Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zapojení stykače, L1, L2 a ovládání z L3

Jestli tomu rozumím dobře, chceš ovládat dva okruhy pro světla společným spínačem osvětlení (třeba i v jedné místnosti), ale aby aspoň jeden okruh v případě výpadku jedné z těchto fází svítil.
Řešení: takže každý tento okruh bude mít svůj jistič a chránič, jednotlivě zapojené na L1 a L2 a pak z nich budou napojeny samostatné kontakty na 3 fáz. stykači. A za ním pak napojeny vlastní vývody L1 a L2 pro tyto světelné okruhy. Ovládání stykače (spínačem, tlačítky) pak můžeš mít napojeno z fáze L3 (přes samostatný jistič ovládání). Ovšem v případě výpadku té třetí fáze stejně nebude svítit nic.
Teď jsem si ještě všim, že se ptáš, jak se zapojí ovládání toho stykače. Přívod ovládacího spínače zapojíš na tu fázi L3 (přes ovládací jistič) a z něj zapojíš na svorku A1 stykače. Svorku A2 stykače zapojíš na N. Jinak možno použít i klasické spínání a vypínání stykače dvěma tlačítky, za pomoci samodržného kontaktu stykače. Jedním zapneš, druhým vypneš. Ovšem po obnovení napětí v okruhu ovládání, pokud dojde v tomto obvodě k výpadku napětí, se stykač již sám nezapne. Pokud použiješ spínač, tak se automaticky po obnovení ovládacího napětí stykač ihned sepne.
Poslední dodatek, spíše varování. Vzhledem ke tvým dotazům předpokládám že nejsi odborník. A práce na el.zažízeních smí dle předpisů provádět pouze pracovník s příslušnou eltechnickou kvalifikací.
Proto končím svým oblíbeným "bonmotem" : pozor, elektrické zařízení nezraňuje, to "pouze" zabíjí ! :x::puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny