Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LED svítí i vypnuté

Ještě něco. Co se týče kvality LED žárovek, uvedený jev může nastat jak u méně kvalitních, tak i u značkových. Ale s jedním rozdílem. Méně kvalitní žárovky, vyskytuje se to často u reflektorových (náhrada hal. bodovek na 230V), nemají elektronický zdroj, ale pouze omezení proudu sériovým kondenzátorem.
Takové žárovky na kapacitní proud slabě trvale svítí.
Kvalitnější LED mají elektronický zdroj. Ten má na vstupu kondenzátor a z něj je napájen měnič.
Tento kondenzátor se kapacitním proudem zvolna nabíjí a když dosáhne napětí určitou hodnotu, tak naběhne měnič. Ale ten rychle náboj spotřebuje a vypne se. Kapacitní proud nestačí na trvalý běh měniče.
Tím LED krátce blikne. Pak se kondenzátor zase začne nabíjet atd.
Tedy LED jen s kondenzátorovým omezením proudu slabě trvale svítí a LED s elektr. měničem krátce blikají.
V obou případech jev eliminuje přiřazený kondenzátor.
Proud, který ať s kondenzátorem, nebo bez něho (se slabým svícením), je tak malý, že je zcela zanedbatelný.
Půjdeme li do detailu, tak přidaný kondenzátor, i když malou měrou, kompenzací jalového proudu v síti, může i když nepatrně snížit spotřebu.
Přehození fáze a nuly na přívodu k LED, v podstatě nemá vliv. Ale k velmi malému svitu LED, stačí tak malý proud, že se může projevit i kapacita okolí žárovky. Například vůči kovovému krytu svítidla.
V tom případě se skutečně prohození přívodu může projevit. Jeden pól serie LED je spojen s chladičem. Tento chladič má k okolí větší kapacitu, než druhý přívod LED. Pokud se tedy fáze připojí na přívod co není na chladiči, tak na chladič se kapacitně z okolí přivede "zem". Ale spíš se to týká LED s předřadným kondenzátorem.
Pro pokusnitele: Ale pozor na úraz el.proudem!!! :x:
Uchop žárovku za izolovanou část, obejmi prsty, ale tak že se nedotkneš přívodních kontaktů.
Vezmi fázi ze zásuvky a dotkni se jednoho přívodního pólu, nebo druhého. Některé žárovky se na kapacitní proud maličko rozsvítí. Nemusí to fungovat, pokud stojíme na dobře izolovaném podkladu, například PVC krytina a podobně. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny