Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Settopbox |STRONG

Zdravím,
STB STRONG typ SRT 8211 se začal na horní straně hřát a zamrzal a byť je televise připojena hdmi kabelem, tak jakoby vykoktával zvuk. Rozvněž dělalo kraviny DO, na stisk tlačítka reagoval až na několikátý pokus. Kondenzátory ztratily kapacitu, což je obvyklá těsně pozáruční závada (zakoupen a v provozu od 11/2019). Byl trvale v síti a nebyl vypínán spínačem na zadní straně vedle skart konektoru. Tak jsem jej rozebral, na zadní straně u konektorů jsou 3 kříž. šroubky. Odejmul kryt a zjistil, že jsou v něm celkem 4 ks kondenzátorů, resp. 4 ks těch největších v oblasti spínaného zdroje. Ty co mě tedy zajímaly. 2 x na primární straně 10 uF/450 V (u konektoru na tištěném spoji od napájecího kabelu 230 V) a pod čelním rámečkěm poněkud schovány 2 x 1000 uF/16 V. Koupil jsem je tedy všechny nové, stb dále rozebral vytažením čelního rámečku, vyšrouboval 2 šroubky na tišťáku, odpojil napáj. kabel 230 V od tišťáku. Pak vyndal všechny staré kond. a připájel nové. Pozor na polaritu! Po opětovném sestavení krabičky a spuštění všechny problémy ustaly. Tak to sem dávám, třeba někomu pomůže moje zkušenost. Za sedum pětek to myslím stojí. Zdar všem!

Předmět Autor Datum
Nic nove si neobjavil, velke percento zariadeni ma dnes lacne kondiky, ktore staci vymenit a zariade…
fleg 22.03.2021 14:09
fleg
Kondíky, klasika. Zrovna v sobotu jsem opravoval digitální hodiny (Segmentový displej), některé segm…
manas 22.03.2021 14:22
manas
Tak pre mna to je užitočna informacia.
jimbim 22.03.2021 16:30
jimbim
Stará známá věc. :-) Ale díky za zkušenost. Jinak problém s opravami je ten, že pokud si to neuděláš…
George63 22.03.2021 17:07
George63
Mám v provozu stejný settopobox (2 ks) a zatím bez problémů. Ale už před koupí jsem četl zkušenosti… poslední
host 22.03.2021 19:19
host

Stará známá věc. :-) Ale díky za zkušenost. Jinak problém s opravami je ten, že pokud si to neuděláš sám, tak opravy u "odborníků" ve "firmách" jsou tak drahé, že se to lidem nevyplatí a raději to vyhodí a koupí nové. Je to v rozdílu hlavně ceny práce našich "odborníků" a "Číňana".:-D
Ale kdo tomu rozumí a "umí" tak se mu to vyplatí. Já už si z těch poškozených (i minimálně) a vyhozených do elektrokontejnerů "dovybavil" jak domácnost, tak chatu a i mobilheim. A občas rovněž něco rozdávám po rodině. Mám to jako "hobby".:-D
Dokonce jsem takto získal, z těch hodnotnějších, už 2 robotické vysavače RobZone, 4 pekárny na chleba, perfektní PC a LED monitor (na chatu) a další a další.
U těch "roboťáků" třeba pouze zdroje. Nový se dá koupit za cca 1300,- Kč. Ale pokud si jej zrepasuji s LiIon článků 18650 z Aliexpressu, tak to přijde na 250,- Kč. Práce tak na půl hodiny. Pekárny zase řemínky. Nové řemínky seženu za cca 200,- a práce na hodinu.
Když mi někdo říká že se to nesmí, argumentuji tím, že šetřím naše životní prostředí vracením "odpadu", zpět do užívání. :-D:puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru