Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem už je čas stříhat švestky?

Na jar hrozí glejotok, navyše hrozí infekčný tlak spór drevokazných húb a plesní, rana sa nestíha zahojiť, ešte máš čas, lebo mrzne. Dvoj a viac ročné rezy hrubších konárov a halúz musíš na reznej strane ošetriť, zapatlať živicou, voskom alebo pred voskom ešte ako bonus pretrieť reznú ranu štetcom omočený v čistom roztoku nejakého systémového fungicídu (práškový, kontaktný Syllit 1:2 riedený vodou je na kôstkoviny alebo trebárs sa šikne fungicíd určený na vinič /ProfilerWG, Previcur, Cabrio, zinočnaté..../ či fungicídy na jadroviny), Chémia proti hubám zakročí takmer každá než sa rezy zahoja.

Tiež je vhodná Sulka, sírovápno, SíraSK 520 na rany, len s modrou skalicou opatrne, peckovinám síce neškodí ale bacha na vlhké, hmlisté podnebie, modrá skalica nesmie dlhodobo pôsobiť na drevo v oblasti rezu.

Slivkám sa robí iba výchovný rez v II., prípadne III. roku po výsadbe okamžite po zbere zrelej úrody, ešte ak neopadalo všetko lístie, následne sa do rastu nezasahuje. Kôstkoviny trpia na hubové chronty, ktoré prerastajú drevom, dostávajú sa do miazgy a roznášajú sa glejom od koreňov po celom habituse stromu. Obzvlášť u marhulí, nektáriniek, broskýň či šľachtených sliviek naštepené na nesprávnom podpníku.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny