvě položky mají dohromady jednu cenu. To vše jednou ročně na jedné faktuře s celkovým součtem, určením nedoplatku/přeplatku a následně návrhu záloh na příští rok.

Ak nie ty, tak zástupca vlastníkov má možnosť nahliadnuť do podkladov, ktorými boli ceny obidvoch položiek spočítané. Len tak mimochodom, nepozrel som sa dobre na podpisy pod príspevkami, tvoj príspevok som považoval za upresnenie dotazu :-[ . Napriek tomuto kiksu, uvedené platí aj pre autora dotazu a ten má takúto možnosť kontroly prostredníctvom majiteľa. Ale predpokladám, že ten mu v ústrety nepôjde, zrejme má niečo za ušami. To však už je o obsahu zmluvy (sú v zmluve v cene nájmu energie?) a o prípadný nesúhlas, resp. vypovedanie zmluvy. V tomto mieste totiž predpokladám v zmluve výrazné nedostatky (autor dotazu nevie stav meracích prístrojov na začiatku nájmu a nepozná spôsob výpočtu úhrady za energie, pritom sú to nevyhnutné údaje na to, aby za energie platil).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru